insan – Daghan.com – Gerekirse YAZARım http://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Wed, 10 Apr 2019 20:46:21 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 http://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico insan – Daghan.com – Gerekirse YAZARım http://daghan.com 32 32 Kambersiz düğün olmaz http://daghan.com/kambersiz-dugun.dgn http://daghan.com/kambersiz-dugun.dgn#respond Tue, 18 Sep 2012 09:36:59 +0000 https://www.daghan.com/?p=1351 Tarihsel dayanağı; kötü ruhların evlilik müessesesine zarar vermesine engel olmak olan düğünlerin, eski çağlarda, eğlenceli olmasının yanı sıra mümkün olan en fazla kalabalıkla yapılmasına dikkat edilmiştir. Kalabalığın ve eğlencenin çokluğu oranında, kötü ruhların evlilikten uzak kalacağına inanılmıştır.
İnsanların toplumsal gelişim göstermesi sonucunda düğünler eskisi gibi kötü ruhları kovmak için yapılmasa da, yeni kurulan yuvanın toplum tarafından kabulü ve kutsanması anlamını taşır. Yine sosyalleşme olanakları çok fazla olmayan topluluk mensupları, düğün ortamında yeni bireyler ile tanışma fırsatı yakalar, bilgi aktarımı yapar, insanın doğal ihtiyacı olan eğlenme arzusunu karşılarlar.
İyi bir düğünün formülü; saf eğlence, kutlama coşkusu ve paylaşımdır. 
İletişim olanaklarının kısıtlı olduğu dönemlerde farklı kültürlerin düğünlerini izlemek, benzerlerini kendi için uygulamak çok da kolay ve mümkün olmasa da, artık gelişen iletişim araçları yardımı ile dünya düğünlerinden (Royal Wedding 2011) esinlenme! ve hatta canlı izlemek mümkün hale gelmekte.

“Kendi güzel rengini ortaya çıkartmak yerine dünyanın çeşitli renklerini rastgele karıştıran düğün sahiplerinin elde ettiği tek renk kahverengidir.”

Geleneksel değerlerini korumak veya yenilik yaparak geliştirmek arasındaki tercih kişilerin kendi hür iradesi ile karar verecekleri bir seçim. Ancak kendine yakışmayan, sırıtan daha önemlisi kendinin bile eğlenmediği bir şeyler yapma çabası komik ve daha kötüsü sıkıcı olmaktan başka bir şey değil. Sosyo-ekonomik konumunu tartmadan, filmlerden, ünlü düğünlerinden, her gördüğününden bir parça tatmak isteyen düğün obezlerinin sonunda ortaya karışık can sıkıntısı üretmesi de işte tam bu yüzden…
Günün sonunda Düğün = Eğlence,mutluluk gibi basit bir amaç taşırken, kendine uyanı yapmayanlar için Düğün = Karşılıklı kapris, maliyetler, mutsuzluk, yorgunluk, insanları memnun etme çabası haline gelmektedir.
İmkan olan düşük bütçenin zorlanması sonucunda layığı ile yapılamayan; lazerli, dumanlı, yanar-dönerli girişler, 10 metrede patlayan ucuz havai fişekler, maket pastadan çıkan güvercin gibi orjinallik olarak adledilen gariplikler sonucunda hiç birinin konukları eğlendirememesi ve beklentileri David Copperfield seviyesine taşıması ve dahi maddi yıkıma uğrayan mutsuz düğün sahiplerinin asık yüzleri şeklinde bir fotoğraf ortaya çıkabilir.
Herkes hayatının önemli günlerinin güzel hatırlanmasını ister ve bu en doğal hakkıdır. Ama kendi genetik şifresine, bütçesine aykırı işler yapmaya kalkanlar için, ayağı sıkan ayakkabının gece sonunda hissettirdiği tek şey, su toplayan ayaklardır.

“Kamber, Hz. Ali’nin kölesi, bugün kü karşılığı ile Hz. Ali’nin muhavızıdır. Anadolu alevilerinin dedeleri, köyleri gezerken, onlara rehberlik yapan ve yardım eden kişilere de Kamber denir. “

]]>
http://daghan.com/kambersiz-dugun.dgn/feed 0