röportaj – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Sun, 20 Dec 2020 16:26:00 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico röportaj – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Türkiye’de İnternet ve Veri Merkezi Sektörü – Hosting TV https://daghan.com/internet-ve-veri-merkezi-sektoru.dgn https://daghan.com/internet-ve-veri-merkezi-sektoru.dgn#respond Mon, 01 Feb 2016 18:28:05 +0000 https://daghan.net/?p=3563 Ülkemizdeki fiber altyapı, veri merkezlerinin/verinin önemi ve bu konularda yeni neler yapılması gerektiğini ICANN’in düzenlediği Turkey DNS Forum sırasında Hosting TV ile konuştuk.

]]>
https://daghan.com/internet-ve-veri-merkezi-sektoru.dgn/feed 0
Siber Güvenlik, DDOS Saldırılar, E-ticaret ve İnternet… https://daghan.com/sosyolink-astv.dgn https://daghan.com/sosyolink-astv.dgn#respond Sun, 03 Jan 2016 20:07:30 +0000 https://daghan.net/?p=3422 Özcan Yazıcı tarafından hazırlanan SOSYOLINK programında Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı siber saldırıları, siber güvenliği, Bursa ve Türkiye’deki dijitalleşme süreçlerini, e-ticaret yatırımlarını ve 2016’dan beklentiler üzerine konuştuk.

]]>
https://daghan.com/sosyolink-astv.dgn/feed 0
Veri Merkezi (Datacenter), Veri Merkezi Teknolojileri https://daghan.com/turkiyede-veri-merkezi.dgn https://daghan.com/turkiyede-veri-merkezi.dgn#respond Tue, 06 Oct 2015 20:42:51 +0000 https://www.daghan.com/?p=3063 İnci Sözlük Kurucusu Serkan İnci, Uludağ Sözlük Kurucusu İsmail Alpen ve Ahmet Ersan moderatörlüğünde Olay TV’de yayınlanan Sosyotrend programında veri merkezi ve Türkiye’de veri merkezi işletmeciliği hakkında konuştuk.
Facebook Video

]]>
https://daghan.com/turkiyede-veri-merkezi.dgn/feed 0
2014 Habercisi Erken Öten Horoz. https://daghan.com/2014-bilisim-hedefleri.dgn https://daghan.com/2014-bilisim-hedefleri.dgn#respond Tue, 22 Oct 2013 20:38:35 +0000 https://www.daghan.com/?p=2330 “Uzuuun” bir bayram tatili sonrası çalışanlar, üretenler işlerinin başına geri döndüler. Daha doğrusu bedenler geri döndü ancak ruhların dönmesi biraz daha zaman alacak! Uzun tatillerin çalışanlar için en büyük zorluğu, tatil dönüşü işe adaptasyon süreci. Yeni fikirlerin yeşermesi için tatil önemli. Ancak ticaretin bu denli hızlı olduğu iş dünyasında bu kadar uzun tatil imkanlarına halen sahip olmak ayrı bir ilginçlik.

“Bulut Aldı Başını Gitti!”

Bilişim sektörünün göstermiş olduğu gelişmeler herkesin malumu. Özellikle televizyon reklamlarının da etkisi ile “Gelecek Bulutta” artık gündelik, olağan sohbet konusu. ’90’lı yılların sonunda nasıl markaların sonuna 2000 getirmek pek modaysa şimdilerde de “Bulut” aynı ilgiyi görüyor. Aslında standart ve yeni olmayan servisleri yeni keşfeden şirketler, hizmetin önüne “Bulut” getirip ürününü parlatma çabasında. Yine de iyi veya kötü bunu konuşuyor olmak bile bir kazanım.

Türkiye’de Bilişim Gelişiyor!

Bilişim ülkemizde almış başını yürümüş!? olsa da, geçtiğimiz günlerde değerli bir dostumun bana ilettiği Uluslararası Telekomünikasyon Birliği (ITU) raporu aynısını söylemiyor. Rapora göre Türkiye geçen yıla göre 66. sıradan 69. sıraya gerilemiş durumda. İlginç olan bir diğer durum ise Türkiye’nin 2 yıl önce bu raporda 59. sırada olması.
Rapora bakıldığında Avrupa’nın finansal krizden çıkıyor olması Türkiye’nin bilişim araçları kullanım ve gelişmesindeki avantajını kaybetmesine sebep oluyor gibi görünüyor. Evet bizde gelişiyoruz ama bizim arabamız 50 Km hızla giderken onlar 100 Km ile ilerliyor.
[box type=”info”]ITU Gelişmişlik Endeksi Raporu ve detaylı yorumuna buradan ulaşabilirsiniz.[/box]

Eğitim Şart!

Her platformda dile getirdiğim eğitim sistemindeki sorunlar ve yetişmiş personel sıkıntısının sebep olacağı gerileme, üzerine düşülmesi gereken bir konu. Bilişim sektörü açısından her zaman en son sürüm, en gelişmiş yazılım ve sistemleri paramızla alabiliyor ama bu araçları kullanacak operatöre sahip olamama tehlikesini yaşıyoruz. Aracı nitelikli kullanacak olmayınca da ürün ve teknoloji üretemiyoruz, bilişimi hayata yayamıyoruz…

Erken Öten Horoz

Önümüzdeki hafta yine ufak eklemeler ile 4 günlük yeni bir tatil ile Ekim ayını bitirip Kasım ayına girmemizle birlikte 2014 planlarını çekmecelerden masaya taşımanın zamanı gelecek.
Bilişim sektöründe özellikle hizmet verdiğimiz teknoloji odaklı veri merkezi işinde uzun yıllara dayanan planlar yapmak güç. İdari yönetimsel değişimler, operatör kaynaklı tarife değişiklikleri de göz önüne alındığında önümüzdeki ay ne olacağı bir sürpriz. Ancak en azından 6-12 aylık kısa vadeli planlar ile hedefleri biraz olsun tutturabilmek mümkün.
DGN Teknoloji 2000′i Aşkın Yeni Web Sunucusu Hedefliyor

Bizden N’haber?

Biraz şirketimizi tanıttığım, biraz 2014 planlarından bahsettiğim röportaj Zehra Oruç imzası ile Dünya Gazetesi’nde yayınlandı. Röportaj yapıldığı günlerde daha başlamadığımız önemli bir diğer projemiz ise; DGN Teknoloji’nin büyüyen müşteri portföyünü yönetmek için yeni bir sistemin hazırlıklarına başlamış olmamız. Aynı zamanda ISO9001’e sahip olmamız ile sonuçlanacak sürecin %100 tamamlanması 2014 sonlarını bulacak. Ortaya çıkan ürün ile enerji, ısı analizlerinden yönetimsel araçlara herşeyimizin yönetildiği bir beyin ortaya çıkartmış olacağız. Umarım ki bu beyin krallığını ilan edip, herşeyi kendi yönetip, bizi de işsiz bırakmaz…

]]>
https://daghan.com/2014-bilisim-hedefleri.dgn/feed 0
Veri Merkezleri Desteklenmeli https://daghan.com/tech-anadolu.dgn https://daghan.com/tech-anadolu.dgn#respond Fri, 11 Oct 2013 12:02:11 +0000 https://www.daghan.com/?p=2301 DÜNYA Gazetesi’nin Netaş ve Cisco işbirliğiyle düzenlendiği “Tech Anadolu Rekabet için Teknoloji” toplantısında sanayiye ve üretime yön veren değerli şirketlerinin yöneticileri ile bir araya geldik. Bu vesile ile veri merkezlerinin önemi ve sektörün gelişmesi için yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgilendirme yapmak ve konuyla ilgili çözüm önerilerimi katılımcılarla paylaşma şansım oldu.

Tech Anadolu Dağhan Uzgur

Büyük veri merkezleri kurulması desteklenmeli

DGN Teknoloji Genel Müdürü Dağhan Uzgur: Bursa’da 8 yıldır veri merkezi alanında hizmet veriyoruz. Gelişmiş ülkelerdeki teknolojilerin Türkiye’de yaygınlaşması için destekler olduğundan bahsediliyor ama örneğin sanayide kullanılan enerjide yüzde 27 indirim yapılırken bir veri merkezi aynı indirimi alamıyor.
Bulut teknolojilerinin stratejik öneminden bahsediliyor. Dataların, e-maillerin yabancı bir ülkede barındırılıyor olması, bir savaş durumunda ya da olağandışı bir durumda onlara ulaşamayacak olmanız da önemli bir sorun. O nedenle veri merkezlerinin desteklenmesi gerekiyor.
Bugün internet artık lüks tüketim malı değil. Bu kadar yaygın kullanıldığını konuşuyoruz ama normal vergilerin yanında hala yüzde 5 özel iletişim vergisi alıyoruz. Bu hizmeti veren firmalardan da bu oranlar alınıyor. Bu nedenle bizim Avrupa ile olan rekabetimizin artırılması için devletin düzenlemeler yapması gerekir.
Bugün gençlerin Facebook kullanması, cep telefonuyla internet erişimine sahip olmaları pazar açısından bir değer ifade etmiyor, Türkiye’de internetin gelişmiş olduğunun göstergesi değil. İyi projelerin oluşabilmesi için iyi bir iklime ihtiyaç var. Proje geliştirilmesi ve yatırımcıların bu alanda ilgili olması gerekiyor. Bilişim teknolojileri ve IT’de ciddi personel sıkıntısı var. Bursa’da üniversitede bu konuda bir bölüm olmaması işi zorlaştırıyor. Bu gençlerin yetiştirilmesiyle ilgili de çalışmalar yapılmalı.

]]>
https://daghan.com/tech-anadolu.dgn/feed 0
e-ticaret yapmayan kalmasın. https://daghan.com/eticaret.dgn https://daghan.com/eticaret.dgn#comments Sat, 01 Sep 2012 15:53:14 +0000 https://www.daghan.com/?p=1273 BTSO Ekonomi Dergisi ile yaptığımız röportajda, e-ticaret ve şirketlerin e-ticarete bakışını değerlendirmem üzerine sorulan sorulara verdiğim yanıtlar şu şekilde oldu;

Firmalara elektronik ticarete geçmeleri noktasında nasıl bir hizmet veriyorsunuz?
Hazırlanan bir e-ticaret sitesinin tasarımı müşterilerine güven verirken, kullanılan yazılım özellikleri ile de alışverişi kolaylaştırması, platformunun başarısında önemli rol oynamakla birlikte hazırlanan e-ticaret sitesinin hızı ve güvenliği de toplam ciroyu etkileyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Alışılmış ticaret yöntemlerinden farklı olarak sanal mağazalarda mesai saati, mağazanın konumlandığı adres kavramları önemini yitirmekte, bunun yerine elektronik mağazanın 7/24 ulaşılabilir olması ve mağazaya aynı anda binlerce kişinin ziyaretinin mümkün olabilmesi ön plana çıkmaktadır.

E-ticaret yapan internet sitesine yapılan ziyaretlerin müşteriye dönüşüm oranı dünya genelinde %2 civarında tespit edilmiş olup, siteye giren kişi sayısı arttırıldığında aynı oranda toplam satış oranı da yükselmektedir.

Müşterinin işlemini herhangi bir yavaşlığa maruz kalmadan hızlı şekilde tamamlaması müşteri memnuniyetini arttırmakta ve tekrar alışveriş oranını yükseltmektedir.

DGN Teknoloji olarak bizde Türkiye’deki ilk üç veri merkezi yatırımından biri olan Bursa konumlu veri merkezimizde; e-ticaret platformlarının veri güvenliği ve teknik altyapısı konusunda hizmetler vermekte, sanal mağazalara altyapı hizmetleri sunmaktayız.

Şirketimize ait veri merkezinde barındırılan yüksek performanslı web sunucular ile e-ticaret platformlarının yayını yapılmakta, alıcı ile satıcı arasında güvenli bağlantı sağlanması için kullanılan SSL ve veri güvenliği konusunda destekler verilmektedir.

e-ticaret konusuna Bursalı firmaların ilgisi ne düzeyde?
Artık ticaretin her alanına girmiş olan bilişim teknolojilerinden kaçınmak, uzak durmak mümkün değil. Bugün, ürün ve hizmetlerini internet üzerinden tanıtmayan veya en azından e-posta aracılığı ile tedarikçisi veya müşterisi ile iletişim kurmayan firma iş yapmakta zorlanacaktır.

Bu açıdan ilimizde de e-ticaret konusundaki ilgi her geçen gün artmakta ve bu alanda yapılan yatırımların miktarı her yıl biraz daha yükselmektedir.

Geçmişte paylaşımlı web barındırma hizmetleri ile günlük işlerini yürütmeye çalışan firmalar; artık web sitelerini, şirket içi yönetim araçlarını, e-postalarını ve sanal mağazalarını müstakil web sunucular içine toplayarak daha fazla hız ve performans elde etmekteler.

e-ticaret konusunda bundan sonra ne gibi çalışmalar yapılmalı?
Özellikle hali hazırda fiziksel bir mağaza düzeni üzerinden perakende satış yapan işletmeler için e-ticarete geçiş sonuçları hemen alınabilir olabilirken, büyüyen e-ticaret pastasından kendine ait payı almakta gecikmemek çok önemlidir.

Bu açıdan şu anda elektronik ticaret konusunda yatırımlarına halen başlamamış şirketlerin öncelikli olarak verdikleri hizmetler ile ilgili teknolojiden nasıl yararlanacakları konusunda profesyonel destek almaları gerekmektedir.

Bir şirketin ürün ve hizmetlerini sanal ortama taşımadığı her geçen gün, bu şirket için zarar hanesine eklenen yeni bir bedel olacaktır.

e-ticaretin hem ekonomiye, hem işletmelere, hem tüketicilere hem de sosyal hayata ne gibi artıları var?
Analiz ve istatistiğin ticari karlılığı arttırmasındaki önemli rolü, e-ticaret olanakları ile daha yönetilebilir hale gelmektedir. Bugün fiziksel mağazaya giren her müşteriye kişisel bilgi, ilgilendiği ürün veya marka sadakat anketi yaptırmak mümkün olamıyorken, e-ticaret sitesini ziyaret eden internet kullanıcısına ait birçok veri kolayca elde edilebilmektedir.

Özellikle arama motoru vasıtası ile aradığı ürünün sonuçları üzerinden e-ticaret sitesine giriş yapan müşterinin, hangi ürünü aradığı bilindiğinden, kişiye özel ürün ilk olarak müşteriye gösterilerek satış oranları arttırılabilmektedir.

Bu açıdan bakıldığında müşteri satın alacağı ürüne hızlı ulaşabilirken, satıcı gereksiz zaman kaybını engellemekte, üretimini müşterisinin talebi ve beklentileri doğrultusunda şekillendirebilmekte, üyelik sistemi ile müşteri portföy araştırması yapabilmektedir.

Müşterinin alımı sonrası bu alımını sosyal medya araçlarından herhangi birinde paylaşması, başarılı ürünlerin hızlı bir yükseliş trendi yakalayabilmesini sağlamaktadır. Büyük bir marka oluşturmak için yıllara dayalı stratejiler kurmak, yatırımlar yapmak yerine, e-ticaret ile fiyat odaklı ama müşteri memnuniyeti alacak kaliteli ürün ve hizmetler sunarak daha hızlı, büyük markalar oluşturulması mümkün olabilmektedir.

]]>
https://daghan.com/eticaret.dgn/feed 1
İnternet Mercek Altında https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn#respond Thu, 28 Jul 2011 10:25:01 +0000 https://www.daghan.com/?p=87 28 Temmuz 2011 tarihinde Olay TV‘de yayınlanan “Mercek Altında” programında Dağhan Uzgur canlı yayında Filiz Kahraman’ın ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.

]]>
https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn/feed 0
Veri Merkezlerine Tam Destek https://daghan.com/veri-merkezlerine-tam-destek.dgn https://daghan.com/veri-merkezlerine-tam-destek.dgn#respond Mon, 23 May 2011 10:38:54 +0000 https://www.daghan.com/?p=158 Türk Telekom’dan Veri Merkezlerine Tam Destek” başlığı ile Capital, Forbes, Fortune, Para, Platin, Cnbc-e Business gibi bir çok finansal dergilerde yayınlanmak üzere bir reklam kampanyası hazırladı.
Hazırlanan bu reklam çalışmasında ise  DGN Teknoloji ‘deki erişim kullanımımız ile ilgili benimde görüşlerime yer verildi.

Türk Telekom ile çalışmak size ne kazandırdı?
İnternet ve bilişim sektöründe hizmet vermeye başladığımız günden bu yana, ana internet erişim sağlayıcımız olan Türk Telekom her yıl artan hizmet kalitesi ve sağladığı yüksek uptime ile müşteri sayımızın artmasına ve hizmetlerimizin çeşitlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.
Veri Merkezi işletmecilerine  yönelik Türk Telekom’ un yaptığı  uygulamalar / sizlere sağladığı avantajları nelerdir?
Son dönemde yurtdışı trafiğin Türkiye’ye taşınmasına olanak tanıyan Türk Telekom kampanyası ile müşterilere sunulan hizmet yelpazesi içine bir yenisi daha eklenirken, ülkemizdeki yüksek erişim maliyetleri düşürülmüş ve yurtdışında da rekabetçi fiyatlar ile hizmet sunulmasına olanak sağlanmıştır.
Veri Merkezi Kampanyası kapsamında aldığınız devreden memnuniyetiniz /  size piyasadaki rakipleriniz arasında sağladığı avantajları nelerdir?
Kampanya kapsamında sağlanan hizmetin yurtdışı bağlantı-uplink kalitesinin daha da artması durumunda hizmetlerimiz yurtdışı piyasası içinde cazip bir hale gelecektir. Sağlanacak bu yarar ile ülkemizden yurtdışına çıkan kaynak azalırken, ülkemize döviz girişi sağlanacaktır.
Türk Telekom’un kendisinin de bir veri merkezi işletmecisi olmasına rağmen sizlere avantajlı imkanlar sunmaya çalışmasını nasıl yorumluyorsunuz?
Kurumsal firmaların web sitesi barındırma, e-posta veya e-ticaret sistemleri ile tanışmasında büyük rol oynayan yerel veri merkezi işletmecileri bu konudaki pazarın gelişmesinde büyük rol oynamaktadır. Son kullanıcı ile direkt iletişimde olunması gereken pazarda Türk Telekom’un veri merkezi işletmecilerine sağladığı bu destek yine Türk Telekom’a kazanç olarak geri dönmektedir. Türk Telekom’un bu konudaki yapacağı yeni yatırımların ve işletme enerjisinin veri merkezi işletmecilerine kaydırılması, işletmecilerin sektörde daha emin adımlarla ilerlemesinde ve sektörün daha da gelişmesine büyük katkı sağlayacaktır.

]]>
https://daghan.com/veri-merkezlerine-tam-destek.dgn/feed 0