Genel – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Wed, 27 Jan 2021 22:29:03 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico Genel – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 İnsanlar Robotları, Robotlar da İnsanlığı Yönetecek https://daghan.com/insanlar-robotlari-robotlar-da-insanligi-yonetecek.dgn https://daghan.com/insanlar-robotlari-robotlar-da-insanligi-yonetecek.dgn#comments Sun, 09 Dec 2018 12:01:17 +0000 https://www.daghan.com/?p=5560 Gelecek on yıl içinde birçok iş kolunda robot ve yapay zeka teknolojilerinin gelişimine bağlı olarak istihdam kaybı yaşanacağı ön görülüyor. İnsanların tek düze ve sürekli olarak tekrarladığı işlerin robotlara devredilecek olma fikri işçi sınıfının yeniden dizayn edilmesini de beraberinde getirecek. Nitelikli istihdam gücünü elinde tutanlar için panik yapacak bir durum görülmese de iş planını ucuz iş gücü üzerine kurgulayanlar için değişimin strese sebep olması kaçınılmaz…

Robotlar iş gücünü ele geçirip, insanları fakirleştirecek (mi)?
Karl Marx’ın ön görüsüne göre, kapitalist üretim tarzının önündeki en önemli engel, yine sermayenin kendisidir. Sermaye tüketim toplumunu engellemez ise daha fazla üretim ihtiyacı kaçınılmazdır. Bu ön görünün uygulamalı örneğini ise işçilerin kazanç yönünden kazanımlar elde etmeye başladığı İkinci Dünya Savaşı sonrasında görebiliyoruz. Ücretleri iyileşen işçiler daha çok harcamakta, tüketim daha çok üretimi tetiklemekteydi.
Gelişen üretim teknolojileri ve sanayileşme hamlesi ile üretim daha da artmasına karşın talep de aynı ölçüde arttı. Bu sistemdeki çıkmaz ise elde edilen toplam kârın, üretimin içinde bulunduğu ulusal pazar ile sınırlı olmasıydı. Bu sıkıntı ise globalleşen dünyada dış pazarlara açılma imkanları ile çözülmüş oldu.

Gelecek 10 yıl içinde öngörülen makinelerin üretime katılım oranının artması durumu da geçmişteki birçok sanayi devrimi gibi benzer şekilde yeni iş olanakları, iş kolları ve yeni pazarların ortaya çıkmasını sağlayacak. Dünya tarihinde tekerrür eden bu gelişim hamlesinin yeni versiyonu endüstri 4.0 kavramıyla karşımıza çıkıyor.

Beşinci Sınıf Ülkeler
Buhar makinesinin icadı ile ulaşımda tren ve hatta ticarette kıtalar arası gemi taşımacılığının kullanılması ve makineler sayesinde artan üretim sonucunda ortaya çıkan arz fazlası kendine yeni pazarlar bulmayı başarabildi. Ancak yaşanan bu süreçler sonunda belirli ürünlerin üretiminde söz sahibi olan ülkeler değişti. Kendini bu değişime uyduramayanlar üçüncü dünya ülkesi olarak tanımlandı. İşte tam bu noktada korkulması gerekenin işsiz kalmak değil geri kalmak olduğu anlaşıldı.
Problem, emekçinin yiyeceği bir somun ekmeği bulamaması değil, hayat standartları düşük dördüncü, beşinci sınıf bir ülkede bir somun ekmek karşılığı çalışması oldu.

Bahsettiğim, üretimde robot ve yapay zeka teknolojilerinin mevcut üretim şeklinin yerini alması süreci sonunda kimse açlıktan ölmeyecek ama hep şikâyet edilen dünyadan teknoloji olarak geri kalmış, fasoncu bir ülkede yaşıyor olmanın verdiği rahatsızlık nesillerin beynini kemirecek. Huzursuz bir toplumda yaşamanın bedelini ise sadece emekçi değil, sanayici, mühendis, elit kısım da ödeyecek!

Sonuç
Robotların insanları yönetmesi için onları programlayacak, üretecek başka insanlara ihtiyaç duyuyor olması (şimdilik) yeni iş kollarının oluşmasını sağlayacak. Mekanik, elektronik, programlama, yapay zeka tasarım mühendisliği gibi yeni meslekler ortaya çıkacak, var olan endüstri 4.0 uyumlu mesleklerin ise yıldızı daha da parlayacak. Ülkeler ise vatandaşlarını kontrol altında tutabilmek için un, şeker ve yağdan daha fazlasını halkına vermek zorunda kalacak.

Gelecekte olacaklar için kahve falı bakmaya gerek var mı? Tek yapmamız gereken dünya tarihinde sanayi devrimleri ile ilgili biraz arama motoru karıştırmak.

Geliyor gelmekte olan gelecek, sen de bugün endüstri 4.0’ı önemse ve keşfet…

Photo by Science in HD on Unsplash

]]>
https://daghan.com/insanlar-robotlari-robotlar-da-insanligi-yonetecek.dgn/feed 1
Halkbank’a Ucuz Döviz Sattıran Hata Nedir? https://daghan.com/halkbanka-ucuz-doviz-sattiran-hata.dgn https://daghan.com/halkbanka-ucuz-doviz-sattiran-hata.dgn#respond Sat, 01 Sep 2018 10:09:52 +0000 https://www.daghan.com/?p=5208
31 Ağustos 2018 gece geç saatlerde Halkbank internet sitesinde piyasa fiyatının çok altında döviz satışı rakamlarının yayınlandığı fark edildi. Görünen fiyat hatası, sosyal medyada da hızla yayılınca bu fiyat üzerinden döviz alınıp alınmayacağı merak konusu oldu.

Sadece internet sitesi üzerindeki rakamların yayınlanmasında bir hata olduğu düşünülürken durumun böyle olmadığı ve Halkbank İnternet Şubesi ‘nden piyasa fiyatının çok altına döviz alınabileceği fark edildi.

Yani Halkbank‘ta ucuz döviz sadece bilgi amaçlı yayınlanan ekranlarda değil online işlem yapılan sistemde de hatalı olarak görülmekteydi ve bu hatalı işlem tutarından döviz alımı mümkündü.

Gerçekten işlem yapılabildi mi? Halkbank’tan ucuz döviz alındı mı?
Bir süre sonra kurumsal internet sitesinin erişimi kapatılan Halkbank, sosyal medyanın gündemi haline geldi. Düşük döviz kurunun, teknik bir hatadan kaynaklandığını açıklayan Halkbank, “Dış kaynaklı 3. parti bir yazılımda meydana gelen sistemsel ve operasyonel bir hata nedeniyle, 31 Ağustos 2018 günü akşamı piyasa kapanışı sonrasında, kısa bir süre için, Bankamız döviz kurları olması gerekenden farklı olarak yayınlanmış ve internet şubesi üzerinden hatalı kur seviyelerinden kısıtlı sayıda işlem yapılabilmiştir. Söz konusu işlemlere derhal müdahale edilerek, müşterilerimizin ve Bankamızın zararına hiçbir şekilde sebebiyet verilmemiştir.” açıklamasında bulundu.

Üçüncü Parti Yazılım nedir?

3. Parti Yazılım, işletim sistemi ve diğer geliştirme platformunu sağlayan asıl şirketin haricinde bir kişi veya firma tarafından geliştirilip satılan veya dağıtılan yazılım parçacığıdır. Tanımı daha kolaya indirgememiz gerekirse; 3. parti yazılımlar bir nevi yazılmış asıl bir yazılım için daha farklı biri tarafından geliştirilen bir ek modül veya ek paket yazılımıdır.

Ucuza Dolar Alanlara Ne Oldu?

Sabah saatlerinde ise ucuz dolar alanları bir sürpiz bekliyordu. Hesapları aldıkları dolar karşılığı kadar negatif yöne dönmüştü.
Rakamsal olarak incelendiğinde hesap limitleri dahilinde TL hesabın 500.000 TL, döviz hesabın ise 150.000 USD’den geri döndüğü görüldü.
Hatanın iş gününe kalmadan düzeltilmesi ise olası karışıklıklar için önem arz ettiği için gerçekleşen bu teknik hatada düzeltilerek müşterilere SMS ile bildirim yapıldı.

Halkbank SMS Bildirimi

Halkbank kısa mesaj ile yaptığı bildirimde ile hatanın düzeltildiği ve hesapların döviz alım öncesindeki bakiyelere döndüğü bilgisini verdi.
Online şubeden yapılan kontrolde hesap bakiyelerinin Halkbank ucuz döviz alım süreci öncesine döndüğü görüldü.
Bu hatanın da mesai saatleri başlamadan düzeltilmesi beklenirken, hatalı bu süreçte satın aldıkları dövizi ATM cihazları ile banka dışına çıkartmış hesap sahipleri olup olmadığı merak ediliyor…

]]>
https://daghan.com/halkbanka-ucuz-doviz-sattiran-hata.dgn/feed 0
BİSİAD’da Yeni Dönem https://daghan.com/bisiadda-yeni-donem.dgn https://daghan.com/bisiadda-yeni-donem.dgn#respond Mon, 23 Apr 2018 16:14:02 +0000 https://www.daghan.com/?p=4781 Bilişim Sektörü İş Adamları ve Profesyonelleri Derneği (BİSİAD) Olağan Seçimli Genel Kurulu Gerçekleştirildi. BİSİAD üyelerinin yoğun ilgi gösterdiği Genel Kurula, TÜBİFED Başkanı Şenol Anlaş, TÜBİFED Genel Sekreteri Mustafa Çalış, MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya, MARSİFED Genel Sekreteri Ezel Zeydanlı ve çok sayıda basın mensubu da katıldı.

Divan Başkanlığını Şadi Özdemir’in yaptığı toplantıda görev dönemi boyunca kendisine ve yönetim kuruluna verilen destekten ötürü üyelere teşekkür eden BİSİAD Başkanı Osman Akın, “Bırakmasını bilmek, başlamasını bilmekten daha değerlidir; 12 yıldır üstlenmekten onur duyduğum BİSİAD Başkanlığı görevimi genç arkadaşım Dağhan Uzgur’a devrediyorum. Kendisinin liderliğinde görev yapacak Yönetim Kurulumuzun, derneğimizin çıtasını daha da yükselteceğine hiç şüphem yok.” İfadelerini kullandı.

Tek listeyle gidilen seçimde, Yönetim Kurulu Başkanlığına oy birliğiyle seçilen Dağhan Uzgur ise, “Yirmi yıllık geçmişe sahip köklü bir derneğin Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütecek olmanın heyecanı ve mutluluğunu yaşıyorum. Bilişim sektöründe ürün ve hizmet üreten birbirinden değerli şirketlerin yer aldığı derneğimizde, dünyaya yön veren bilişim sektörü adına ülkemiz için çalışmalar yapmak büyük bir mutluluk. Biz, gün geçtikçe yeni fertleriyle büyüyen bir aileyiz. Başkanlığımdaki yeni dönemde, BİSİAD’ın başarı çıtasını bulunduğu noktadan daha da yukarı taşımak ben ve yönetim kurulumuzun tek hedefi olacaktır.” sözleriyle konuşmasını gerçekleştirdi.

Seçimin ardından söz alan TÜBİFED Başkanı Şenol Anlaş ve MARSİFED Başkanı Ramazan Kaya da, Dağhan Uzgur’a tebriklerini sunarak, yeni Yönetim Kurulu’na başarılar dilediler.

Dağhan Uzgur Başkanlığındaki yeni BİSİAD Yönetim Kurulu şu isimlerden oluştu;
Dağhan Uzgur, Ertan Yılmaz, Nesrin Erdem, İdris Doğrul, M. Serkan Aksoy, Hüseyin Ocağışen, Turan Almammadov, Yiğit Kiremitçi, Ertuğrul Bektaş.

]]>
https://daghan.com/bisiadda-yeni-donem.dgn/feed 0
Küresel Isınma Kaç Reyting Alır? https://daghan.com/kuresel-isinma-kac-reyting-alir.dgn https://daghan.com/kuresel-isinma-kac-reyting-alir.dgn#respond Tue, 13 Jun 2017 12:24:43 +0000 https://www.daghan.com/?p=4734 “EKOMETRE Yıl 16 Sayı 418 – Haziran 2017”
Paris İklim Anlaşması, sera gazları salınımını azaltmaya yönelik önlemleri içeren bir anlaşma. Anlaşma 195 üye ülke tarafından imzalanması bakımından, dünya tarihinde iklim değişikliği ile ilgili en geniş kabul gören anlaşma.  Sera gazı salınımını azaltmak amacıyla anlaşmaya katılan ülkeler, 100 milyar dolar fonun gelişmekte olan ülkelere aktarılmasını hedeflemekte. Kasım 2016’da yürürlüğe giren anlaşma kapsamında fonda 10 milyar dolar toplanmış durumda.
ABD, Paris Anlaşmasından Çekildi.
Trump’un seçim kampanyasındaki vaatlerinden biri Paris anlaşmasından çekilmekti. Trump’a göre, küresel ısınma Çin’in ABD’nin önünü kesmek için uydurduğu bir yalandı. (ABD anlaşmadan çekilmiş olsa da anlaşmanın yasal hükümlerine göre, ABD ancak Kasım 2020’de anlaşmadan çekilmiş olacak.)
Trump’a göre anlaşma, üretimin daha pahalı yapılmasına sebep olacak önlemler içeriyor. Kömür kullanımının azaltılması anlaşmanın ana maddelerinden biri. Türkiye’nin de kabul ettiği anlaşmaya göre fosil yakıt kullanımında düzenlemeye gidilmesi gerekiyor. Dünyayı en çok kirleten ülkelerden biri olan Çin, Trump’ın ön kesme iddiasının aksine AB ile birlik olup anlaşmayı imzalamış durumda.
Çin’in bu anlaşmaya uyması ise global bir ekonomik krizi tetikleyecek güçte bir pahalanmaya sebep olabilecek kapasitede. Bu yüzden aslında anlaşmayı kimsenin doğru dürüst uygulayacağı da yok! Çünkü anlaşmada uygulamanın kalitesini denetleyecek bir mekanizma yok. Tamamen iyi niyet üzerine kurgulanmış bir anlaşma. Sonunda dünya için iyi şeyler olacak olsa da planlanan süre içinde bu iyileşmenin gerçekleşmesi pek mümkün görünmüyor. Belki de ABD’nin çekilmesi, denetimsizlikten kaynaklı olarak kendilerinin uygulayacağı önlemleri diğerlerinin uygulayıp uygulamayacağının belirsiz olması. Örnek olarak Türkiye’nin nükleer enerji üretimi, gazı, petrolü kendine yeter olmadığına göre kendi toprağından kazıp çıkarttığı kömürü kullanmaması ekonomik olarak ne kadar mümkün olabilir? Kömür yerine daha çok doğal gaz ile enerji üretmenin bize vereceği ekonomik zararı kim karşılayacak? Hepimizin çevreciliği maalesef fani hayatlarımızdaki günlük refah seviyesi beklentimiz ile doğru orantılı…
Televizyon izleme alışkanlıkları üzerine
Twitter hesabımda 1 Haziran tarihli reyting sonuçlarını AB grubu ve total izlenmeye göre yan yana koyup yayınlayınca kızılca kıyamet koptu. Son dönemdeki siyasi ayrışmayı işaret ettiğim reyting sonuçlarına gelen yorumlarda aynı çerçevede siyasi bölünmüşlüğü işaret etti. Herkes kendine göre haklı sebepler ile bu analize eleştirilerde bulundu. Sonuçlara geçmeden önce reyting ölçüm sistemi hakkında genel hatları ile bilgi vereyim:
Deneklerin evlerine yerleştirilen reyting ölçüm cihazları ile deneklerin izlediği yapımlar takip edilmekte. Yapılan ölçümlerde denekler gruplara bölünmüş durumda. Buna göre; AB grubu olarak nitelendirilen grup eğitim seviyesi yüksek olanlar, Total olarak isimlendirilen grup ise toplam izlenmeyi vermekte.
Reklam veren açısından AB grubu eğitim seviyesi ve buna paralel alım gücü açısından daha verimli görüldüğü için kıymetli. Ancak AB grubunu genel nüfusa oranlarsak ülkenin sadece %10’luk bir kısmını temsil ettiğini unutmamak gerekiyor.
Yayınladığım reyting raporunda 1 Haziran’da AB grubunda “Vatanım Sensin” birinci, Total grupta ise birinci Survivor. Total grupta “Nihat Hatipoğlu ile iftar” üçüncü sıradayken, AB grubunda aynı program sekizinci sırada. “Fatih Portakal ile FOX haber” AB grubunda tüm günde dördüncü, Total grupta ise sekizinci olduğu görülüyordu. AB grubunun geçmiş tarihli reyting raporlarında ise ATV’nin ilk ona az yapım sokabildiği görülüyordu.
Tabii bir de hiç televizyon izlemeyenler var ki onlar bu sonuçları çok anlamsız buluyor ve TV izleyen birinin eğitim seviyesinin ayrıca incelenmesini talep ediyorlar. Ama TV izlemeyen bu kesimin sayısal çoğunluğu genel nüfusa oranla etki edecek seviyede değil.
Buna benzer onlarca sonuç reyting ölçümlerinden kolayca analiz edilebilir. Özetle siyasi ayrışma TV izleme alışkanlıklarını da etkiler duruma gelmiş.
Şunu da unutmamak gerekiyor ki televizyondaki yapımları izleyiciler seçemiyorlar. Önlerine sunulanlar arasından izleyip izlememe olarak sonraki yapımlara yön verebiliyorlar. Bu açıdan bilindik televizyonculuğun sonu geldikçe insanların değerli vaktini neye harcadığını daha iyi anlayabiliyor olacağız. O güne kadar kriterimiz reklam gelirlerinin döndüğü reytingler.

]]>
https://daghan.com/kuresel-isinma-kac-reyting-alir.dgn/feed 0
Veri merkezleri Enerji Teşviğini Bekliyor! https://daghan.com/veri-merkezleri-enerji-tesvigini-bekliyor.dgn https://daghan.com/veri-merkezleri-enerji-tesvigini-bekliyor.dgn#respond Thu, 26 Jan 2017 10:07:01 +0000 https://www.daghan.com/?p=4656 Hükümet kanadından internetle ilgili yasaklama, yavaşlatma dışında haberler duyuyor olmak şaşırtmaya devam ediyor.
https://www.daghan.com/veri-merkezi-tesvik.dgn
Daha önceleri Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş tarafından duyurulan teşvikler sonrasında, Başbakan tarafından veri merkezlerine %30 enerji teşviği konusunda da bir açıklama yapıldı. Başbakan Binali Yıldırım tarafından veri merkezlerinin elektrik kullanımı ile ilgili şunları söyledi:

Çağrı ve veri merkezlerine verilecek destekler. Müsait kamu binalarını öncelikle tesis edeceğiz. Ayrıca iletişim alt yapısı devlet tarafından yapılacak. Personelin eğitilmesi için kişi başına 2500 lira destek vereceğiz. Veri merkezleri için en büyük maliyet enerji maliyeti. İçerinin soğuk tutulması gerekiyor. Bilgiliere zarar gelmemesi için soğuk tutulması lazım. Veri merkezlerinde kullanılan elektriğin yüzde 30’unu devlet karşılayacak. Ama bu az olmuş. Burada 50 – 50 yapalım. Bir daha ki sefere 50 olsun.

Veri merkezleri neden önemlidir bu konuda daha fazla açıklama yapmaya gerek yok. Bu alanda yapılacak her tür iyileştirme başımız gözümüz üzerine. Ancak açıklamada işi bilenleri düşündüren bazı detaylar eksik. Öncelikle daha önceki açıklamalarda olduğu gibi çağrı merkezleri ve veri merkezleri aynı cümle içinde kullanılıyor. Bu iki hizmet alanı birbirinden tamamen farklı olmakla birlikte tek ortak noktaları ikisinde “Merkez” ile bitiyor olması.
Veri merkezinin elektrik faturasının yüzde 30’u devletten
Veri merkezinin internet ve elektrik olmak üzere en büyük iki masraf kaleminden birinde yapılacak bu teşvik sevinçle karşılandı. Ancak sanayi sicil belgesi verilmediği için enerjiyi sanayiye göre pahalı almakta olan veri merkezleri için bu bir indirim değil, hak ettiğinin alınması olarak görüldü. Yani alınamayan indirim teşvikle sağlanmış olacaktı. Ama bu sevinçte yerini detay açıklamar ile hüzne bıraktı.
Ülkemizde bilgi teknolojileri konusundaki mevzuatı düzenlemek için faliyet yürüten BTK’nın bu güne kadar “Veri merkezi kimlerdir?, standartları nedir?” konusunda bir çalışma ve lisanslama modeli oluşturmadı. İş böyle olunca sanki Türkiye’de bu alanda hizmet veren yüzlerce şirket varmışçasına imkandan kimsenin faydalanmaması üzerine bir model geliştirildiği görüldü.
Teşviği kimler alacak?
İndirim haberi sonrasından ulaşan detaylarda ise bu %30 enerji teşviğin detayları ortaya çıktığında ise haberin verdiği heyecan yerini üzüntüye bıraktı

5’İ MERKEZ TOPLAM 23 İL
Program kapsamında Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki 23 ile kapsıyor.
1) Elazığ merkezli Malatya, Adıyaman, Tunceli, Bingöl illeri.
2) Erzurum merkezli Erzincan, Gümüşhane, Bayburt illeri.
3) Van merkezli Hakkari, Muş, Bitlis illeri.
4) Kars merkezli Ardahan, Ağrı, Iğdır illeri
5) Diyarbakır merkezli Şanlıurfa, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak illeri.

Kategorisizlikten dolayı mecburen servis sağlayıcı ruhsatı almak zorunda kalan veri merkezleri ise tüm cirosundan BTK’ya pay ödemeye devam ediyor. Yani yurtdışı ile rekabette enerjiyi pahalı alıyor, döviz nedeniyle cihaz alım finansmanında sıkıntı yaşıyor, hizmet sektöründe olduğu için yüksek vergi veriyor ve üzerine BTK’ya toplam cirosundan pay vermeye devam ediyor.
Türkiye’de gerçek anlamda veri merkezi hizmeti sunan bir elin parmakları kadar veri merkezi olduğuna göre %30 gibi gibi bir teşvik yetersiz görünüyor. Kim veri merkezi bilinmediğine göre bu %30 teşviği kimler alacak? Veri merkezinde kullanılan tüm enerji bu amaçlamı kullanılıyor, veri merkezi bir alışveriş merkezinden mi enerji satın alıyor?
Heyecan verici teşvik haberleri heyecan yaratsa da detaylarının açıklanmaması kısa süreli bir yüz gülümsemesine sebep oluyor.

]]>
https://daghan.com/veri-merkezleri-enerji-tesvigini-bekliyor.dgn/feed 0
Türk Telekom’a Ceza, Abonelere Zam https://daghan.com/turk-telekom-abonelerine-zam.dgn https://daghan.com/turk-telekom-abonelerine-zam.dgn#respond Sat, 11 Jun 2016 09:12:06 +0000 https://www.daghan.com/?p=4380 Türk Telekom’un “Fiberliyoruz” reklamı için durdurma kararı alındı!

Reklam Özdenetim Kurulu durdurma kararı aldı.
Bu kararın sebepleri ile ilgili konuşulan konular “Fiberliyoruz” filminin internet, tv ve diğer mecralarda yanıltıcı bir özellik taşıdığı yönünde.

Reklamdaki 4,5G hizmetinin yalnızca Türk Telekom’da olması algısı oluştuğu da “Fiberliyoruz” hakkında konuşulanlar arasında.
Reklam filminin yanıltıcı bulunması ile ilgili detaylar şu şekilde:
-4,5G hizmeti ile fiber gücünün denizin ortasında da geçerli olduğu algısı,
-Henüz hizmete sunulmamış 4,5G şebekelerinden bahsedilmesi e mobil cihazlarda henüz kullanılmayan 4,5G’nin var olduğunu gösterme,
-Avea,TTNET ve Türk Telekom’un birleşmesiyle hizmet kalitesinin artacağına dair algı oluşturulup bunun nasıl yapılacağının anlatılmaması.

]]>
https://daghan.com/turk-telekom-abonelerine-zam.dgn/feed 0
Paypal, Türkiye faaliyetlerini durdurdu! https://daghan.com/paypal-turkiye-faaliyetlerini-durdurdu.dgn https://daghan.com/paypal-turkiye-faaliyetlerini-durdurdu.dgn#respond Mon, 30 May 2016 20:14:48 +0000 https://www.daghan.com/?p=4248 İnternet üzerinden çalışan online bir ödeme sistemi olan Paypal, kredi kartı kullanarak veya kullanmayarak, internet üzerinden güvenli alışveriş yapılmasını ya da istenilen kişiye sadece bir e-posta adresi aracılığıyla para gönderilmesini sağlayan bir servis.

“Paypal Türkiye” kapandı. Peki şimdi ne olacak?

Türkiye’de uzun yıllardır ödeme sistemi olarak kullanılan Paypal, lisans başvurusunun kabul edilmemesi üzerine Türkiye faliyetlerini durdurma kararı aldığını açıkladı.
Paypal neden kapatıldı?
Türkiye’de uzun süredir ödeme sistemleri kurularak işletilmesi konusunda Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından lisans dağıtımı yapılmakta. Ödeme sistemi lisansına sahip olmak için ise bir takım teknik yeterliliklerin sağlanması gerekmekte. Bu aşamada para akışının izlenebilir olması açısından sistemlere ait sunucuların Türkiye’de bulunması talep edilmekte. Bu sebeple;
Paypal’ın, kullanıcı bilgilerinin yani ana sistemin Türkiye’de barındırılması konusundaki BDDK şartını yerine getirmemek adına hizmetini Türkiye’ye kapatmayı tercih ettiği görülüyor.
İnternet ortamında özellikle yurtdışı müşterilerden güvenli bir ödeme alma yöntemi olarak kullanılan Paypal’ın yokluğu internet dünyası açısından büyük bir kayıp ve eksiklik olacak gibi görünüyor.
Paypal tarafından kapatma kararına ilişkin açıklama:
PayPal olarak Türkiye’deki faaliyetlerimizi durdurduğumuzu üzülerek bildirmekteyiz.
6 Haziran 2016 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Türkiye’deki müşterilerimiz PayPal hesapları üzerinden para gönderme ve alma işlemi yapamayacaklardır. Müşterilerimiz PayPal hesaplarına giriş yapabilir ve varsa hesaplarındaki bakiyeyi Türkiye’deki banka hesaplarına aktarabilirler.
Belirtmek isteriz ki, PayPal’ın önceliği her zaman müşterileri olmuştur. Ancak yerel düzenleyici kuruluşa yaptığımız lisans başvurusunun reddi ve ilgili kurumun Türkiye’deki faaliyetlerimizi durdurma talimatı doğrultusunda uygulamak durumunda olduğumuz bu karardan dolayı üzüntü duymaktayız.
Müşterilerimiz bilgi sayfasını ziyaret ederek bu sürecin kendilerini nasıl etkileyeceğine ilişkin detaylı bilgi alabilirler.
PayPal olarak tüm müşterilerimize bugüne kadar bizi tercih ettikleri için teşekkürlerimizi iletmek isteriz. PayPal’a vermiş olduğunuz destek Türkiye’deki çalışanlarımız ve şirketimiz için her zaman önemli olmuştur.
Gelecekte Türkiye’deki müşterilerimize yeniden hizmet verebilmek için gerekli izinlerin alınması yönündeki çalışmalarımız devam edecektir.

]]>
https://daghan.com/paypal-turkiye-faaliyetlerini-durdurdu.dgn/feed 0
Bilişim Günlerinde konu "Bulut" https://daghan.com/uludag-universitesi-bilisim-gunleri.dgn https://daghan.com/uludag-universitesi-bilisim-gunleri.dgn#respond Fri, 13 May 2016 09:40:55 +0000 https://www.daghan.com/?p=4190 “Bulut Teknolojileri:Depolanan bilgilerin ve verilerin internet ortamında saklaması işlemine verilen isim olan Bulut Bilişimi, bize daha fazla depolama alanı, hızlı veri transferi, maliyet tasarrufu yapabilme gibi olanaklar tanımaktadır. İş gücünden ve zamandan tasarruf etmeyi sağlayan ve verilerin güvende olmasına olanak sunan bulut teknolojileri ile büyük şirketler için veri depolama işlemi daha kolay hale geliyor.”
17 Mayıs tarihinde Uludağ Üniversitesi Bilişim Günleri etkinliğinde saat 13:00’de Dağhan Uzgur Bulut Bilişim anlatıyor. Etkinlik tüm gün olup Uludağ Üniversitesi Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleşecektir.
Etkinlik Facebook Sayfası: https://www.facebook.com/ubtbilisimgunleri/
uludag universitesi bilisim gunleri

]]>
https://daghan.com/uludag-universitesi-bilisim-gunleri.dgn/feed 0
Elektrik Alamadım… https://daghan.com/elektrik-alamadim.dgn https://daghan.com/elektrik-alamadim.dgn#respond Sun, 05 Apr 2015 10:15:14 +0000 https://www.daghan.com/?p=3027 Alıştığımız gündem frekansının üzerindeydi…
Tam bir konu üzerinde bilirkişilik yapıp, ahkam kesecek iken, diğeri patlak verdi. Acıdı, acıdı, acıdı… Bir noktadan sonra acı hissedilmez oldu…
Şimdiden yaşanan kötü şeyleri unutmak üzerine programlı hafızalarımızda veri kaybı yaşanmaya başladı…

  • Ülke çapında elektrik kesintisi yaşandı.
  • Savcı Mehmet Selim Kiraz öldürüldü.
  • Yalova Valisi’nin azarladığı öğretmen kalp krizi geçirdi, hayatını kaybetti.
  • Kayahan aramızdan ayrıldı.
  • Fenerbahçe kafilesini taşıyan otobüs kurşunlandı.

Varsa saymadığım “diğerleri”, daha şimdiden unuttuğumdandır.
Hiç mi güzel şeyler olmadı? Bilmem ki 3 kötülük 1 iyiliği götürmüş olmalı…
Bu hafta bana çok geldi, ben bu haftadan elektrik alamadım

]]>
https://daghan.com/elektrik-alamadim.dgn/feed 0
2014’den memnun kalmadım, iade edebiliyor muyum? https://daghan.com/toplumsal-hissizlik.dgn https://daghan.com/toplumsal-hissizlik.dgn#respond Tue, 04 Feb 2014 17:27:56 +0000 https://www.daghan.com/?p=2665 Noel babanın bıçaklanması üzerinden 40 gün geçti, 2014 yılının ilk ayı bitti ama bu yeni yıl pek arzu edilen keyfi vermedi. Halbuki sıkıştırılmış, konsantre ülke gündemi ne de güzel oluyor. Bir de gündemden overdose olmasaydık iyiydi…
Bu aşırı yüklemeye sebep elbetteki siyaset ve yaklaşan seçimler. Oyu verecek halk olunca, her tür sosyal faaliyet halk üzerinde deneniyor. Türk halkı durmadan anket cevaplıyor, beyninin içi dolup, dolup boşaltılıyor.  Seçilen için katılım önemli.  Ne de olsa son on yıldaki tüm seçimlerde olduğu gibi bu seçimlerde, “Cumhuriyet tarihinin en önemli seçimi!”
Yeni yılın ilk anından bugüne, olan biteni bir listeleyeyim dedim, atladığım olur, alınan olur diye korktum vazgeçtim! Zaten toplum olarak bu yılki gripten daha beter bir hastalık ile mücadele ediyoruz…

Adını sen koy: “Toplumsal Hissizlik”

Acaba sizde bu hastalıktan muzdarip misiniz? Hemen dergi anketleri modeli iki dakikada teşhisi koyalım. Doktor parası cebinizde kalsın.
[unordered_list style=”green-dot”]

  • 1.Gün: Yeni gündeme karşı bünyede aşırı tepki. Kişide tansiyon yükselmesi, kalp çarpıntısı. Özellikle de “Alayına isyan” ruh hali.
  • 2.Gün: Konu televizyonlarda ve ana medyada yayınlanabilecek nitelikteyse (sansürlenmiyorsa) televizyondaki “konuşan kafa” programlarına çay/kahve, zevke göre çerez eşliğinde izleyici olarak katılma mecburiyeti hissetmek.
  • 3.Gün: Konunun tarihsel gelişimi, Adem ile Havva’dan günümüze konu hakkında derinlemesine araştırma sonuçlarının beyine pompalanması. Sonuçta kişide algıların kapanması ile guru seviyesinde derin bilgilere sahip olduğuna kanaat getirme hali.
  • 4.Gün: Aşırı bilgilenme neticesinde doğru ile yanlışı ayırt edememe. Özellikle karşıt görüştekilere olmak üzere çemkirme, hakaret, dediğim dedik çaldığım düdük ruh hali.
  • 5.gün: Bir gün önce harcanan aşırı fiziksel güç nedeniyle “Alayına isyan” ruh halinin terk edilerek, bireyin bu konuda misyonunu tamamladığına dair fikrin oluşması. Konunun türüne göre “Ya bizim adam bu işleri yapmaz.”, “Bu işler hep lobinin, kobinin, sermayenin işi. “,”Bunlar hep illuminati” ve “Olay olduysa da banamı oldu? Ben üzerime düşeni yaptım.” ruh haline geçiş.
  • 6.Gün: Hastalığın son evresinde beyinde gerçekleşen soft reset ile köşe bucak bir temizlik, sürecin sonlanması ve “Yauu Acun’u aç da izleyelim…” iklimine dönüş.

[/unordered_list]
Eğer siz de bu süreçleri durmadan yaşıyor ve bu sizi şaşırtmıyorsa, siz kronik bir “Toplumsal Hissizlik” hastasısınız. Maalesef hastalık kronikleştikten sonra oluşturduğu tahribatın telafisi ve tedavisi Türkiye’de yok… Ya bu arada bunları bırakında yeni iPhone 6 Eylül ayında piyasaya çıkacakmış?!?!

]]>
https://daghan.com/toplumsal-hissizlik.dgn/feed 0