düşünce özgürlüğü – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Fri, 21 Mar 2014 01:10:30 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico düşünce özgürlüğü – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Twitter Yasaklandı! https://daghan.com/twitter-engellendi.dgn https://daghan.com/twitter-engellendi.dgn#respond Fri, 21 Mar 2014 01:10:30 +0000 https://www.daghan.com/?p=2878 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Bursa’da gerçekleştirdiği mitingin akşamında Twitter’a Türkiye’den erişim engellendi. Yasaklama sonrasında Twitter’da #TurkeyBlockedTwitter etiketi ile tepkiler dile getirilmeye başlandı.

İlk engelleme DNS ile yapıldı.

DNS yöntemi ile erişimi engellenen Twitter’a farklı DNS IP adresleri kullanılarak erişim mümkün olsa da IP engelleme yöntemi ile de erişimin tamamen kesilmesi yönteminin kullanılabileği düşünülüyor. Bu yöntemde kullanıcıların site adreslerini IP adreslerine çeviren sisteme müdehale edilerek farklı bir IP adres çözümlenmesi sağlanarak erişim engellenmeye çalışılmakta.
twitter engelleme mahkeme karari
[box type=”alert”]İnternet siteleri hangi yöntemlerle, nasıl engelleniyor?[/box]

SMS kullanarak twit göndermek mümkün.

Twitter resmi hesabı yaptığı açıklamada Mısır’da yaşanan engelleme sonrasında olduğu gibi Twitter’ın SMS ile kullanılabileceği konusunda bildirimde bulundu.
Bildirime göre; Avea ve Vodafone’dan 2444’e, Turkcell’den 2555’e START mesajı göndererek SMS üzerinden Twitter kullanmaya başlayabilirsiniz.

twitter sms

Twitter kapatılma haberi uluslararası medyaya taşındı.

Twitter erişim engelleme haberi uluslararası boyutta yayılmaya devam ediyor. Reuters geçtiği haber sonrası BBC, CNN International konuyla ilgili bir haber yayınladı.
cnn-twitter-news

Kapatma haberini uzaydaki adam bile duydu!

Koichi WakataGeçtiğimiz günlerde NASA, bilimin sınırlarını aşmak amacıyla astronotların yaşadığı ve çalıştığı uzay laboratuvarından  naklen yayın yaptı. NASA ve National Geographic işbirliğinde gerçekleştirilen ve iki saat süren yayında, uzay istasyonuna ve uzaydan manzaralara yer verildi. Bugün  Koichi Wakata, uzaydan çektiği Türkiye fotoğrafını paylaştıktan sonra kendisine kapatılma haberi iletildi ve bu fotoğrafı Türk kullanıcıların göremeyeceği bilgisi paylaşıldı.

TİB’den Twitter açıklaması

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararları verildiğini bildirdi.
Vatandaşların şikayetleri üzerine, Twitter’da kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerince erişimi engelleme kararlarının verildiği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu kararlar, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’na ulaşmış ve başkanlığımız tarafından içeriğin çıkarılması Twitter’dan istenmiştir. Ancak, mahkeme kararlarının uygulanması hususunda tüm iyi niyet çabalarımıza karşılık Twitter bu kararlara duyarsız kalmış ve mahkeme kararlarını tanımamıştır. Yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesi Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin vermiş olduğu kararları yok saymıştır.
Bu nedenle, vatandaşlarımızın ileride telafisi mümkün olmayacak mağduriyetlerinin önlenmesi için başka bir seçenek kalmadığından mahkeme kararları doğrultusunda Twitter’a erişimin engellenmesi tedbiri uygulanmıştır. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, hukuk devleti ilkesi çerçevesinde mahkeme kararlarını uygulamakla yükümlüdür.”
Açıklamada, “yurtdışı merkezli söz konusu internet sitesinin, Türk mahkemelerinin kararlarına uyarak hukuka aykırı içerikleri çıkardığı takdirde, tedbir amaçlı uygulanan erişimin engellenmesine son verileceği” bildirildi.

Twitter IP adresi engellendi – 22 Mart

22 Mart sabah 08:00 saatlerinde Google ait 8.8.8.8 ve 8.8.4.4 alternatif DNS adreslerinin engellenmesi ile ortaya çıkan teknik sorunlar sorunlar sonrasında Google DNS’lerine erişim açılırken bu seferde Twitter’a ait IP adreslerine engelleme yapıldı.
IP adresleri izlemesi yapıldığında erişimin Türkiye dışına çıkamadığı gözlemlenmekte.twitter-ip-erisimi-engellendi

]]>
https://daghan.com/twitter-engellendi.dgn/feed 0
Hükümete muhalefet etmek yasak! https://daghan.com/internetin-yasak-oldugu-ulke.dgn https://daghan.com/internetin-yasak-oldugu-ulke.dgn#respond Mon, 02 Sep 2013 17:05:19 +0000 https://www.daghan.com/?p=2195 Yeni yasa, “Hükümete muhalefet eden ya da ulusal güvenliğe zarar veren” her tür ifadelerin basılmasını yasaklıyor.

Bloglar ve sosyal paylaşım siteleri yalnızca kişisel bilgileri paylaşmak için kullanılabillirken, medyada yer alan haberlerin linklerini paylaşmak yasaklanıyor. Ayrıca yabancı internet şirketlerine, yerel internet sunucularını ülkede konuşlandırma zorunluluğu getiriliyor.

Paris merkezli medya özgürlüğü kuruluşu Sınır Tanımayan Gazeteciler’de yasanın; “Halkın normalde bloglarda ve forumlarda yapılan bağımsız, açık bilgilerden tamamen mahrum kalacağını” bildirirken, ülkede muhalif paylaşımları nedeniyle çok sayıda kişi hakkında soruşturma başlatılmış durumda.

Yazıyı buraya kadar okuduktan sonra düşünce özgürlüğü adına yukarıda anlatılanlar size “normal” geliyor ise üzülerek söylemem gerekiyor ki tüm bunlar Vietnam’da oluyor. Ama yasaklamak internetin özgür yapısını durdurmak için yeterli olur mu bunu kimse bilemiyor.

]]>
https://daghan.com/internetin-yasak-oldugu-ulke.dgn/feed 0
Sosyal medya için kazan kaynıyor! https://daghan.com/sosyalmedya-turkiye-tepkisi.dgn https://daghan.com/sosyalmedya-turkiye-tepkisi.dgn#respond Wed, 26 Jun 2013 18:06:16 +0000 https://www.daghan.com/?p=2081 Facebook ve twitter sansürKişilerin düşüncelerini sosyal medya araçları vasıtası ile açık, sınır ve kısıtlama olmaksınız ifade etmesi konusundaki rahatsızlıkların artması ile birlikte bu mecraların yola getirilmesi(!) zaruriyeti doğmuş durumda. Adli makamların kimlik tespit taleplerine olumlu yanıt vermeyen Amerika merkezli şirketler için kazan kaynamaya devam ediyor.

Sosyal medyada yapılan paylaşımların kim tarafından yapıldığının tespiti için ilgili siteden bilgi istenmesi gerekmekte. Bu aşamada sosyal medya kuruluşları kullanıcının IP bilgisi, adres ve kimlik bilgilerini Amerikan anayasası gereği; “Düşünce ve Düşünceyi Açıklama Hürriyeti” nedeniyle talep eden ülkelerin adli makamlarına vermemekte.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım gazetecilere yaptığı açıklamada “Eğer Türkiye’de faaliyet gösteriyorsanız Türk hukukuna dahil olmanız lazım. Bundan da kimseye zarar gelmez. Diyelim siz Türkiye’de dükkan açacaksınız ne yapmanız lazım gelip Türkiye kanunlarına göre şirket kurmanız lazım veya işbirliği yapacağınız firma veya kişi tayin etmeniz lazım. Vergi memuru, polis yahut bir başkası size müracaatta bulunduğunda bunu verecek Türkiye’de birini görmek istiyoruz. ABD’de 8 saat zaman farkı ile telefonla email ile derdimizi anlatamayız. Bu konuda Türkiye’de muhatap olması lazım. Bununla ilgili çalışma yapıyoruz.

Arkadaşlarımız gereken uyarıyı yaptılar. Ama, onlardan müsbet bir yaklaşım görmedik. Facebook ile uyumlu bir çalışma içerisinde bulunuyoruz. Türkiye’de de muhatapları var. Bu sürdürülebilir birşey değil” demesi üzerine acaba facebook kullanıcı bilgilerini Türk adli makamları ile paylaşıyor mu? sorusu gündeme gelmişti.

Facebook’un açıklaması:
“Facebook, protesto olaylarıyla bağlantılı olarak Türkiye’deki devlet otoriteleriyle herhangi bir kullanıcı bilgisi paylaşmamıştır.

Genel olarak, Türkiye’deki devlet otoritelerinden gelen bilgi talepleri; yaşamsal ya da çocukları tehdit eden bir konu içermediği müddetçe (ki bu kapsamdaki talepler, bize ulaşan taleplerin çok küçük bir kısmını oluşturmaktadır) kabul edilmemekte ve resmi yasal kanallara yönlendirilmektedir.

İnternet şirketlerinin Türkiye’deki asayiş otoriteleriyle daha sıklıkla kullanıcı bilgisi paylaşmasını gerektirebilecek yasal düzenleme önerileriyle ilgili endişelerimiz bulunmaktadır. Türkiye hükümetinin temsilcileriyle, bu hafta Silikon Vadisi’ne gerçekleştirecekleri ziyaret esnasında bir araya gelecegiz ve yasal düzenleme önerileriyle ilgili güçlü endişelerimizi kendilerine doğrudan da aktaracağız.”

Twitter açıklaması:
Twitter’ın Üst Yöneticisi (CEO) Dick Costolo, Gezi Parkı odaklı gelişmelerle ilgili olarak, Twitter’ın “kamusal bir şehir meydanı” olduğunu belirterek, platformun bu tür konulara yönelik bir bakış açısının bulunmadığını, olaylara yorum eklemediklerini söyledi.

Costolo, ABD’nin başkenti Washington’daki düşünce kuruluşlarından Brookings Enstitüsü’nde “Sosyal Medya Döneminde Şehir Meydanı” başlıklı konferansa katıldı.

Burada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Twitter denilen bir bela var!” sözlerinin hatırlatılması üzerine Costolo, Erdoğan’ın yorumlarından haberdar olduğunu ifade etti.

Costolo, Türkiye’deki olayları gözlemlediklerini belirterek, şöyle konuştu:

“Açık kamusal bir platformun bulunmasının güzelliği, etrafınızdaki herkesin ne düşündüğünüzü görmesi ve duymasını sağlaması. Bu bir kamusal şehir meydanıdır. Biz, olaylara yorum eklemiyoruz, ‘şuna inanıyorsanız bizim platformumuzu kullanamazsınız’ demiyoruz. Siz bu platformu neye inandığınızı söylemek için kullanabilirsiniz. Türkiye’deki halkın yaptığı ve Türkiye’deki olaylar konusunda diğer yerlerdeki insanların yaptığı da bu. Platformu bunun için (ifade için) kullanıyorlar. Platformun kendisinin bu tür konulara yönelik bir bakış açısı yoktur, insanların kendi bakış açılarını belirtmek için kullandığı bir araçtır.”

Costolo, Twitter’ın siyasi konuşmalar, söylemler için de kullanıldığını sözlerine ekledi.

]]>
https://daghan.com/sosyalmedya-turkiye-tepkisi.dgn/feed 0
Uyurken bile "korkuyorum!" https://daghan.com/uyurken-bile-korkuyorum.dgn https://daghan.com/uyurken-bile-korkuyorum.dgn#respond Sun, 23 Jun 2013 12:07:58 +0000 https://www.daghan.com/?p=2058 Yerken, yürürken, trafikte, çalışırken her yerde, her daim düşünüyorum.

Uyumak denilen şeyi yaparken, gözlerim kapalı, her an uyanacak gibi… Her an tetikte. Uyurken de düşünüyorum!

Sosyal medya araçlarında haber kaynağını aşağı doğru çekiyorum. “Pıt!”. Onlarca, yüzlerce yeni haber. Yeni eklenenleri tarıyorum. Kimi doğru, kimi yalnış…

İzliyorum, dinliyorum, sinirleniyorum, alkışlıyorum ama sadece takip edebiliyorum.

Bu dünyaya herkesin bir amaç için geldiğini, sadece kendi için yaşamanın anlamsız olduğunu kendime tekrarlıyorum. Sadece tüketen, kendi için yaşayanlardan, inşa edilen insanlık yapısına bir çakıl taşı dahi koymayanlardan olmamam gerektiğini biliyorum…

Düşünceyi dile getirmek, ifade etmek suç! Bir grup halinde düşünceyi konuşmak, tartışmak çok tehlikeli. Toplu fikir paylaşanlar arasında sessizce durumu izleyip Gestapo’ya  şikayet edenler olablir. Matrix’deki gibi en güvendiğin kişi bir anda ajan Smith’e dönüşebilir. Ortalık KGB ajanı kaynıyor!

Televizyon, radyo, gazete, bilindik medya da düşünceler mühürlü. SMS göndermek delil sayılır. Mail göndermek iz bırakır. Telefon ile konuşmak haşa kayıt altına alınır. MSN neyseki sonu geldi, tükendi kapatıldı. Sosyal medya? Az kaldı… Her gün yeni bir zincirle bağlanıyorum zindana…

Aklımdakileri dile getiremiyorum ki suç olsun? Kimseden gizlenecek gizli bir gündemim, söylemim de yok belki. Ama yine de korkuyorum!

İzliyorum, görüyorum, iş gördüklerimi, bildiklerimi paylaşmaya gelince korkuyorum!

Gördüklerimi haykırmak istiyorum korkuyorum!

Bak gördün mü? Yine oluyor, bu sefer de düşünüyorum; yeni fikirler ile dolu olması gereken zihinler korku ile doldurulduğında, korkan insan nasıl üretecek? Kim için ve neden üretecek? Sorguluyorum, düşünüyorum, korkuyorum!

]]>
https://daghan.com/uyurken-bile-korkuyorum.dgn/feed 0
Taraf olmayan bertaraf "Olmaz" https://daghan.com/taraf-olmayan-bertaraf-olmaz.dgn https://daghan.com/taraf-olmayan-bertaraf-olmaz.dgn#respond Mon, 17 Jun 2013 15:14:40 +0000 https://www.daghan.com/?p=2035 Yeni tip devrimin aracı olarak görülen sosyal medyanın gücünü oluşturan elektronik sistemleri düşünürsek; dijital sistemlerin bütününü oluşturan elemanlar için iki tip durum bulunmaktadır. Bir elektrik devresi ya açıktır, ya da kapalıdır. Yani elektiriksel anlamda bir devre ya 1’dir ya 0. İnsanları elektronik cihazlardan ayıran ise olaylara karşı akıl yürütebilmeleridir. Karar verme yetisi olan insanlar iki seçenekten de belirli oranda faydalanarak bir ortak çözüm üretebilirler. Eğer seçenekler 1 ve 0 ise biri 0.5 birileri 0.6 veya 0.99 tercih edebilir.

Ancak üçüncü yol olarak isimlendirilen bu faydalı çözüm oyun kurucu tarafından hoş karşılanmaz! Eğer bir oyun oynayacaksınız doğaldır ki sadece iki sonucu olan bir oyunu kurmak avantajlıdır. Oyunu kuran bu aşamada insanları sadece iki seçenek arasından seçime zorlamak için tarafların kutsalları dahil tüm araçları kullanarak kişileri bir seçime koşullar ve uzlaşı ortamının oluşmasını ortadan kaldırılır. Bu durum planlanabilir sonuçların ortaya çıkmasını sağlar. İki taraf da kendi görüşü ve çözüm önerisiyle ölesiye özdeşleşir. Bir süre sonra kişi neredeyse tuttuğu düşünce olur, en masum eleştirileri bile kendi kişiliğine yapılmış bir saldırı gibi hissetmeye başlar. Bu ruh haliyle taraflar eş, arkadaş, iş ortağı bile olsalar ister istemez birbirleriyle zıtlaşırlar, egolar çarpışır. Hayat artık ya onlardır yada biz

Oyunu kuranın oyununu bozmak için sadece doğruları savunmak ve bir tarafın güdümüne girmemek yeterlidir. Bu daha objektif bir bakış açısı ile olayların irdelenmesi ve daha doğru sonuçların ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Üçüncü bir yol bulunduğunda taraflar arasında bir birleşme ruhu ortaya çıkacak, çatışma kendiliğinden yok olacaktır.

Çözüm için;

  • Taraflar kendi varlıklarını fikirleriyle özdeşleştirmekten vazgeçmelidirler.
  • Taraflar, nasıl kendilerini kendi fikirlerinden bağımsız olarak algılıyorlarsa karşısındakileri de belli bir fikrin insanları olarak görmeyi terk etmelidir.
  • Taraflar konuya yaratıcı bir bakış açısıyla yaklaşmalıdırlar. İki tarafında yararlı çözümlerini birleştirmek, hatalı taraflarını ise reddetmeleri; yeni seçenek alternatiflerini doğuracaktır.
]]>
https://daghan.com/taraf-olmayan-bertaraf-olmaz.dgn/feed 0
Seni "Düşünüyorum" Suç mu? https://daghan.com/dusunceyi-ifade-ozgurlugu.dgn https://daghan.com/dusunceyi-ifade-ozgurlugu.dgn#respond Fri, 14 Jun 2013 10:13:07 +0000 https://www.daghan.com/?p=2017 İnsanları diğer canlılardan ayrıran en önemli özellik düşünebilmesi. Normal, sağlıklı bir insanın düşünmüyor olması insalığın tanımı açısından da mümkün değil.

Kesin olan bir şey var, bir şeyin doğruluğundan şüphe etmek. Şüphe etmek düşünmektir, düşünmekse var olmaktır. Öyleyse var olduğum şüphesizdir. Düşünüyorum, o halde varım. – Descartes

Kişi, kendi içinden dilediğini düşünebilir. Zihnin içine girmek, ne düşündüğüne bakmak ve düşünmeyi engellemek şimdilik mümkün değil. Ancak düşünüleni ifade etmeyi engellemek mümkün!

Sordular: “Ne düşünüyorsun?”, “Hiç…”, “Neden Düşünmüyorsun?”, “Zindanlarda çürümemek için!”

Dünyada İfade Özgürlüğü

  • Amerika Birleşik Devletleri bir numaralı kanuna göre;Kongre herhangi bir dîni kurmak için, uygulamasını yasaklamak için, ifade ve basın özgürlüğünü ya da insanların barışçıl bir şekilde toplanmasını ve devlete acılarını anlatmasını kısıtlamak için kanun çıkartamaz.
  • Avrupa Birliği’nin temel kanunlarının 11’inci maddesine göre; Herkesin ifade özgürlüğü vardır. Bu hak; insanların fikirlere sahip olma ve bilgiyi halk otoritesi olmadan, sınırsızca alma ve verme hakkını tanır.
  • Türkiye Cumhuriyeti Anayasasına göre; 25’ci madde; Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz.26’ıncı madde; Herkes, düşünce ve kanaatlerini söz, yazı, resim veya başka yollarla tek başına veya toplu olarak açıklama ve yayma hakkına sahiptir. Bu hürriyet resmî makamların müdahalesi olmaksızın haber veya fikir almak ya da vermek serbestliğini de kapsar. Bu fıkra hükmü, radyo, televizyon, sinema veya benzeri yollarla yapılan yayımların izin sistemine bağlanmasına engel değildir.Bu hürriyetlerin kullanılması, milli güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği, Cumhuriyetin temel nitelikleri ve Devletin ülkesi ve milleti ile bölünmez bütünlüğünün korunması, suçların önlenmesi, suçluların cezalandırılması, Devlet sırrı olarak usulünce belirtilmiş bilgilerin açıklanmaması, başkalarının şöhret veya haklarının, özel ve aile hayatlarının yahut kanunun öngördüğü meslek sırlarının korunması veya yargılama görevinin gereğine uygun olarak yerine getirilmesi amaçlarıyla sınırlanabilir.Haber ve düşünceleri yayma araçlarının kullanılmasına ilişkin düzenleyici hükümler, bunların yayımını engellememek kaydıyla, düşünceyi açıklama ve yayma hürriyetinin sınırlanması sayılmaz.30 Temmuz 2003 tarihinde yayımlanan 4953 sayılı kanunla; 765 sayılı Türk Ceza Kanununun 159’uncu maddesine eklenen son fıkrası doğrultusunda; halen mevcut hükümet tarafından 301’inci maddenin önergesi oylanmış ve kabul edilmiştir. Türklüğü, Cumhuriyeti, Devletin kurum ve organlarını aşağılama başlığı altında incelenen bu madde şöyledir:

    Türklüğü, Cumhuriyeti veya Türkiye Büyük Millet Meclisini alenen aşağılayan kişi, altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetini, Devletin yargı organlarını, askerî veya emniyet teşkilatını alenen aşağılayan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

    Türklüğü aşağılamanın yabancı bir ülkede bir Türk vatandaşı tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza üçte bir oranında artırılır.

    Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç oluşturmaz.

]]> https://daghan.com/dusunceyi-ifade-ozgurlugu.dgn/feed 0