instagram – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Mon, 25 Jan 2021 18:39:09 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico instagram – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 “Siber Suçlarla Mücadele” https://daghan.com/siber-suclarla-mucadele.dgn https://daghan.com/siber-suclarla-mucadele.dgn#respond Wed, 17 Apr 2013 10:02:57 +0000 https://www.daghan.com/?p=1976 BİSİAD olarak birçok sosyal sorumluluk projesine imza atmaktayız. Bunların en önemlilerinden birisi de gerek üyelerimiz, gerekse kamu kurum ve kuruluşlarının da iş birliği sağladığı Bilişim Suçları Komite çalışmalarımızdır. Söz konusu komitemizin amacı, özellikle son dönemde maruz kalınan siber suçlarla ilgili toplumu bilinçlendirmek ve gerekli önlemlerin “sorun meydana gelmeden” alınması ile ilgili toplumu bilinçlendirmektir. Bu bağlamda, 17 Nisan 2013’de BTSO’da (Bursa Ticaret ve Sanayi Odası) bir panel düzenlendi.

Milletvekili Mustafa Öztürk’ün, ‘Siber Suçlarla Mücadelede Meclis Çalışmaları‘ hakkında bilgi vermesi ardından, MOBİSAD Başkanı Murat Dursun, ‘Evrakta Sahtecilik‘, Dağhan Uzgur ‘Sosyal Medyada Bizi Bekleyen Tehlikeler‘, Bursa Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Tarık Ziyade ‘Siber Suçlarla Mücadele‘, Kocaeli Üniversitesi Bilgi Teknolojileri Bölüm Başkan Yardımcısı Öğretim Görevlisi Mustafa Of ‘Bilişim Suçları‘, Münir Özgen, ‘KOBİ’ler İçin Ağ Güvenliği‘, Bursa Barosu’ndan Cankat Taşkın, ‘Siber Suçlarda Hukuki Süreç‘ sunumlarını yaptılar.

Dağhan Uzgur - BTSOSunumumda; Türkiye’deki internet kullanımı, kullanımın Avrupa ve dünyaya oranı, sosyal medya kullanımı, internet kullanım yaş aralığı gibi istatistiki bilgiler verdikten sonra internet kullanımının yoğun olduğu 16-24 yaş aralığı sosyal medya alışkanlıkları hakkında araştırma sonuçları, profil koruma ve dikkat edilecek noktalar hakkında bilgiler paylaştım.

Etkinlik ile ilgili yazılı basında çıkan haberlere buradan ulaşabilirsiniz.
]]>
https://daghan.com/siber-suclarla-mucadele.dgn/feed 0
Hayatın Tadı https://daghan.com/hayatin-tadi-olay-tv.dgn https://daghan.com/hayatin-tadi-olay-tv.dgn#respond Mon, 15 Apr 2013 09:00:32 +0000 https://www.daghan.com/?p=1860 Zeynep Bükümcü sunumu ile Olay Tv‘de yayınlanan “Hayatın Tadı” programına konuk oldum. Programda sosyal medya kullanımı, sosyal medyada bizi bekleyen tehlikeler ve önlemler hakkında konuştuk.

]]>
https://daghan.com/hayatin-tadi-olay-tv.dgn/feed 0
Instagram, Pinterest'e erişilemiyor! https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn#respond Sat, 30 Jun 2012 09:01:20 +0000 https://www.daghan.com/?p=1005 29 Haziran 2012 cuma akşamı Kuzey Virginia Amerika’da yaşanan fırtına nedeniyle  Amazon Cloud (Bulut) server sistemi  kesintiye uğrarken, servisin kesintiye uğraması ile birlikte Instagram, Pinterest ve Amerikan çevrim içi internet yayın hizmeti sunan Netflix servislerinde de sorunlar yaşanıyor.

Datacenter’da hizmet alan 1 milyondan fazla kullanıcının etkilendiği kesintide; Pinterest servisi kendisini daha kolay ayağa kaldırabilmişken, geçtiğimiz günlerde 1 milyar dolar fiyatla facebook tarafından satın alınan fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’ın büyük fotoğraf içeriği düşünüldüğünde bu servisin daha geç kendini toparlanacağı kesin.

Kuvvetli yağmur ve fırtına nedeniyle enerji problemi yaşanırken, datacenter içindeki sunucular enerji problemi sonrası erişilemez duruma gelmiş durumda.

Hizmetlerin tek noktaya toplanması esası üzerine kurulan bulut teknolojisi gündemdeyken verimerkezlerinin, yedeklilik yapısının önemi bu tip durumlarda kendini gösteriyor.

Verimerkezi herşey yolundayken pek hatırlanmasada yaşanan kesintiler ile aksayan işlerimiz ve servisler sonrası stratejik önemini bir kez daha gösteriyor.

]]>
https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn/feed 0
Steve Jobs’lar, Bill Gates’ler https://daghan.com/steve-jobslar-bill-gatesler.dgn https://daghan.com/steve-jobslar-bill-gatesler.dgn#respond Sat, 19 May 2012 19:04:35 +0000 https://www.daghan.com/?p=238 Apple’ın kurucu ortağı, ölümünden 5 hafta öncesine kadar yönetim kurulu başkanı olan Steven Paul Jobs ve emekli, şimdilerde Gates Foundation‘da yaptığı çalışmalarla gündemde olan Microsoft’un kurucularından William Henry “Bill” Gates III, ya da daha çok bilinen adıyla Bill Gates bilişimde yeni bir tanımın isim babalığını yapıyorlar.

Başarının tanımında bilişim alanından iki ismin model olarak seçilmesi bir tesadüf olmasa gerek. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance Apple’ın Google’ı geride bırakarak dünyanın en değerli markası olduğunu açıkladı. Açıklanan bu listenin ilk beşinde yine Amerikalı şirketler yer alırken Çin’in 25, Brezilya’nın 9, Rusya’nın 8, Hindistan’ın ise 6 marka ile temsil edildiği görüldü.

Dünyanın en değerli şirketi Apple, temmuzdan itibaren düzenli olarak üç ayda bir hisse başına 2.65 dolar temettü dağıtacak ve 2013 mali yılından itibaren 10 milyar dolar tutarında hisse senedini de geri alacak. Piyasa değeri 555 milyar dolara yaklaşan Apple dünyanın en değerli şirketi.

Bununla birlikte sadece 8 yılda adını devler arasına yazdıran facebook halka açıldı ve toplam değeri 100 milyar doları geçti. Bu durum Microsoft, Apple gibi 20-30 yıllık geçmişe sahip olan firmaların büyük gelirlerinin yanında sadece 8 yılda adını devler arasına yazdıran facebook bu açıdan dikkat çekiyor.

The Social Network” sonrası Zuckerberg’in Facebook projesinin çalıntı olduğu ve arkadaşlarını ezip geçerek, yarı yolda bırakarak ilerlemesinden ve halen facebook’un sürdürülebilir başarısı ile ilgili şüphelerden olsa gerek bu yazının başlığındada yer alan tanımda Zuckerberg’ler yok.

Yine sadece 13 kişilik kadrosu ile ikinci yılında 1 milyar dolara facebook tarafından satın anınan Instagram ve 8 Milyar dolar değeri ile twitter’da dikkatleri çekiyor.

iPhone ve Android yüklü cep telefonlarında adeta fırtına gibi esen Angry Birds’in (kızgın kuşlar oyunu) yaratıcısı olan Finlandiyalı iki genç mühendisin kurduğu Rovio adlı şirketin değeri 9 milyar dolara ulaştı.

Tüm bu örneklerdeki ortak payda ise dünyadaki tüm değerli markaların ve yine yükselişteki markaların teknoloji, internet alanında olması. Bugün ilaç ve silah sektörü ile birlikte bilişim dünyanın en karlı sektörü olarak görülebilir.

İlginç bir örnek olarak tüm dünyada 100 milyondan fazla satan Kalaşnikof’un üreticisi Rus Ijmaş (Izhmash), borçlarını ödeyemediği için iflas bayrağını çektiğinide hatırlatmak lazım.

Başarılı markaların bir diğer ortak noktası ise markaların ağırlıklı Amerika kökenli olması. Bir tesadüfün eseri olmayan bu durum için; “Dünyanın En Değerli 500 Markası” çalışması sonrasında, Türk markalarının listede yer alamamasıyla ilgili görüşlerini bildiren Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, “Bir ülkenin küresel ölçekte değerli marka sayısı, söz konusu ülkenin değer üretebilme kabiliyetini yansıtır.” açıklamasını yapıyor.

Bir ülkenin büyük gelir kaynağı vergiler, vergilerin kaynağıda şirketlerin elde ettiği kar oranında olduğuna göre, konvansiyonel (Alışagelmiş) sektörleri desteklemek yanında, biraz da bilişim-iletişim alanında imkanlar oluşturmak gerektiğini görmek ve bu konuda çaba sarfetmek gerekiyor.

İletişimin bir lüks değil çağımızda bir ihtiyaç olduğunun anlaşılması,ek vergilerle (özel iletişim vergisi) sektörü cezalandırmak yerine aksine, yukarıdaki projeksiyon ışığında sektörü teşfik etmek, ülkemizde “Steve Jobs‘lar,Bill Gates‘ler” kalıbını bir efsane olmaktan çıkartabilir gibi görünüyor.

]]>
https://daghan.com/steve-jobslar-bill-gatesler.dgn/feed 0