google – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Mon, 25 Jan 2021 14:51:48 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico google – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Google Servislerine Erişim yok! #Youtubedown https://daghan.com/google-servislerine-erisim-yok-youtubedown.dgn https://daghan.com/google-servislerine-erisim-yok-youtubedown.dgn#respond Mon, 14 Dec 2020 12:13:28 +0000 https://daghan.com/?p=6098 YouTube, Gmail ve birçok Google servisi çalışmıyor. Popüler web sitesi YouTube, Gmail, Google ve Google Drive dahil birçok Google hizmeti hizmet veremez durumda. 

Bu web siteleri dışında Google Play, Google Maps, Google Hangouts, Google Duo ve Google Meet’in bile servis veremez durumda olduğu görülüyor. Erişim kesintisi sadece Türkiye’de değil, Avrupa’nın bazı bölgeleri, Amerika Birleşik Devletleri ve daha fazlası dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşanıyor. 

Özellikle Türkiye’de ücretsiz olması ve yeterli teknik bilgiye sahip olmayan üniversitelerin e-posta servislerini Google üzerinden alması nedeniyle şu an üniversitelerin e-posta servisleri de çalışamaz duruma gelmiş durumda.

Devlet üniversiteleri e-posta servislerini kontrol ettiğiniz sistemle yerli çözüm kullanmayan üniversiteleri uniposta.daghan.com adresinden takip edebilirsiniz.

]]>
https://daghan.com/google-servislerine-erisim-yok-youtubedown.dgn/feed 0
Google DNS adresleri 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 Engellendi! https://daghan.com/google-dns-yasaklandi.dgn https://daghan.com/google-dns-yasaklandi.dgn#comments Sat, 22 Mar 2014 07:05:08 +0000 https://www.daghan.com/?p=2909 Twitter’a erişimin engellenmesi sonrasında Twitter ve erişimi engellenen diğer sitelere giriş için alternatif DNS adresi olarak kullanılan Google’a ait 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 DNS IP adresleri de dün gece engellendi.

İnternet çalışmıyor!

Bu yasaklama ile bilgisayarlarında bu DNS adreslerini kullananlar internette hiçbir sayfayı açamaz duruma geldiler. Alternatif farklı DNS adresleri ile erişim tekrar sağlanabilir iken yapılan bu engelleme bir çok bilişim sistemini de etkilemiş durumda.
Sadece ev kullanıcıları tarafından değil, bir çok bilişim sistemi tarafından da kullanılan bu adreslerin alternatifleri ile değiştirilmesi zaman alacak bir işlem olacak iken yapılan bu engelleme internette ciddi şekilde yavaşlamaya sebep olmuş durumda.

8.8.8.8 ve 8.8.4.4

Alan adı sistemi, internet üzerinde rakamlarla ifade edilen IP adreslerine, tarayıcıya isim yazarak ulaşılabilmesi için çeviren hizmet. Adres tarifi yapan bu hizmet, internetin temel taşlarından birisi.
Google’ın halka açık DNS sunucu hizmeti, internet kullanıcılarının DNS’ler yüzünden yaşadığı yavaşlamanın önüne geçilmesi için Google tarafından verilen ücretsiz bir hizmet. Bu DNS sunucularının bir diğer bilinen özelliği ise DNS seviyesinde yasaklanan internet sitelerine bu sunucular ile erişilebilmesi. Yani Google internet yasaklarının çevresinden dolaşmak için de bir araç sunuyor. Bir çok farklı DNS adresi olmasına karşın bu IP adreslerinin önerilme sebebi ise hizmetin Google tarafından sunulması nedeniyle service duyulan güven.

Alternarif DNS erişimi servis sağlayıcı seviyesinden kesildi!

8.8.8.8 Yasak!Yaptığımız kontrollerde 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 IP adreslerine erişimin servis sağlayıcı seviyesinden kesildiği görülmekte. Şu anda test yapılan Türk Telekom, TTnet ve Superonline kullanıcıları bu DNS sunuculara ait IP adreslerine erişim sağlayamıyor.

Şimdi ne olacak?

Opendns olarak bilinen oluşuma ait olan 208.67.222.222
208.67.220.220 DNS sunucularına şuan halen erişim mümkün iken kısa süre içinde bu tip çok kullanılan sunucularada erişim engeli gelmesi olası. Yapılan bu engellemeler sonrasında servis sağlayıcısının otomatik IP adreslerini kullanmak durumunda kalan kullanıcılar bu şekilde erişimi engellenen sitelere giriş yapamamış olacaklar. VPN tarzı erişim yöntemleri ise halen tahtını korur durumda.

]]>
https://daghan.com/google-dns-yasaklandi.dgn/feed 1
Türkiye, Google'dan ne istiyor? https://daghan.com/google-seffaflik-raporu-2012.dgn https://daghan.com/google-seffaflik-raporu-2012.dgn#respond Wed, 23 Jan 2013 23:00:03 +0000 https://www.daghan.com/?p=1739 Google, düzenli olarak resmi makamlardan ve mahkemelerden verdiği hizmetlerde yer alan bazı içeriklerin kaldırılmasına yönelik talepler geldiğini bildirmekte. Google’a iletilen bu talepler ile ilgili olarakta google; şeffaflık politikası gereği 6 aylık dönemlerde gelen talepleri rapor haline getirerek “Google Şeffaflık Raporu” adı altında yayınlanmakta.

Buna göre son 6 ayda Türkiye’den gelen içerik çıkartma talepleri şu şekilde;

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumunun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı tarafından 426 YouTube videosu, Blogger bloğu, bir Google dokümanı ve bir arama sonucunun Atatürk’ü, devleti veya ulusal kimlik ve değerleri eleştirdiği iddiasıyla kaldırılması için 148 talep gönderildi.
  • Türk kullanıcılarının şikayete konu YouTube videolarının %63‘üne erişimi kısıtlandı. Web Arama ve Blogger bloglarını kaldırma talepleri veya tek bir Google dokümanını kaldırmaya yönelik talep uygun bulmayarak içerik kaldırılmadı.
  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri Kurumunun Telekomünikasyon İletişim Başkanlığından, azınlıkların bağımsızlığını tartıştığı ve siyasetçilerin özel hayatları hakkında bilgi ifşa ettiği gerekçesiyle blogların kaldırılması için talepler geldi. Bu talepler uygun bulmayarak içerik yayından kaldırılmadı.
  • Bir kişi adına yerel bir kolluk kuvveti biriminden söz konusu kişiyle ilgili olduğu gerekçesiyle 242 YouTube videosunun kaldırılması için talep alındı. Bu talep uygun bulmayarak içerik yayından kaldırılmadı.
  • Gelen içerik kaldırma taleplerinin sayısı, bir önceki raporlama dönemine göre %1.013 oranında artış gösterdi.

Google Şeffaflik Raporu - Türkiye 2012-2

Google’ın bildirdiği oran artışına bakılırsa (%1.013), Türkiye’den gönderilen engelleme talepleri karşılandıktan sonra Türkiye’den Google’a daha fazla içerik çıkartma talepleri gitmeye başlamış.

En fazla içerik kaldırma talebi “Resmi Makamlar Hakkında Eleştiri” başlığı altında yapılırken bu yoğun talepleri yapan birimin kaynağı “İdari, Polis” olarak işaretlenmiş.

Bununla birlikte şikayet edilen içeriklerin Türkiye’den erişime kapatıldığı yönündeki bildirimle de aslında içeriğin silinmediği, sadece Türkiye’den görüntülenemediğini anlamaktayız.

Google'dan kullanicı bilgi talebi

Bir diğer talep konusu ise google kullanıcı verileri ile ilgili. Google kullanıcılarının verileri ile ilgili yapılan taleplerden şuan için google tarafından olumlu cevaplanan bir talep bulunmuyor.

Taleplere olumlu yanıt verilmemesine karşın, taleplerin yükseliş trendinde olduğu, sunulan grafikten anlaşılıyor. Yine son dönemde bu konuda yapılan talep sayısı 149 olarak görülüyor.

 

Google kullanıcı hesap talebiKullanıcılar hakkında yapılan bilgi talepleri, google tarafından yine olumsuz olarak cevaplanırken son dönemde yapılan talep sayısı 144 olarak bildirilmiş. Kullanıcı hesap bilgileri ve kullanıcı verileri talepleri sayısının yakınlığından hesapların “kim tarafından, nasıl kullanıldığı,  içinde hangi bilgilerin olduğu” konusunda soruların yöneltildiği anlaşılmakta.

31 ülkeden iletilen taleplerde, en fazla talep gönderilen ülkenin A.B.D olduğunu da belirtmek gerekiyor. Son dönemde 8.438 adet kulanıcı verisi talebi gönderen A.B.D’nin taleplerinin %88 olumlu olarak karşılanmış durumda.

%0 talep karşılama oranı ile Türkiye 149 talebi için bilgi alamazken, Maceristan’da 95 bilgi talebi için google’dan bilgi alamamış durumda.

Bilgi talepleri 30‘dan az olan ülkeler ise soruşturmaların gizliliği açısından raporda açıklanmamakta…

]]>
https://daghan.com/google-seffaflik-raporu-2012.dgn/feed 0
Türk *Un-Trust https://daghan.com/turk-trust.dgn https://daghan.com/turk-trust.dgn#respond Sun, 13 Jan 2013 08:58:59 +0000 https://www.daghan.com/?p=1625 Unsecure SSLBazı internet siteleri adreslerinin http:// yerine https:// ile başladığı dikkatinizi çekmiştir.

Hyper Text Transfer Protocol (Hiper Metin Transferi Protokolü) olarak adlandırılan http protokolü web sunucuları içindeki sayfaların sizin web tarayıcınıza (browser) ulaşmasında kullanılan bir protokol.

Http protokolünde web tarayıcınız ile web sunucusu arasındaki veri aktarımı herhangi bir şifreleme olmadan aktarıldığından verinin yolculuğu sırasında içine şöylece bir bakmak, kaydetmek hatta değiştirmek mümkün olabilmekte.

Bu tehlikeli güvenlik probleminin aşılması ve iletişiminizin meraklı gözlerden saklanabilmesi için https protokolü bulunmakta. Https’de yine aynı veri aktarımı yapılmakta ama bu sefer iletişim şifrelenerek yapılmakta. Şifrelenen trafik için ise sizde ve sunucu tarafında bulunan bir anahtar bulunmakta ve bu anahtar SSL Sertifikası olarak isimlendirilmekte.

Genelde e-ticaret sitelerinde kullanılan https protokolü son dönemde facebook ve google arama sayfalarında da kullanılmaya başlandı. Bunun tabiiki en büyük sebebi güvenlik. Özellikle google, kullanıcıların yaptığı aramaların takip edilebilir durumda olmasından rahatsız olduğundan artık sayfalarını https protokolü üzerinden sunmakta.

Arama motoru sistemi dışında, diğer servislerinde de https protokolünü kullanmaya başlayan google, özellikle kullanıcısını takip etme, kaydetme merakındakileri(!) fazlası ile üzmekte. Bu güvenliği kırmanın en kolay yolu ise sahte bir sertifika oluşturarak tarayıcı ve web server arasına girmek.

Şifrelemenin kalbi olan SSL sertifikaları ise Dünya üzerinde akreditasyonu gerçekleştirilmiş uzman kuruluşlarca, web sitesi sahiplerine ücret karşılığında sağlanmakta.

Sistem ve işleyiş ile ilgili kısa bir bilgilendirme sonrası kısa süre önce google güvenlik uzmanları tarafından yapılan bir tespitten bahsetmek gerekiyor. Google tarafından yapılan kontrollerde Türk Sertifika Sağlayıcısı TürkTrust’ın oluşturduğu sertifikalar ile güvenlik protokolünü ihlal ettiği ortaya çıkartıldı.

Hatalı üretilen ana sertifikalar yardımı ile *.google.com için bir sertifika üretildiğinin ortaya çıkması sonrasında TürkTrust’ın yaptığı açıklamada; 2011 yılının Ağustos ayında kendi sistemlerinin yazılım güncelleme çalışmaları sırasında, “https” uzantılı internet sitelerinin güvenilirliğini denetleyen SSL sertifikalarının üretiminde sadece 2 adet sertifikanın hatalı üretildiğini söyledi. Söz konusu bu sertifikalardan birisinin Ankara Büyükşehir Belediyesine bağlı EGO Genel Müdürülüğü, diğerinin ise KKTC Merkez Bankası için üretildiği ifade edildi.

Yapılan bu hata sonrasında ise google TürkTrust’ın ürettiği sertfikaların acilen sistemden kaldırılmasını bildirirken, microsoft’da güvenlik güncellemeleri yayınladı.

Yaşanan bu nahoş durum karşısında internette sörf yaparken, tarayıcı köşesindeki kilit sembolüne dahi güvenemeyeceğimizi, internette arkamızı daha çok kollamamız gerektiğini görmüş oluyoruz. SSL sertifika sisteminin bu denli sorgulanmasına sebep olan bu durum karşısında sertifika dağıtım yetkisinin tekrar gözden geçirilmesinin gerektiği de bir gerçek.

“Kontrolsüz güç, güç değildir!”

 

]]>
https://daghan.com/turk-trust.dgn/feed 0
Medyada Tehlike Çanları! https://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn https://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn#respond Sat, 02 Jun 2012 13:27:29 +0000 https://www.daghan.com/?p=722 İçinde bulunduğumuz İletişim ve Teknoloji Çağı’nda ajansı (Haberleri) almak için transistörlü radyolara daha az kulak kabartır olduk.
Tüm dünyada olduğu gibi kendi haberini üreten halk, artık haberin iletilmesi, yayılması aşamasında da kendi işini kendi görüyor ve eskilerin süper gücü geleneksel basın organlarını haberin kaynağı olarak daha az tercih ediyor.

Her dönemde tek elden yönetilme, manipüle edilme (yönlendirilme) riski ile yüzyüze gelmiş Türk basınında, basın özgürlüğü kavramının tam oturmaması,  büyük olarak ifade edilen yayın organlarının bağlı bulundukları holdinglerin, bu yayın organlarını birer şirket zihniyeti ile yönetmesi gibi sebeplerle konvansiyonel medyaya (Geleneksel medya) olan güven azalıyor, yeni neslin medya alışkanlıklarıda değişiyor.

Yeni Neslin Medya Alışkanlıkları
Yeni nesil, ebeveynlerinden farklı olarak artık daha az televizyon izliyor, vaktini daha çok bilgisayar karşında geçiriyor. Beğendiği televizyon dizilerini reklam bombardımanı yaşamadan ertesi gün internetten izlemek ona daha kolay geliyor.

Basılı gazete almak yerine gündemi, mobil cihazlardan takip etmek daha kolay bir yol olarak görülüyor.

Köşe yazarlarını okumak yerine  “Sözlük” olarak tabir edilen internet sitelerindeki entryler (yazılar) ve twitter’da yazılanlar, trending topic olan konular gençler için daha çok önem arz ediyor.

Ürününü genç kesime satmak isteyen reklam verenlerinde internete yönelmesi ile beklenen son hızla yaklaşıyor…

“Dokuz köyden kovulmak, felakat tellağı yapmak istemem ama görünen köye de kılavuz gerekmiyor!”

IMS Research’ün yayınladığı rapora göre 2011 yılında satışa gönderilen tüm TV’lerin dörtte biri internet bağlantısına sahip.  Raporda 2016 yılında mağazalara gönderilen her 10 TV’den 7’sinin internet bağlantısına sahip olacağı öngörülüyor.

Ülkemizde teknolojik cihazlara verilen önem ve bütçeye göre ayrılan pay düşünüldüğünde çok kısa sürede evdeki televizyonların akıllı olanlarla değiştirdiği, bunun çok hızlı olacağı bir gerçek. (Asgari ücretin iki katına satılan cep telefonlarının herkesin elinde olduğu…)

Akıllı Televizyonlar Ne Kadar Akıllı?
Akıllı televizyonlar, televizyon izleme alışkanlıklarını tamamen değiştirecek teknik özelliklere sahip. Google ve Apple tarafından geliştirilen akıllı televizyonlarında pazara girmesi ile televizyonda application (Yazılım) çağı başlamış bulunuyor. Aslında televizyon gibi bir ev elektroniği pazarına Google’ın girme arzusu yazılım marketten elde edeceği gelirden öte Youtube gibi platformalardaki videoların izle/öde şeklinde sunulacak olması olarak özetlenebilir.

http://www.youtube.com/watch?v=CgU-Ju4yydA

Yani artık televizyon yayın akışını siz belirleyecek ve ilgi duyduğunuz programı düşük bir bedelle satın alarak izleyebileceksiniz. Aylık toplam yayın harcamanız ise şuandaki dijital platformlara harcadığınız bedelden daha çok olmayacağı gibi bu şekilde gelir elde eden yayıncılar programları size reklamsız olarak sunabilecekler. İzlediğine bedel ödemek istemeyenler için ise reklamlı versiyonlar bulunabilecek. Yayıncı olmak, yapım hazırlamak için profesyonel olmak gerekmeyecek. Şuan Youtube üzerinde onlarca örneği bulunduğu gibi amatör olarakta programlar hazırlayıp kolayca bunları platform üzerinde sunabilecek, büyük izlenme sayısı alıp, ünlüleri kıskandıracak gelirler elde edebileceksiniz.

İstediğin yapımı seçme, istediğini istediğin zaman seyretme modelleri ile yayıncılık anlayışı; gerçek anlamda sadece talep edileni üretmeye, yenilikler yapmaya ve “ne versem izlemek zorundasın!” anlayışını terkedip, “lütfen beni izlermisin?” modeline dönüş yapmış olacak.

Bu yeni yayıncılık anlayışının yayılma hızı ise şuanda, “musluk akıyorken kovaları doldurma telaşesi” ile bir saatlik yapımı dört saatte sunan mevcut geleneksel medyanın insanları ne kadar zorlayacağı ile ilintili olarak hız kazanacak.

]]>
https://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn/feed 0