Ülkemizin dünya internet hızı sıralamasında geri sıralarda olmasının başlıca sebebi; yaygın erişim yöntemi olarak ADSL kullanmamız ve fibere yeterli yatırımın yapılmaması. Fiber’e göre oldukça yavaş olan ve bakır teller ile sağlanan ADSL teknolojisinin hayatta kalabilme sebebi ise hakim operatörün fiberi hızlı bir şekilde yaygınlaştırmak konusunda ayak sürümesi.
“X hıza kadar” ve “Sınırsız” kandırmacası ile gerçekte tüketicinin aldığı hızların saklanmasının sebebi ise; gerçekte sağlanabilen hızların ADSL teknolojisi gereği her yerde aynı olamaması, bir bölgede 16Mbps hız sağlanabilirken, sorunlu bölgelerde bu hızın yarı seviyeye kadar düşmesi.
Satılan tüm paketlerin hem hız, hem de kota olarak sınırsız olarak tüketiciye reklam edilmesine karşın, Adil Kullanım Noktası (AKN) adı altında aylık veri transferinin sınırlandırılması, kurulu altyapının yetersizliğinin bir göstergesi. Her ne kadar operatörler AKN’yi sattıkları erişimin paylaştırılmasının engellenmesi adına yaptıklarını iddia etse de, gerçekte sınırsız olarak sundukları erişimin sürekli kullanılarak sahip olmadıkları altyapının sınırlarının görülmesinden endişe etmekteler.
Örnek olarak bölgesel yetersizlik nedeniyle 5Mbps’den hızlı erişim kapasitesi sunamayan ADSL operatörü, müşterisini 5Mbps olarak ücretlendirmek yerine, 16Mbps’e kadar diyerek vermediği hizmetin ücretini alırken, 16Mbps sağladığı başka bölgedeki kullanıcıya kota uygulayarak onun da aldığı hızı kullanmasına engel olmaya çalışmaktadır.
BTK sonunda gelen AKN kaldırılsın taleplerini duyuyor mu?
Uzun yıllardır AKN konusunda oluşan tepkiler ve talepleri karşılamak adına BTK bu konuda yükselen seslere cevap vermek için bir taslak hazırladı.
Taslakta artan kullanım talebi şu şekilde tanımlanıyor;
“Son yıllarda giderek artan veri trafik hacmi, internette içeriğin değişimi ve yüksek veri tüketimine sebep olan video içeriğinin artış gösteriyor olması, akıllı cihazların yaygınlaşmasının da etkisiyle kullanıcıların internet kullanım alışkanlıklarındaki değişiklikler nedeniyle AKN sonrası daha yüksek internet erişim hızlarına ve kullanım kotalarına ihtiyaç duyulması ve “limitsiz/sınırsız” ibareleri ile satılan paketlerin AKN’li olmasının yanıltıcı görülmesine ilişkin Kurumumuza ve çeşitli mecralara tüketici şikâyetlerinin iletildiği dikkate alınarak Kurumumuzca bir çalışma başlatılmış, konuya ilişkin sektörde faaliyet gösteren işletmecilerin görüşleri alınmış, dünya uygulamaları incelenmiş ve AKN uygulamalarına yönelik düzenleme önerilerine ilişkin kapsamlı bir çalışma yapılmıştır.”
AKN tamamen kaldırılması 2018 sonuna!
31.12.2018 tarihi itibarıyla AKN uygulamasına son verilmesine yönelik yapılabilecek çalışmalara ve konuyla ilgili analizlere ilişkin işletmeci görüşlerini içeren bir çalışmanın işbu Kurul Kararının 1 ila 5 inci maddeleri için belirtilen kamuoyu görüşü alma süresini müteakip en geç 2 ay içinde Kurumumuza sunulması hususlarına karar verilmiştir.
Hazırlanan taslakta AKN sonrası düşecek hızlar üzerine görüş alan BTK, bu konudaki talepleri karşılamaktan şimdilik uzakta. Özellikle taslaktaki son madde ile AKN kaldırılmasının 2018 sonuna kadar ötelenmesi pek kabul edilebilecek bir teklif değil. Türkiye’nin AKN derdinden bu yıl sonu itibari ile kurtulması, Türkiye’nin internet tüketeni yerine internete içerik üreten olması açısından önem arz ediyor.
Taslak düzeltmesi için aşağıdaki adres aracılığı ile görüş bildirilmesi mümkün:
http://www.btk.gov.tr/tr-TR/Kamuoyu-Gorusu/Adil-Kullanim-Noktasi
adil kullanım zaten çok saçma . Yani her ayın 1inde herkes internetini son hızında kullanırken sıkıntı yok lakin ayın 20sinden sonrami sıkıntı ? bence bu akk işi aklıma hep hoppi reklamındaki gelsin paraciklar sözünü getiriyor :))