E-ticaret – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Mon, 25 Jan 2021 16:54:53 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico E-ticaret – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 007 Maliye, Şirketlerin Peşinde! https://daghan.com/maliye-sirketlerin-pesinde.dgn https://daghan.com/maliye-sirketlerin-pesinde.dgn#respond Fri, 14 Jul 2017 07:44:43 +0000 https://www.daghan.com/?p=4737 “EKOMETRE Yıl 16 Sayı 419 – Temmuz 2017”
İnternetin sağladığı imkanlar sayesinde oturduğumuz yerden mobilya, giyim ve akla gelebilecek her kategoride alışveriş yapabiliyoruz. Hatta gündelik market alışverişi için bile interneti tercih edebiliyoruz. Domatesi, sivri biberi internetten almak kimilerine garip gelse de internetten market alışverişi çalışanlar için metropollerde hayat kurtarıcı bir çözüm… Vakit darlığından öte tek başına yaşayanlar için market torbalarını taşıma zahmetini ortadan kaldıran e-market siteleri sayesinde ürünün en kalitelisi kapıya kadar geliyor, daha ne?
E-ticaret öyle güzel böyle güzel ama her güzelin bir kusuru olur misali yurtdışı merkezli ürün ve hizmet satanlar Türkiye’ye yaptıkları satışlar için Türkiye’ye vergi vermiyor. Hal böyle olunca maliyenin dikkati yapılan bu ticaret üzerine yoğunlaşıyor. Geçtiğimiz günlerde Booking.com için alınan kararla Türkiye’deki oteller için yapılan rezervasyonlar durdurulmuştu. Karar sonrası zaten sıkıntılı günler yaşayan turizm sektörü, karara kazan kaldırsa da bugün için bir çözüm yolu bulamamıştı.
Şimdi ise maliye, ürün satışı yapanlar yanında hizmet satan ve Türkiye’de merkezi olmayan şirketlerden vergi almanın yolunu arıyor. Maliye, yurtdışı merkezli firmaların Türkiye’de vergi mükellefi olmasını sağlayamadığı için ürün ve hizmet satışlarından doğan vergiyi nasıl alabileceğinin yeni yollarını arıyor. Açıklanan yeni yöntemle Maliye, tahsilat aşamasında banka kanalıyla yapılan tahsilattan stopaj kesintisi yapmak gibi dahiyane bir fikir geliştirdiğini açıklıyor. Kredi kartından yurtdışına doğru ödeme yapılırken Türk bankacılık sistemi üzerinden yapılacak peşin kesinti ile ödeme eksik gönderilerek açık kapatılmak istense de bu hareketin iki sonucu olacağı kesin: 1- Ödemesini eksik alacak olan şirketler, Türkiye’yi kara liste yapıp ürün ve hizmet satmazlar. 2- Türkiye’den yapılan alışverişlerde stopaj tutarı ürün fiyatlarına eklenir. Yurtdışı şirketlerin Türkiye pazarını kaybetme riski, mükellef olup bir sürü vergi vermekten daha zahmetsiz. Bunun en iyi göstergesi mahkeme kararı ile birlikte Türk otellerine rezervasyonu durduran Booking örneğinden görülebilir.
Yurtdışı şirketler neden Türkiye’de şube açmak istemiyor?
Yurtdışı şirketlerin Türkiye’ye gelmeme sebebi; siyasi, yargı sistemi veya istikrar konusundaki endişeler olabilir. Ama bundan daha büyük problem, vergi sistemimizin kendisi. Vergilendirmedeki ve finansal alandaki karmaşıklık hem yerli hem yabancı yatırımcı açısından ülkede iş yapma konusundaki en önemli sorun.
“Financial Complexity Index 2017” raporuna göre; finansal alanda karmaşanın ve uyumsuzluğun en yüksek olduğu ülke Türkiye. İkinci sıradaki Brezilya’yı İtalya, Yunanistan, Vietnam, Kamboçya, Çin, Belçika ve Arjantin izliyor. Hindistan’ın 10’uncu olduğu Finansal Karmaşıklık Endeksi’nde Fransa 11’inci, Bolivya 12’nci, Arnavutluk ise 13’üncü sırada yer alıyor.
Araştırmayı yapan Hollandalı şirket (Vay Hollandalılar!) Türkiye’nin karmaşa listesinde ilk sırada olmasını şöyle özetliyor: Türkiye’deki muhasebe şirketleri, yapılan her işlemin kağıt çıktısını elinde tutmak zorunda ki sonradan başlarına bir iş gelmesin! Şirketlerin faaliyet kodları sürekli değişiyor, güncelleniyor. Bu değişim çoğu zaman takip edilemez duruma geliyor. Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), Özel İletişim Vergisi (ÖİV), Damga vergisi, Deprem vergisi gibi yerel uygulamalar uluslararası şirketler için anlamsız.
Gelişmiş ülkelerde vergi konusu beyana esas bir konu olduğu gibi seneye vereceğin vergiyi bu yıldan tahsil etmeye çalışan peşin vergi gibi garip uygulamalar da yok. Yine şirketin ödediği vergi sonrası ortakların kasadan para alırken bireysel olarak tekrar vergilendirilmesi gibi bir uygulama da söz konusu değil. Zaten tüm bu uyumsuzluklar nedeniyle, Türkiye’de vergi sistemi bir türlü dikiş tutmuyor, “af” çıkartılarak durum toparlanmaya çalışılmıyor mu?
Yasaklama, engelleme asla çare değil. Maliye’nin bankacılık sistemi, fatura, kredi kartı üzerindeki aşırı kontrolü bile bu işleri çözmeye yetmiyor. Sistemi kolaylaştırmak, yabancıyı burada ticaret yapabilir hale getirmek doğru olan olacaktır. Aksi durumda bu zihniyet ile, olan yine biz tüketicilere olacak…

]]>
https://daghan.com/maliye-sirketlerin-pesinde.dgn/feed 0
E-ticarette gümrük muafiyeti 75 Euro'dan 30 Euro'ya düşürüldü. https://daghan.com/e-ticarette-gumruk-muafiyeti-75-eurodan-30-euroya-dusuruldu.dgn https://daghan.com/e-ticarette-gumruk-muafiyeti-75-eurodan-30-euroya-dusuruldu.dgn#respond Thu, 22 Dec 2016 13:22:15 +0000 https://www.daghan.com/?p=4628 Çin menşei sitelerin 11.11 alışveriş çılgınlığı, Amazon Almanya’nın Türkiye’ye ürün gönderimine başlaması sonrasında gümrük muafiyet limitlerinin arttırılması beklenirken 75€ olan muafiyet, 30€’ya düşürüldü. Sipariş edilen yeni yıl hediyelerinin durumu merak konusu!

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere ve siparişlere gümrük muafiyet oranlarının çok yüksek olduğunu belirterek, “Yurt dışından 75 avroya kadar yapılan siparişler Türkiye’ye gümrüksüz girebiliyor, bu da haksız rekabete yol açabiliyor. Bunu 30 avroya düşürdük.” dedi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) iş birliğinde Türkiye E-Ticaret Meclisi ve EticaretSEM tarafından organize edilen Türkiye Teknoloji Buluşmaları etkinliği, TOBB Konferans Salonu’nda yapıldı.
Bakan Tüfenkci, burada yaptığı konuşmada, Bakanlık olarak elektronik ticareti çok önemsediklerini dile getirerek, “E-ticaretin önü açık. Türkiye olarak çok mesafe alacağımız bir alan. Bunun temellerinin doğru atılması lazım.” diye konuştu.
Türkiye’nin bu alanda dünya örneklerine göre geride olduğuna, bu konuda daha çok mesafe alınması gerektiğine işaret eden Tüfenkci, “Bunun birçok nedeni var. En önemli nedenlerinden bazıları da bizim şu ve ya bu nedenle bilişim sektörünün altyapısını oluşturan firmalara getirdiğimiz bir takım kısıtlamalar.” ifadelerini kullandı.

Birkaç gün içinde yürürlüğe girecek
Yurt dışından 75 avroya kadar yapılan siparişlerin Türkiye’ye gümrüksüz girebildiğini hatırlatan Tüfenkci, bunun haksız rekabete yol açabildiğini söyledi. Tüfenkci, şöyle devam etti:

“İnceledik. Bizim e-ticaret firmaları yurt dışına mal gönderdiğinde gümrüklerde karşılaştığı oranlarla, bizim yurt dışından e-ticaret yoluyla ithal edilen ürünlere ve siparişlere gümrük muafiyet oranlarımızın çok yüksek olduğunu gördüm. Geçtiğimiz günlerde bunun önerisini Bakanlar Kuruluna götürdük, bunu 30 avroya düşürdük. Avrupa bunun 22,5 avro olarak uyguluyor. Çünkü bunun başka etkileri de var. Bakanlar Kurulunda imzadan çıktı, inşallah önümüzdeki birkaç gün içerisinde de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girer.”
Alınan bu karar ile yurtdışından yapılan alışverişlerin frenlenmesi amaçlanıyor. Özellikle yeni alışverişlerinde ciddi rakamlara ulaşan yurtdışı alışverişlerin düşürülmesi cari açıkla mücadelede de önemli rol oynayabilir.

]]>
https://daghan.com/e-ticarette-gumruk-muafiyeti-75-eurodan-30-euroya-dusuruldu.dgn/feed 0
"Paypal Türkiye" kapandı. Peki şimdi ne olacak? https://daghan.com/paypal-turkiye-kapandi.dgn https://daghan.com/paypal-turkiye-kapandi.dgn#comments Tue, 31 May 2016 09:58:57 +0000 https://www.daghan.com/?p=4256 Paypal‘ın Türkiye operasyonu durdurma kararı ilk duyulduğunda magazin bir haber olarak konuyla ilgili olan veya olmayanların dikkatini çeksede, kararın e-ticaret cephesinde etkileri görülmeye başladı. Konuyla ilgili olarak sebepleri bir önceki yazıda özetlemiştik: https://www.daghan.com/paypal-turkiye-faaliyetlerini-durdurdu.dgn
Paypal neden çekildi?
daghan_uzgur_paypal
Haberin duyulduğu ilk saatlerde yapılan yorumlar halen en yüksek ihtimal olarak görülüyor.
serdar_kuzuloglu_paypal
BDDK/Akben: PayPal’ın lisans başvurusu kanuna uygun değildi!
Tahmin ettiğimiz üzere lisans başvurusunun kabul edilmeme sebebini BDDK başkanı açıklıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, kanunlara uymadığı için PayPal’ın lisans başvurusuna onay vermediklerini belirtti.
“Şirketin, Kanunun 23. maddesi ve Tebliğin 16 maddesine (Kuruluşların birincil ve ikincil sistemlerini yurt içinde bulundurmaları zorunludur.) uyum için gerekli çalışmaları yapmadığı görülmüş, Şirket ile yapılan müteaddit yazışma ve toplantılarda bu durum dile getirilmiş ancak ‘Sistemlerin yurt içine getirilmesine ilişkin herhangi bir fizibilite çalışması yapmadıkları, sistemleri Türkiye’ye getirmenin teknik olarak mümkün olduğu ancak global şirket politikası gereği böyle bir tercihte bulunmayacakları, bilgi sistemlerini ve yedeklerini Türkiye’ye getirmeyi planlamadıkları ifade edilmiş.
Şirkete işlemin bir tarafının yurt dışında olduğu işlemler için Tebliğin 16. maddesi 4. fıkrasında tanımlanan istisnaları kullanarak daha minimal bir sistemle ‘cross border’ (sınır ötesi) olarak adlandırılan farklı bir faaliyet izni için başvurabilecekleri belirtilmiş, Şirkete nihai kararını vermesi için bir süre verilmiş ancak verilen süre zarfında firmadan herhangi bir geri dönüş olmamış ve faaliyet izni başvurusu olumsuz sonuçlanmıştır. Diğer taraftan, mevzuat setinin tüm firmalar için aynı olduğu ve bir firma özelinde herhangi bir istisna tanınamayacağı ve halihazırda çok sayıda ülkede faaliyet gösteren ve tek merkezden yönetilen birçok firmanın mevzuata uyum için gerekli yatırımları da yaptığını hatırlatmakta fayda var.”
BDDK, para işlemlerini izleyebilmek, Türk tüketicilerini ve kişisel bilgilerini korumak amacıyla tüm banka ve finansal kurumlara sunucuların Türkiye’de bulunması koşulu getirdi. Bu hem sorunlu işlemlerde tüketicinin yabancı bir ülkenin mahkemelerinde işlem yapmasını engellemek, hem de kişisel verilerin (mali veriler ve diğer veriler) yurtdışına çıkarılmasının önlemek için konulmuş bir şart. Avrupa Birliği de, Avrupa’da işlem yapmak isteyen banka ve finansal kurumlarına benzer koşullar yani sunucuların yerel olması ve kişisel verilerin dışarı çıkarılmaması şartını öne sürüyor.
fusun_nebil_paypal
Son kullanıcı nasıl etkilenecek?
Bir çok ödemesini Paypal üzerinden gerçekleştirenler için servisin kullanımını kısıtlanıyor olması bir çok zorluğu beraberinde getirecek.
murat_gamsiz_paypal
Paypal hesaplarındaki paraların Türkiye’de farklı bir kişiden teslim alınması yöntemi kullanılmak istenir ise dolandırıcılık ve çeşitli mağduriyetlerin yaşanması olası olabilecek.

E-ticaret siteleri yeni ödeme kanalları bulmak durumunda
Paypal’ı ana ödeme sistemi olarak kullanan e-ticaret siteleride bu süreçte ödeme alamayacaklarını duyurmaya başladılar. Bu konuda ilk açıklama yapan mobidik.com açıklaması aşağıdaki şekilde oldu.
mobidik_paypal
Çalışanlar ne olacak?
Servisin Türkiye sorumlusu olan çalışanlarda bu süreçte işsiz kalma tehlikesi yaşamaktalar.
digitaltalks_paypal
İmza kampanyası başlatıldı
Her ne kadar bir sonuç alınamaz gibi görünse de konuya dikkat çekilmesi açısından change.org üzerinden “Paypal Türkiye’de Kapanmasın” adında sanal imza kampanyası başlatıldı.
https://www.change.org/p/paypal-türkiye-de-kapanmasın-paypal-askpaypal
Ve çeşitli yorumlar
Çekilme kararı sonrası çeşitli cephelerden de farklı yorumlar gelmekte.
selcuk_erdem_paypal
206 ülke ve 23 para birimi ile sorunsuz çalışan Paypal şirketi BDDK’dan lisans alamadığı için Türkiye’deki faaliyetlerini durdurma kararı aldı.
burak_buyukdemir_paypal
Krizi yararlı bir iş için kullanmak
Çekilme kararı sonrası başta ekşisözlük olmak üzere sosyal medyada örgütlenen kullanıcılar, hesaplarında kalan son bakiyeler için bir yardım kampanyası başlattılar. Türkiye’deki banka hesaplarına gönderilemeyecek bakiyeler Lösev Paypal hesabına gönderilerek bağış yapılması mümkün olabilmekte.
https://eksisozluk.com/paypal-hesaplarimizla-loseve-bagis-kampanyasi–5120574
losev_paypal
Kısa süre içinde “Lösev Bağış Kampanyası” geniş kitlelere duyuruldu.
umit_buyukyildirim_paypal
Kısa süre içinde tekrar görüşmek üzere Paypal…
baybay_paypal

]]>
https://daghan.com/paypal-turkiye-kapandi.dgn/feed 2
Verimli ve Kazançlı E-ticaret https://daghan.com/verimli-ve-kazancli-e-ticaret.dgn https://daghan.com/verimli-ve-kazancli-e-ticaret.dgn#respond Fri, 14 Nov 2014 09:36:55 +0000 https://www.daghan.com/?p=3072 Bursa Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde faaliyet gösteren Bursa Kadın Girişimciler Kurulu ve BTSO 4. Meslek Komitesi işbirliğiyle kadın girişimcilere yönelik gerçekleştirilen e-ticaret seminerinde, kadın girişimcilere “Verimli ve Kazançlı E-ticaret” sunumum ile elektronik ticaretin önemini anlattık.
e-ticaret-semineri e-ticaret-semineri-btso verimli-ve-kazancli-eticaret

]]>
https://daghan.com/verimli-ve-kazancli-e-ticaret.dgn/feed 0
Orhangazi TSO E-Ticaret Semineri https://daghan.com/orhangazi-tso-e-ticaret-semineri.dgn https://daghan.com/orhangazi-tso-e-ticaret-semineri.dgn#respond Sat, 24 May 2014 09:33:34 +0000 https://www.daghan.com/?p=3092 Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, sektörün dünyadaki en önemli markalarının uluslararası sektör temsilcilerinin konuşmacı olarak yer aldığı Bi’Dünya Müşteri isimli Elektronik Ticaret semineri gerçekleştirildi.
Dağhan Uzgur, E-ti­ca­ret üze­rin­den alış­ve­riş ya­pı­lır­ken dik­kat edil­me­si gerekenler ko­nu­sun­da, “A­lış­ve­riş yap­mak is­te­ni­len bir E-­ti­ca­ret si­te­sin­de ön­ce­lik­le, 3D Se­cu­re ve SSL ola­rak ta­nım­la­nan gü­ven­lik ser­ti­fi­ka­sı lo­go­la­rı­nın bu­lun­ma­sı­na dik­kat edil­me­li. Bu lo­go­lar, si­te­nin ban­ka gü­ve­ni­lir­li­ği­ni tem­sil et­ti­ği için kre­di kar­tı bil­gi­le­ri­ni­zi ra­hat­ça ve­re­bi­lir­si­niz. Alış­ve­riş ger­çek­leş­me­den ön­ce cep te­le­fo­nu­nu­za onay için bir kı­sa me­saj gön­de­ril­me­si de alış­ve­ri­şi­ni­zin gü­ven­li ola­rak ger­çek­leş­ti­ği­nin gös­ter­ge­si­dir. Ay­rı­ca bir müş­te­ri alış­ve­riş yap­ma­dan ön­ce ürün özel­lik­le­ri­ni iyi­ce oku­ma­lı, vi­de­o­su­nu iz­le­me­li ve var­sa di­ğer müş­te­ri­le­rin yo­rum­la­rı­nı çok iyi oku­ma­lı. Ürü­nün imi­tas­yon ol­ma ris­ki bu şe­kil­de ber­ta­raf edi­le­bi­lir. Çün­kü bir ürü­nün imi­tas­yon ol­du­ğu­nun fo­toğ­ra­fın­dan an­la­şıl­ma­sı zor­dur. An­cak bu bil­gi­nin ürün özel­lik­le­rin­de mut­la­ka be­lir­til­me­si ge­re­kir. Alış­ve­riş ona­yı­nı ver­me­den ön­ce onay­lan­ma­sı is­te­nen söz­leş­me mut­la­ka iyi­ce okun­ma­lı. Söz­leş­me­de ia­de iba­re­si­nin ol­ma­sı­na dik­kat edil­me­li. Eğer ürün ta­rif edil­di­ği şe­kil­de de­ğil­se, bu şe­kil­de ia­de­si­ni ya­pa­bi­lir­si­niz” di­ye­rek söz­le­ri­ni son­lan­dır­dı.
Haber: http://www.orhangazitso.org.tr/O.T.S.O-DuyuruveHaberler/599/elektronik-ticaret-seminerine-buyuk-ilgie-ticaret-te-orhangazili-firmalar-gormek-istiyoruz.html

]]>
https://daghan.com/orhangazi-tso-e-ticaret-semineri.dgn/feed 0
Cloud Computing, Nam-ı değer "Bulut Bilişim" https://daghan.com/cloud-computing-bulut-bilisim.dgn https://daghan.com/cloud-computing-bulut-bilisim.dgn#respond Tue, 05 Feb 2013 18:35:07 +0000 https://www.daghan.com/?p=1772 Yazılım (software), donanım (hardware), dosya saklama (storage) gibi temel ihtiyaçların, uzak bir bilgisayardan internet bağlantısıyla sunulması anlamına gelen “Bulut Bilişim” kavramı hayatımıza girdi.

Sanallaştırma teknolojisi gibi yan unsurlar ile dünyadaki kısıtlı enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması yanında, güvenlik, yedeklilik, mobilite avantajları ile de “Bulut Bilişim” sistemler, işletmelerde IT giderlerinde önemli tasarruf sağlamakta…

Esnek Büyüme Avantajı
Modüler Sistem SunucuBir projenin toplam kullanacağı işlemci gücünün hesaplanması çoğu zaman doğru olarak öngörülememektedir. Gelecekte sıkıntı yaşamamak adına başlangıç aşamasında ihtiyaç fazlası donanım yatırımı ise ilk kurulum maliyetini arttırabilmektedir. Bulut sistemlerde ise gerektiği kadar kaynak kullanımı, gelecek günlerde ne tür işlemci gücüne sahip olunacağının tespiti kolaylıkla yapılabilmekte, büyüme gereken noktada esnek şekilde sistem kapasitesi arttırılabilmektedir.

Yazılım Bulutta!
Bulutun getirdiği fiziksel esneklikler yanında, işletmelerde kullanılan bir çok yazılımın internet ortamından online çalışır hale getirilmesi, yazılım maliyetlerinin azalmasına imkan sağlayabilmektedir. Yazılım üreten firma açısından, kullanıcının lisanslama modeli tam olarak uygulanabilir olduğundan, kullanıcı için daha uygun lisans bedelleri ile hizmet sunulabilmektedir.

Bulut sistemi üzerinde çalışan, kullandığın kadar öde (pay as you go) modeli ile kurgulanmış bir yazılım da; kullanıcı sadece kullandığı modüller için ücret öderken, yazılımın güncel tutulması daha kolaydır. Yerinde kurulum gibi lojistik destek gereken unsurlar üreticiye ek yükler getirmemektedir.

Güvenli veri saklama
StorageVeri güvenliği açısından yedekli bir saklama yapısı ile olası veri kayıplarının yaşanması engellenebilir. Ancak yedekli yapının kurulması, sistemin donanımsal olarak güncel tutulması, işletmeler için yüksek maliyetleri de beraberinde getirmektedir. İhtiyaca göre saklama alanı sağlayan ve gelecekteki esnek büyüme avantajı ile  “Bulut Bilişim” sistemleri tüm bu yatırım maliyetleri ortadan kaldırmaktadır.

Dünya Hafifliyor
Hızla yaygınlaşan ve her geçen gün yeni bir kullanım alanı yaratan bu teknoloji ile bilgisayarlarımız, eskisi gibi yüksek işlemci hızlarına, saklama alanlarına ihtiyaç duymadığı için hafiflemekte ve yeni teknoloji edinme maliyetleri düşmektedir.

Küresel CIO Bilgiişlem Araştırması 2012 sonuçlarına göre Bulut Bilişimin dünyada olduğu gibi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde de son dönemin hızla büyüyen trendi olduğunu ortaya konmuştur. Yapılan bu araştırmaya göre kritik iş uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte buluta geçişin de hız kazandığı görülmüştür. EMEA Bölgesi’ndeki kurumların %84’ü Bulut Bilişimin bir öncelik olduğunu, %56’sı da gelecek 18 ay içinde kritik/yüksek önceliğe sahip olacağını ifade etmiştir. Yine bu bölgedeki kurumların %44’ü kritik iş uygulamalarını bulut üzerinden kullandığını ya da işlerini dönüştürmek için bulutu kullandıklarını belirtirken, araştırma genelinde de bu oranın %44 olduğu görülmüştür.

Sanallaştırma (Virtualization)
Hali hazırda çalışan bir çok bilgisayarın, aynı şekilde bir yada birden çok sunucu üzerinde aynı anda çalıştırılması olarak açıklanabilen sanallaştırma teknolojisi ile enerji maliyetleri düşürülebilmektedir. Yine sanallaştırma teknolojisi ile Buluta taşınan bilgisayarlar, internet üzerinden her an erişilebilir konumda olabilmektedir.

CIO Bilgiişlem Araştırmasına göre; Araştırmaya katılan kurumların %70’i sanallaştırmayı Buluta geçiş için çok önemli görmektedir. Buluta henüz geçmemiş kurumların %68’i sanallaştırmayı önemli görürken, Buluta geçmiş kurumlarda bu oran %81’e çıkmıştır. Sanallaştırma deneyimi olan kurumlar, işlerindeki dönüşümün getirdiği fırsatları görerek Buluta diğerlerine oranla daha fazla öncelik verdiği görülmüştür.

Bulut Bilişimin getirdiği avantajlar sorulduğunda ise 3 önemli madde karşımıza çıkmaktadır. Buna göre servis seviye yönetimi avantajı ön plana çıkmaktadır.

Dünya geneli Avrupa, Orta Doğu ve Afrika
1 Servis seviye yönetimi Yüzde 51 Yüzde 42
2 Maliyet görünürlüğü ve finansal yönetim Yüzde 47 Yüzde 36
3 Otomatikleştirilmiş felaket yönetimi Yüzde 42 Yüzde 30

FotoğraflarDGN Teknoloji‘de oluşturulmuş, Bulut Bilişim Sistemi

]]>
https://daghan.com/cloud-computing-bulut-bilisim.dgn/feed 0
Sektörün Gözü Yurtdışında https://daghan.com/sektorun-gozu-yurtdisinda.dgn https://daghan.com/sektorun-gozu-yurtdisinda.dgn#respond Tue, 13 Nov 2012 08:46:19 +0000 https://www.daghan.com/?p=1455 Son 10 yılda dünya paralelinde teknolojik altyapı olarak büyük yol kat eden, ortalama erişim kapasitesini %1000 büyüten Türk veri merkezi sektörünün gözü artık yurtdışı pazarında…

Ülkemizdeki enerji ve internet maliyetinin yüksekliği nedeniyle yerel seviyede sıkışmış veri merkezi pazarı, diğer bir çok sektörden daha büyük büyüme ve yüksek kazançlar getirme potansiyeline sahip.

E-ticaret hacminin büyütülmesi, internet teknolojilerinin geliştirilmesi ve hızlandırılması, yeni Türk sosyal medya markaları, arama motorları gibi araçların oluşabilmesi gibi hedeflere hızla ulaşmanın yolunun, Türkiye’de konumlanmış yüksek teknolojiye sahip veri merkezlerinden geçtiği bir gerçek. Tüm süreçlerin internete taşındığı (Bulut Bilişim) bir ortamda verinin depolanabileceği tek yer veri merkezindeki elektronik sistemler olarak karşımıza çıkarken, kritik verilerin yabancı ellere teslim edilmesi ilerleyen süreçte ulusal bir güvenlik sorununun yaşanmaması içinde önem arz ediyor.

Neler Yapıldı?
Dünyada geniş bant internet hızla yaygınlaşırken, yurtdışındaki uygun erişim maliyetleri nedeniyle özellikle video içerikleri, internet üzerinden canlı yayın gibi trafik ihtiyacı duyan hizmetler yurtdışından satın alınıyor, ancak Türk kullanıcı bu içeriğe ulaşmak için yurtdışı hatları kullanmak zorunda kalıyor, iletim maliyeti yüksek olan bu otobanı kullanırken yaşanan arızalardan, yavaşlamalardan büyük ölçüde etkileniyordu. Yaşanan bu erişim darboğazı nedeniyle internet kullanıcılarının şikayetleri her geçen gün artmakta ve bu konuda bir alternatif de üretilememekteydi.

Yaşanan erişim problemlerini azaltmak ve içeriği Türkiye’ye taşıyarak lokal trafikten sunmak amacıyla BTK’nın da onayı, desteği sonrası Mayıs 2011’de Türk Telekom, veri merkezi işletmecilerine “Yurtdışı trafiğinin Türkiye’ye getirilmesi” kampanyasının müjdesini verdi. Kampanya sonucunda elde edilen maliyet düşüşünün ürün fiyatlarına yansıtılması sonrasında da Türkiye’de web server kiralama, web hosting fiyatlarında indirimler yapılırken bu durum tüketiciler tarafından da memnuniyet ile karşılandı.

Ancak kampanya yapılmasına karşın yurtdışına göre halen yüksek olan erişim maliyetleri nedeniyle, transfer edilebilecek Türk içerik kısa sürede tükenerek pazar yine durağan konuma geçti. Sadece erişim maliyeti indirimi ile belirli bir noktaya kadar iteklenen büyümenin yavaşlaması ile birlikte, problemin sadece erişim maliyeti olmadığı tekrar hatırlandı.

İşletmeci Neler bekliyor? Neler istiyor?
Şimdilerde ulusal bir hedef ve yasal süreçlerin sağlıklı işlemesi adına içeriğin ülke içine taşınması konusunda çalışmalar hızlandırılmış durumda. Ancak özellikle yurtdışı piyasaya hizmet sunmak için yasal düzenlemeler hazır durumda değil ve bu konuda ciddi sıkıntılar bulunmakta.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de hizmet veren üç veri merkezi işletmecisinin ve Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu‘nun katılımıyla Türk Telekom’un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Türkiye’deki veri merkezlerinin büyütülmesi ve yurtdışı hizmetlerin Türkiye’den sunulması konularında görüşler dile getirildi. Gerçekleşen toplantı sonrasında ilk etapta yapılması gerekenler aşağıdaki şekilde özetlenmiş oldu.

  1. Yasal Düzenlemeler ve İşleyişteki Zorluklar
    T.İ.B’in Türk hosting, veri merkezi sektörünü domine eden şirket temsilcilerini davet ettiği 4 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşen çalıştayda özellikle yasal süreçlerin takibinde yaşanan problemler gündeme gelmesi ile tüm şirketlerin bu durumdan fazlası ile muzdarip olduğu da ortaya çıktı. Suçlunun yakalanması konusunda tüm firmalar yardıma hazır olduğunu deklare etseler de, farklı kollardan yürüyen, her gün bir yenisi şirketlere ulaşan onlarca dava dosyasının takibi bile ciddi bir iş yükü getirmekte. Harcanan zamandan öte, bir çok dava ve soruşturmada veri merkezi işletmecisi veya yer sağlayıcının gerçekte içeriğin sahibi olmadığını anlatmak durumunda kalması, ayrı bir sıkıntı kaynağı olarak karşımıza çıkmakta. Türkiye’deki hukuki değerlendirme sürecinde içeriklerin sınıflandırılması, veri merkezi sektörünün merkezleri olarak görülen ülkelerden farklılık gösterdiği için, yabancı bir içeriğin Türkiye’de barındırılması şu an için oldukça zor görünmekte. Yine bu süreçte içeriğin Türkiye için engellenmesi, filtrelenmesi durumunda yer sağlayıcının yurtdışı için yayına devam edip edemeyeceği de açıklığa kavuşmamış bir durum.5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ile tüm internet oyuncuları kategorilere ayrılmak istense de veri merkezi işletmecileri için bir sınıflama bulunmamakta. Erişim sağlayıcı, yer sağlayıcı ve içerik sağlayıcı olarak yapılan ayrımda, veri merkezi barındırdığı web sunucu içindeki içeriğe direkt erişimi olmamasına karşın, yer sağlayıcı kategorisinde yer aldığından, işi sadece sunucu oteli işletmek olan veri merkezi işletmecisi, sahip olmadığı; “siteyi ziyaret eden kullanıcıların erişim bilgilerinden” mesul tutulabilmek. Bu noktada kesinlikle veri merkezi için yeni bir sınıflandırma getirilmeli ve yasadaki sorumluluk kapsamı tanımı net olarak doldurulmalıdır.
  2. Enerji Maliyetleri
    Üretim yapan ve “Sanayi Sicil Belgesi” alan işletmelere uygulanan %27 elektrik enerjisi indirimi veri merkezleri için uygulanmamaktadır. Özellikle 24 saat esası ile çalışan, günün her saati aynı miktarda enerji kullanımı yapan ve ülkenin gece boşa akan enerjisini de satın alan veri merkezleri için enerji indirimi uygulanmalıdır.
  3. Erişim Maliyetleri
    İnternet erişim maliyetlerinin düşebilmesi, Türkiye’de veri merkezleri tarafından daha fazla internet trafiğinin kullanılmasına bağlı olduğundan, erişim üzerindeki %5 özel iletişim vergi yükü kaldırılmalıdır. Türkiye’nin ana internet erişim sağlayıcısı konumundaki Türk Telekom erişim fiyatlarını Avrupa ile aynı seviyelere getirebilse dahi, %5 ek vergi yükü yurtdışı erişim maliyetleri hesaplanırken direkt olarak rekabetin baştan kaybedilmesine sebep olmaktadır. Şu anda sektörün toplam kapasitesi ve bu kapasiteden alınan vergi hesaplandığında çok fazla bir yekün tutmayan bu %5 verginin kaldırılması durumunda sektör, daha rahat büyüyeceğinden satıştan elde edilen vergi ile özel iletişim vergisindeki kayıp misli ile kapanacaktır.

Düzenlemeler Ülkeye Ne Kazandırır?

  1. İstihdam
    Her geçen gün daha stratejik bir önem kazanan web barındırma, veri merkezi hizmetlerinde Türkiye’nin bir toplama noktası olması konusunda yapılacak çalışmalar elektronik ticaret hacminin büyümesine de katkıda bulunabilecek, bu alanda hizmet veren firma ve kalifiye personelin yetişmesine katkıda bulunabilecektir. Erişim avantajları nedeniyle bölge operasyonlarını Türkiye’ye taşıyan dünya devleri için de Türkiye’de yetişmiş kadro ihtiyacı oluşacağından bu noktada istihdam açısından katkılar tartışılmaz olacaktır.
  2. Kayıp Vergiler
    Elektronik reklamcılık, web sitesi barındırma, sunucu kiralama ve e-ticaret konularında hizmetlerin yurtdışından satın alınması nedeniyle yaşanan vergi kayıpları engellenebilecektir.
  3. Stratejik Araç
    Enerjinin dünyadaki stratejik önemi yanında artık internet erişimi de hayatın ve ticaretin olmazsa olmazı arasındadır. Bu açıdan bölgenin internet toplama noktası olmak, komşularımız ile ortak ticari ilişkilere yeni boyutlar kazandıracak, siyasi kararlara etki edebilir boyutlara ulaşabilecektir.
  4. Ulusal Güvenlik
    Ticaretin ve siyasetin her alanında kullanılan e-posta, ses iletişimi (voip) gibi elektronik haberleşme teknolojilerinin ülke dışındaki servislerden faydalanılarak kullanılması, veri güvenliği açısından da ulusal güvenlik problemlerine sebep olabilmektedir. Savaş, yurtdışı erişim hatlarının zarar görebileceği doğal afet gibi durumlarda, yurtdışından sunulan servislerin durması veya dış etmenler ile durdurulması durumunda ticaret ve günlük yaşam bu durumdan etkilenebilecekken, servislerin Türkiye içinden (Yerel) olarak sunulması bu tip riskleri azaltacak/ortadan kaldıracaktır.
  5. Yeni Gelir Kapısı
    Yapısı gereği şu anda ağırlıklı olarak Türk pazarına hizmet veren sektörün dışa açılması durumunda tüm dünyadan hizmet alımları yapılacak ve bu veri merkezi cirolarında ciddi artışa ve doğal olarak vergi tahsilatında da artışına sebep olacaktır. Potansiyeli görmek adına; ülkemizdeki tüm veri merkezlerinin toplam erişim kapasitesi ve toplam alan büyüklüğünün Avrupa’da konumlanmış sadece bir veri merkezini geçemiyor olması özellikle incelenmesi gereken bir konudur.
]]>
https://daghan.com/sektorun-gozu-yurtdisinda.dgn/feed 0
e-ticaret yapmayan kalmasın. https://daghan.com/eticaret.dgn https://daghan.com/eticaret.dgn#comments Sat, 01 Sep 2012 15:53:14 +0000 https://www.daghan.com/?p=1273 BTSO Ekonomi Dergisi ile yaptığımız röportajda, e-ticaret ve şirketlerin e-ticarete bakışını değerlendirmem üzerine sorulan sorulara verdiğim yanıtlar şu şekilde oldu;

Firmalara elektronik ticarete geçmeleri noktasında nasıl bir hizmet veriyorsunuz?
Hazırlanan bir e-ticaret sitesinin tasarımı müşterilerine güven verirken, kullanılan yazılım özellikleri ile de alışverişi kolaylaştırması, platformunun başarısında önemli rol oynamakla birlikte hazırlanan e-ticaret sitesinin hızı ve güvenliği de toplam ciroyu etkileyen önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.

Alışılmış ticaret yöntemlerinden farklı olarak sanal mağazalarda mesai saati, mağazanın konumlandığı adres kavramları önemini yitirmekte, bunun yerine elektronik mağazanın 7/24 ulaşılabilir olması ve mağazaya aynı anda binlerce kişinin ziyaretinin mümkün olabilmesi ön plana çıkmaktadır.

E-ticaret yapan internet sitesine yapılan ziyaretlerin müşteriye dönüşüm oranı dünya genelinde %2 civarında tespit edilmiş olup, siteye giren kişi sayısı arttırıldığında aynı oranda toplam satış oranı da yükselmektedir.

Müşterinin işlemini herhangi bir yavaşlığa maruz kalmadan hızlı şekilde tamamlaması müşteri memnuniyetini arttırmakta ve tekrar alışveriş oranını yükseltmektedir.

DGN Teknoloji olarak bizde Türkiye’deki ilk üç veri merkezi yatırımından biri olan Bursa konumlu veri merkezimizde; e-ticaret platformlarının veri güvenliği ve teknik altyapısı konusunda hizmetler vermekte, sanal mağazalara altyapı hizmetleri sunmaktayız.

Şirketimize ait veri merkezinde barındırılan yüksek performanslı web sunucular ile e-ticaret platformlarının yayını yapılmakta, alıcı ile satıcı arasında güvenli bağlantı sağlanması için kullanılan SSL ve veri güvenliği konusunda destekler verilmektedir.

e-ticaret konusuna Bursalı firmaların ilgisi ne düzeyde?
Artık ticaretin her alanına girmiş olan bilişim teknolojilerinden kaçınmak, uzak durmak mümkün değil. Bugün, ürün ve hizmetlerini internet üzerinden tanıtmayan veya en azından e-posta aracılığı ile tedarikçisi veya müşterisi ile iletişim kurmayan firma iş yapmakta zorlanacaktır.

Bu açıdan ilimizde de e-ticaret konusundaki ilgi her geçen gün artmakta ve bu alanda yapılan yatırımların miktarı her yıl biraz daha yükselmektedir.

Geçmişte paylaşımlı web barındırma hizmetleri ile günlük işlerini yürütmeye çalışan firmalar; artık web sitelerini, şirket içi yönetim araçlarını, e-postalarını ve sanal mağazalarını müstakil web sunucular içine toplayarak daha fazla hız ve performans elde etmekteler.

e-ticaret konusunda bundan sonra ne gibi çalışmalar yapılmalı?
Özellikle hali hazırda fiziksel bir mağaza düzeni üzerinden perakende satış yapan işletmeler için e-ticarete geçiş sonuçları hemen alınabilir olabilirken, büyüyen e-ticaret pastasından kendine ait payı almakta gecikmemek çok önemlidir.

Bu açıdan şu anda elektronik ticaret konusunda yatırımlarına halen başlamamış şirketlerin öncelikli olarak verdikleri hizmetler ile ilgili teknolojiden nasıl yararlanacakları konusunda profesyonel destek almaları gerekmektedir.

Bir şirketin ürün ve hizmetlerini sanal ortama taşımadığı her geçen gün, bu şirket için zarar hanesine eklenen yeni bir bedel olacaktır.

e-ticaretin hem ekonomiye, hem işletmelere, hem tüketicilere hem de sosyal hayata ne gibi artıları var?
Analiz ve istatistiğin ticari karlılığı arttırmasındaki önemli rolü, e-ticaret olanakları ile daha yönetilebilir hale gelmektedir. Bugün fiziksel mağazaya giren her müşteriye kişisel bilgi, ilgilendiği ürün veya marka sadakat anketi yaptırmak mümkün olamıyorken, e-ticaret sitesini ziyaret eden internet kullanıcısına ait birçok veri kolayca elde edilebilmektedir.

Özellikle arama motoru vasıtası ile aradığı ürünün sonuçları üzerinden e-ticaret sitesine giriş yapan müşterinin, hangi ürünü aradığı bilindiğinden, kişiye özel ürün ilk olarak müşteriye gösterilerek satış oranları arttırılabilmektedir.

Bu açıdan bakıldığında müşteri satın alacağı ürüne hızlı ulaşabilirken, satıcı gereksiz zaman kaybını engellemekte, üretimini müşterisinin talebi ve beklentileri doğrultusunda şekillendirebilmekte, üyelik sistemi ile müşteri portföy araştırması yapabilmektedir.

Müşterinin alımı sonrası bu alımını sosyal medya araçlarından herhangi birinde paylaşması, başarılı ürünlerin hızlı bir yükseliş trendi yakalayabilmesini sağlamaktadır. Büyük bir marka oluşturmak için yıllara dayalı stratejiler kurmak, yatırımlar yapmak yerine, e-ticaret ile fiyat odaklı ama müşteri memnuniyeti alacak kaliteli ürün ve hizmetler sunarak daha hızlı, büyük markalar oluşturulması mümkün olabilmektedir.

]]>
https://daghan.com/eticaret.dgn/feed 1
İnternet Mercek Altında https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn#respond Thu, 28 Jul 2011 10:25:01 +0000 https://www.daghan.com/?p=87 28 Temmuz 2011 tarihinde Olay TV‘de yayınlanan “Mercek Altında” programında Dağhan Uzgur canlı yayında Filiz Kahraman’ın ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.

]]>
https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn/feed 0