datacenter – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Wed, 27 Jan 2021 23:23:21 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico datacenter – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Türkiye’de İnternet ve Veri Merkezi Sektörü – Hosting TV https://daghan.com/internet-ve-veri-merkezi-sektoru.dgn https://daghan.com/internet-ve-veri-merkezi-sektoru.dgn#respond Mon, 01 Feb 2016 18:28:05 +0000 https://daghan.net/?p=3563 Ülkemizdeki fiber altyapı, veri merkezlerinin/verinin önemi ve bu konularda yeni neler yapılması gerektiğini ICANN’in düzenlediği Turkey DNS Forum sırasında Hosting TV ile konuştuk.

]]>
https://daghan.com/internet-ve-veri-merkezi-sektoru.dgn/feed 0
Veri merkezlerinin önemi sonunda fark ediliyor mu? https://daghan.com/veri-merkezleri-btk-yazi.dgn https://daghan.com/veri-merkezleri-btk-yazi.dgn#respond Wed, 30 Dec 2015 10:20:55 +0000 https://www.daghan.com/?p=3397 Gerek şu an bu yazıyı okuduğunuz bloğumda, gerek konuşmamıza fırsat verilen her platformda veri merkezlerinin, bilişim teknoloji açısından önemini anlatmaya gayret ediyorum.

suudi-petrolBilgi çağında en önemli değerin yer altından çıkan petrol, altın değil, bu yer altı zenginliklerini işleyecek teknoloji/knowhow olduğunu hep tekrar ediyorum.
Bilginin ve verinin/data bu kadar önemli olduğu bu çağda, verilerin saklandığı, işlendiği madenler olan veri merkezleri de stratejik önemde.

Son 1 ay içinde ülkemiz bilişim sistemlerini fazlasıyla etkileyen siber saldırılar sonucunda önce bilgilendirme daha sonra çözüm önerileri  yaptığımız açıklamalar belli ki bir yerleri tetiklemiş olacak; Bilgi Teknolojileri Kurumu’ndan Dr. Ömer Fatih Sayan imzalı, yüzümüzü gülümseten bir yazı aldık.
Bilgi talep metnindeki tüm cümleler, yıllardır tekrarlandığım, altına imzamı atacağım şekilde. Bu metni ben yazmış olsaydım eminim bundan farklı olmazdı…
Çalışmaların devamını diliyor, bu alanda fikirlerimi anlatmaya, elimden geldiğince çözüm önerileri sunmaya, yani “konuşmaya” devam ediyorum…
btk-verimerkezi

]]>
https://daghan.com/veri-merkezleri-btk-yazi.dgn/feed 0
Haydi Sektörü Büyütelim! https://daghan.com/veri-merkezleri-nasil-gelisir.dgn https://daghan.com/veri-merkezleri-nasil-gelisir.dgn#comments Fri, 01 Nov 2013 20:16:13 +0000 https://www.daghan.com/?p=2578 Bloğumda zaman zaman veri merkezi sektöründeki gelişmeleri ve sektörün gelişmesi için gerekenleri paylaşıyorum. Farklı yazılarda dile getirdiğim dikkat çekici noktaları bu sefer bir araya toplayarak bu konuda bir farkındalık yaratmaya çalışacağım.

Veri merkezi nedir?

Veri merkezi, daha çok konuyla ilgilenenlerin, daha doğrusu işi düşenlerin tanışıp, bildiği  ama aslında;  hayatımızda internetin öneminin artması ile birlikte artık tüm sistemin ana dişlisi haline gelmiş bir oluşumdur. Veri merkezleri içinde bulunan sunucularda şirketlere ait internet siteleri, e-posta adresleri, bir iki tıklamayla uygun fiyatla alışveriş  yağtığınız e-ticaret siteleri, paylaşım yaptığımız sosyal medya siteleri barındırılmaktadır. Yine boş vakitlerin internet başında değerlendirildiği saatlerde ziyaret edilen radyo, film, multimedya siteleri, fal oyun içerikleri kısacası internette “Enter” tuşuna bastığınız an karşınıza ne geliyorsa veri merkezi içinde barındırılmaktadır. Veri merkezi internet içeriğinin fiziksel olarak sunulduğu ve depolandığı evi konumundadır.

Veri merkezlerinin stratejik önemi.

10 yıl önce yurtdışı ile aramızdaki kısıtlı kapasitedeki fiberoptik kablolar hain gemilerin çapaları tarafından koparıldığında kullanıcılar internet erişiminin yavaşlamasından pek bir muzdarip olmuştu. Yaşanan bu kazanın etki alanı ise yavaş açılan web siteleriydi. Hayatın internete daha çok kayması ile birlikte artık konu yavaşlama değil verinin güvenliği oldu. Artık cüzdanımızın çalınması ile sosyal medya hesabımızın ele geçirilmesi bizim için aynı kefede…
Amerikan Ulusal Güvenlik Ajansı’nın , Yahoo ve Google şirketlerinin ana iletişim hatlarına gizlice girerek, buralardaki verileri kopyaladığını bildirmesi üzerine, kullanıcılar dinleme mağduru google gibi şirketlere ait internet servislerini kullanıp kullanmamayı bir kez daha gözden geçirmeye başladılar. Ancak bu noktada alternatif olarak görülen diğer şirketlerin yine başka bir ülkede barınıyor olması yağmurdan kaçarken doluya tutulma ihtimalini de güçlendirdi. İnsanların zamana yayılarak ürettiği verinin parayla ölçülemez değeri, bu verilerin yerel seviyede kalması gerekliliği bu haber ile bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu. (Haberin Detayı)

Bir iki dokunuş.

Türkiye’deki çoğu alanda olduğu gibi veri merkezleri açısından da çok parlak bir iklim bulunmuyor. Döviz kurları, finansal kaynakların yetersizliği, iş hacminin yerel ve dar olması, regülatif düzenlemeler ve erişim maliyetlerindeki yüksek fiyatlama işin büyümesine engel. Sorunun çözümü için ise düşmanı tanımak, analizi iyi yapmak önemli. İşte benim önerilerim:
[ordered_list style=”decimal”]

  1. Enerji Maliyetleri Düşürülmeli
    Ülkemizdeki enerji birim fiyatının, milli gelire oranının gelişmiş ülkelerin üzerinde olduğu bir gerçek. Ancak veri merkezleri açısından çözülmesi  gereken esas sorun  bilişim sektörünün bir sanayi olarak görülmemesi. Bu yüzden Sanayi Sicil belgesi alan işletmecilere uygulanan ve %27’ye varan enerji indirimi veri merkezleri için uygulanamamakta. Veri merkezlerinin ana giderlerinden olan enerjide indirim büyük önem arz ettiğinden bu sektöründe artık bir sanayi olarak görülmesi şart.
  2. İnternet Erişiminde Özel İletişim Vergisi
    Sonunda katma değerli bir hizmet ortaya koyan veri merkezleri internet erişimini satın alırken %5 öİV ödemek durumunda kalmaktadır. Ancak sonuçta elde edilen ürün,  internet erişim hizmeti olmadığından, satış sırasında %5 ÖİV müşteriden tahsil edilememektedir. Az gibi görülen bu %5 maliyet farkı Avrupa ile rekabette euro centlerin konuşulduğu bir ortamda maliyet farkı oluşturmaktadır.
  3. Hasılat Üzerinden Ödenen Vergi ve Yükümlülükler 
    Ülkenin ana internet servis sağlayıcısı konumunda olan Türk Telekom, veri merkezlerine özel avantajlı “veri merkezi erişim kampanyaları” yapmaktadır. Ancak avantajlı fiyatlardan erişim hizmeti almak isteyen veri merkezinin toptan tarifeden yararlanabilmesi için internet servis sağlayıcı olarak yetkilendirilmiş olması gerekmektedir. Asıl işi erişim satmak olmayan veri merkezi bu avantajlı tarifeden yararlanabilmek için BTK’dan yetkilendirme almak durumunda kalmaktadır. Aslında vermediği bir hizmetin gerekliliklerini yerine getiren veri merkezi şirketleri, internet erişim hizmeti satan şirketler için uygulanan yıllık hasılattan %0.35 BTK katkı payı ve yine toplam ciro üzerinden %1 oranında “Evrensel Hizmet Fonu” ödemek durumunda bırakılmaktadır. Bu noktada bir mevzuat düzenlemesi yapılarak veri merkezleri için özel bir sınıflandırma getirilmelidir. Aslında hem veri merkezi işletmecileri hem de erişim sağlayıcıları açısından ülkemizde internetin gelişmesini bu kadar istiyor iken neden toplam hasılattan ek vergi çıkartıldığı tekrar masaya yatırılmalıdır.
  4. Otosansür Baskısı ve İçerikle İlgili Regülatif Düzenlemeler.
    Şu an halen geçerli 5651 sayılı kanun hükümlerinde veri merkezi için bir kategorilendirme yapılmadığından veri merkezleri yer sağlayıcı olarak sınıflandırılmaktadır. Genellikle müstakil web sunucuları kiralamak sureti ile müşterilerine hizmet veren veri merkezlerinin, bu sunucular içindeki içeriklere müdahaleleri teknik olarak mümkün olmadığı gibi, müşteri sunucularına yetkisiz erişim ve müdahale yasal olarak suçtur. Ancak özellikle TİB ayağında veri merkezlerinde barındırılan uluslararası içerikler dahil olmak üzere müstehcenlik suçlaması ile savcılık kanalıyla suç duyurularında bulunulmaktadır. Uluslararası seviyede tüm dünyada yasak ve kabul edilmeyen olarak nitelendirilmiş içerik net olarak belirlenmiş durumda iken müstehcenlik gibi ucu açık, ülkeden ülkeye, toplumdan topluma değişen bir konu hakkında sürekli şikayetler yapılarak, yurtdışı müşterilere hizmet verilmesi engellenmekte ve firmaların bu tarz içerikleri barındırmadan, içeriği daha bilmeden reddetmesi talep edilmektedir. Yasa gereği sadece tanım olarak “yer sağlayıcı” olan veri merkezi, hukuk nezlinde suça yer sağlayan olarak tanımlanmaya gayret edilmektedir. Ülkemizde 1000-3000 aralığında sunucu barındıran veri merkezleri büyük veri merkezi olarak sınıflandırılırken, yurtdışında sadece bir veri merkezinde 20.000’e yakın internet sunucusu barındırılmaktadır. Bu açıdan bakıldığında yurtdışı veri merkezleri içinde de bulunması olası içeriklerden ötürü bu veri merkezleri ülkemizde yapılan şikayetlerde not düşüldüğü gibi “suçun odak noktası mıdır?” Özellikle uluslararası pazardan müşterilerinin ülkemizden hizmet alabilmesi, dünya internet devlerinin sadece reklam şirketlerini değil, içeriklerini ülkemizde barındırabilmesi için bu konuda anlayış/zihniyet değişimi gerekmektedir.

[/ordered_list]
Görüldüğü gibi Türkiye’de veri merkezlerinin büyümesi, uluslararası kalitede hizmet vermesinin önünde basit düzenlemelerle aşılacak engeller bulunmaktadır. Ülkemiz; bölgede internet toplama noktası olmaya aday, bu alanda daha çok gelir ve kaliteli istihdamı arttırmak  isteyen bir oyuncu ise dünyadaki içeriğin özgürce barındırılabileceği bir iklimi oluşturmak zorundadır.
[quote]Gelecekte dünyanın jandarması; silahı güçlü, parası bol olan değil, veriyi ve bilgiyi iyi yönetenler olacaktır…[/quote]

]]>
https://daghan.com/veri-merkezleri-nasil-gelisir.dgn/feed 4
HP Moonshot ile tanışın https://daghan.com/hp-moonshot.dgn https://daghan.com/hp-moonshot.dgn#respond Sat, 26 Oct 2013 08:30:03 +0000 https://www.daghan.com/?p=2517 HP’nin yeni ürünü Moonshot’u tanıttığı etkinlik 25 Ekim’de Four Season Bosphorus’da gerçekleşti. Modüler sunucu sistemi olarak tanımlanabilecek Moonshot’la HP, herkesin ihtiyacı kadar işlemci gücü satın alabileceğini ve maliyetlerini düşürebileceğini vaad ediyor.
Ürün ile ilgili notlarımı aktarmadan önce hem İstanbul’a gidişimden, hemde uzun süredir hakkında bir iki satır yazmak istediğim BUDO‘dan bahsetmek istiyorum.
Etkinlik günü biraz uykumdan da feragat ederek BUDO’nun sabah 07:00 Bursa-İstanbul seferine yetiştim. BUDO, Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin kısa süre önce Bursalılar’ı İstanbul’a daha kolay ve ucuz taşımak için başlattığı deniz otobüsü hizmeti… İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin özelleşen İDO’sunun özelleşme sonrası uyguladığı hatalı bilet satış stratejisinin kuruluşuna katkıda bulunduğu BUDO’nun, alternatif bir varış iskelesine sahip olması BUDO için büyük bir avantaj. Varış iskelesi İstanbul-Kabataş olan BUDO, bu etkinliğe de gidişte özel araçla ulaşımın eziyetinden beni kurtardı. İskeleye sadece 5 dakika uzaklıktaki Four Season’a ulaşmam da oldukça kolay oldu. İstanbul’un trafik çilesini yaşamadan Bursa’dan yola çıkıp 2 saat sonra etkinliğe ulaşmış olmam ve etkinlik sonrası mesai saati bitmeden geri dönebiliyor olmamı sanırım İstanbullu dostlar kıskanmışlardır.
Moonshot’a geri dönersek HP’nin, lansmanda da dile getirdigi gibi bu ürün daha çok veri merkezleri hedefli bir platform olarak piyasaya giriyor. Aynen ofislerde bulunan kahve makineleri mantığı ile hazırlanan yapıda; bir ana platform üzerine istenen lezzette ihtiyaca uygun takılabilen kartuşlar ile müstakil sunucular elde edilebiliyor.
Bir sunucunun internete ulaşması için; Anakart, işlemci, hafıza, saklama alanı, güç kaynağı, network kartı ve ağ bağlantısı için bir anahtarlama cihazı olmazsa olmaz bileşenler.
Çesitli güçlerde ve özelliklerde olabilen sunucuların tümünde ise ortak bileşenleri düşünürsek; güç kaynağı, network kartı ve anahtarlama ürünü, kümenin kesişim noktasını oluşturuyor. İşte tam bu noktada Moonshot, sunucu bileşenlerinin kesişim noktalarını bir platform içinde toparlayarak geriye kalan elemanları da küçük kartuşlara yerleştirmeyi başarmış durumda.
HP Moonshot
İşte bir server bu kadar küçülmüş durumda. Moonshot kartuşu iki parmağımın arasında…

Aşağıda Moonshot sunumunda bilgisi verilen can alıcı noktaları sizler için özetleyeceğim ve konuyla ilgili kendi yorumlarımı da altına iliştireceğim.

Fiziksel alandan tasarruf

Yerden büyük ölçüde tasarruf sağlayan yapıda 4U’dan biraz fazla bir alanda 45 adet fiziksel sunucu barındırılabiliyor. Veri merkezleri açısından fiziksel alanın verimli kullanımı, bu metrekarelerin imalat maliyetinin yüksek olması nedeniyle çok önemli. 45 adet 1U sunucunun sadece 4 sunucunun kaplayacağı bir alana sığıyor olması işte bu açıdan çok avantajlı.
Tanıtımda birden fazla Moonshot platformunu, bir kabin içine yerleştirilerek yerden optimum tasarruf sağlamanın mümkün olduğu bilgisi paylaşıldı. Ancak burada bir realite var ki üst üste yerleştirilmiş Moonshotları taşıyacak kabin ve ortam yaratmak güç olacağı gibi kabinde üst bölümlerde yer alan Moonshotların yerleştirilmesinde fiziksel riskler bulunmakta. Bir kabin içine en fazla 2-3 Moonshot yerleştirmek ve kalan alanların standart serverlar ile doldurulması daha gerçekçi bir bakış açısı olabilir.

Enerjiden tasarruf

Öne çıkartılan bir diğer özellik ise toplamdaki enerji tasarrufu. Güç kaynağının ortak olması ve Moonshot içinde gelen dahili switch yapısı ile tüm iş, platform içinde çözülmekte. Yine soğutma için de ortak fan sistemi kullanıldığından (Takılan kartuşlarda ayrıca bir soğutma sistemi yok) bir kartuşun enerji tüketimi ortalama 40W olarak hesaplanmakta. Bu açıdan tam yüklü bir Moonshot 2000W enerji tüketerek birimdeki enerji maliyetini aşağı çekmekte.
Sunucu sayısının yüksek olmasından dolayı enerji tüketiminde ince hesaplar peşinde olan veri merkezleri için bu durum kesinlikle bir avantaj. Kartuşların enerji tüketim değerlerini, soğutma giderlerini de eklemek sureti ile kaba bir hesaplama yaptığımızda kartuş başı 5$ lık bir enerji maliyeti çıkartmak mümkün.

Modüler yapı

Teknoloji ve tasarım gereği Moonshot slotlarına ister CPU birimi, istersek disk birimi veya sadece üzerinde diski olan kartuşlar veya sadece CPU içeren kartuşlar takabiliyoruz. Sistem tüm slotların dolu olmasını beklemiyor ve 1 adet kartuşla bile çalışabiliyor.
Modülerlik her zaman tercih ettiğim bir yapı olduğundan Moonshot’un bu özelliği beni fazlası ile tatmin etti. Ama ve lakin HP şu aşamada satışta platformu tam dolu olarak satmak istemekte. Yani ürünü seçerken 45 slot içinde karar verilmeli ve ürünü dolu almalısınız. Neden böyle bir yol izlendiğini ben tam olarak anlayamadım ve bu konudaki yorumumu da yaparak ürünün asla bu model ile piyasaya girmemesi gerektiğini belirttim. Hatta zaten gelecekte kartuş bağımlısı olunacağından taban sistemin çok uygun maliyet ile satılmasının veya şase yanında 4-5 modül başlangıç bundle paket yapılması gerektiğini HP’ye ilettim. Zaman içinde ek modülleri çıkacak bir ürünü şu aşamada dolu alıyor olmak bana hiç mantıklı gelmedi. Keza bir çok kişi içinde bunun bu şekilde algılanacağına eminim.

Yeni gelecek kartuşlar

Şu andaki kartuşlarda 2 Ghz 2 çekirdek Atom işlemciler kullanılmakta. Verilen bilgiye göre çok yakında 2.6 Ghz 8 çekirdek Atom işlemci barındıran kartuşları görebileceğiz. Hafızada ise yeni kartuşlarda 32 Gbyte’a varan bir artışın bilgisi veriliyor. Yine Intel CPU’lar dışında AMD’de kartuşlarda kullanılıyor olabilecek. Yine çeşitli disklerin yer alacağı SAS,SSD kartuşlarda yakında pazarda olacak.
İşin müşteriye pazarlama kısmının can alıcı noktası olan işlemci, hafıza, disk bileşenleri gelişmeye en muhtaç alanlar. Özellikle Türkiye’de Intel Atom işlemcilerin netbooklar ile hayatımıza girmiş olmaları Atom’a karşı bir antipati oluşturmuş durumda. Her ne kadar 8 çekirdekli Atom’lar kısa dönemde ürün ailesine eklenecek olsa da işin sonunda cpu’nun adının Atom olması, düşük performans ile özdeşleştirilen bu işlemcili kartuşların son kullanıcıya pazarlanmasını biraz zorlaştıracak. Yinede ben bu noktaya çok fazla takılmanın doğru olmadığını düşünüyorum. Neticede üretilen bir mimari ve kartuşun içindeki CPU zaman içinde değişim gösterebilir. Önemli olanının bu noktada platformun kendisinin benimsenmesi olacağını düşünüyorum.

Sistem Yönetimi

Sistemin bir diğer özelliği de kartuşlardaki işletim sistemlerinin el değmeden kurulması. Şu anda ana birim için yönetim text tabanlı olsa da kısa süre içinde görsel bir web arayüzün gelmesi kaçınılmaz. Kartuş yönetimi daha görsel bir arabirime sahip. Kartuşlara uzaktan pxe boot ile kolayca işletim sistemi kurulabiliyor. Yazılım ile istenen kartuştan kısa sürede imaj almak ve yedekleme yapmak mümkün. Aynı zamanda hazır imajlarda kartuşlara kolayca işlenebiliyor. Bu şekilde fazla ter dökmeden 45 adet sunucu kurulumunun kendi kendine yapılmasının mümkün olduğu uygulamalı olarak gösterildi.

Ağ Anahtarlaması

Moonshot içinde kendine ait anahtarlama cihazı da barındırıyor. Bu sayede 45 sunucu için ayrıca bir ağ kablolaması yapmak gerekmiyor. Şu anda her bir kartuşun 2 adet fiziksel portu bulunmakta ve kartuşlarda bulunan portların kapasiteleri 1GBps şeklinde. Yeni kartuşlarda port sayısının artacağı bilgisi verilirken, ana sistemin çıkışı ise istenirse fiber olarak 10 veya 40 olarak ağa bağlanabiliyor.
Sistemde kullanılan bu portların sanal olmadığını belirtmek isterim. Bu açıdan kartuşların üzerindeki portları bulut sistemdekiler ile karıştırmamak gerekiyor. Tanıtımda anahtarlama cihazının layer2 olduğu bilgisi verildi. Vlan, interface gibi imkanların varlığını sorduğumda ise bunların mümkün olduğu bilgisini aldım. Bu durumda Moonshot içindeki anahtarlama elemanı için layer3 demek hatalı olmayacaktır.

Moonshot bence nedir?

Bu ürünü değerlendirirken bir veri merkezi işletmecisi açısından işin son kullanıcı satış ayağı ile ürünün mimarisinin değerlendirmesinin ayrı yapılması gerektiğini düşünüyorum. Günümüzde giriş seviyesindeki bir sunucuda bile sanallaştırma ile 2-3 bölümleme yapabiliyorsak, CPU güçlerinin ihtiyaçlardan fazla olduğunu kabul etmek gerekiyor. Evet, Moonshot modüllerimdeki işlemciler Atom algısı nedeniyle şu aşamada pazarlanabilir değiller ama kısa süre sonra basitçe modüldeki bir CPU değişimi ile bu sorun kolayca aşılabilir. Tüm bu bilgiler ışığında kendini sanallaştırmaya ezdirmek istemeyen HP’yi yeni bir şeylerin peşinden koşmasından ötürü kutlamak gerekiyor.
[quote]Değişimden korkmayın. Tebdil-i mekanda ferahlık vardır…[/quote]Ve son olarak nazik davetlerinden ötürü HP Türkiye ekibine, organizasyonun ev sahipliğini yapan İstanbul’un eşsiz boğaz manzarası eşliğinde sektördeki dostlarla birlikte bizi ağırlayan ve uzunca sohbet etme şansı bulduğum HP Sunucu Ülke Müdürü Merden Kahvecioğlu’na teşekkürlerimi iletirim.

]]>
https://daghan.com/hp-moonshot.dgn/feed 0
Uludağ Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencilerine seminer https://daghan.com/bulut-bilisim-semineri.dgn https://daghan.com/bulut-bilisim-semineri.dgn#respond Fri, 05 Apr 2013 15:26:26 +0000 https://www.daghan.com/?p=1856 Bilişim Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) tarafından düzenlenen Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Eğitim Görevlisi Dr. Filiz Gülsoy‘un nazik daveti ve ev sahipliğinde Fen-Edebiyat Fakültesi, Fen Amfisinde “Bulut Bilişim ve Veri Merkezi Teknolojileri” seminerini gerçekleştirdik. Uludağ Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencilerine sektör ile ilgili son gelişmeleri ve yeni teknolojileri anlatma fırsatı yakaladığım seminerde; Matematik bölümü öğrencilerinin analitik düşünme yeteneklerinin farklı sektörlerde de değerlendirmesinin önemini hatırlatırken, üniversiteyi bitiren öğrenciler için geliri yüksek iş bulmanın zorluğu, eskiden iş garantili olarak görülen öğretmenlik alanınında da yığılma olduğunu hatırlatıp, kendilerinin mobil yazılım ve bilişim alanına yönelmelerini tavsiye ettim.

Bilişim teknolojilerinin hayatımızdaki geniş kullanımına değinirken, gelecek yeni teknolojileri üretecek, geliştirecek insanlara ihtiyacın artacağını tezi ile bilişim alanına eğilmek ve bu dalda çalışmanın, kişinin gelecek kaygısını ortadan kaldıracağını, saygın ve kabul gören bir meslek alanında çalışmanın  maddi getirileri yanında, sosyal getirilerinin de kişinin hayatına pozitif etki sağlayacağı fikrimi öğrenciler ile paylaştım.

Basında Seminer…
“Bilişim Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) nitelikli bilişim uzmanlarının yetişmesi amacıyla Uludağ Üniversitesi (UÜ) Matematik Bölümü öğrencilerine “Bulut Bilişim” isimli semineri gerçekleştirdi. Konuşmacı olarak, DGN Teknoloji genel müdürü Dağhan Uzgur katıldığı seminerde öğrencilere Bulut Bilişim üzerine bilgiler verildi.

BURSA HAKİMİYETTürkiye’de veri merkezlerinin yaygınlaşması ve kapasitenin büyümesinin ülkemiz açısından da stratejik önemi olduğunu vurgulayan Uzgur, “Şirketlerin ve kurumların bilgilerini güvenli bir ortamda ülke içinde saklanması iş hayatında şirketlerin daha güvenli ticaret yapmasını sağlayacaktır. Bu konuda veri merkezi işletmecileri üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Devletin ise veri merkezlerinin gelişmesi için indirimli enerji kullanımı ve yasal düzenlemeler ile sektörü desteklemelidir” dedi.

İnternet erişiminde Özel İletişim Vergisi’ne de değinen Uzgur, “Bugün, üretim yapan işletmelere, fabrikalara uygulanan %25 enerji  indirimi veri merkezlerine uygulanmalıdır. Ayrıca İnternet erişimi üzerinde %5 Özel İletişim vergisi yükü de bulunmaktadır” diye konuştu.

Matematik bölümü öğrencilerine iş tercihinde bilişim sektörünü tavsiye eden Uzgur, “Hızla yaygınlaşan  Bulut Bilişim Platformunun işletilmesiyle ilgili personel ihtiyacı bulunmaktadır.  Yine Bulut Bilişim sistemlerinin kişisel olarak barındırıldığı veri merkezleri içinde istihdam olanakları bulunmaktadır. Sizlere iş tercihi yaparken, bu konuları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.” – Diğer Haberler

]]>
https://daghan.com/bulut-bilisim-semineri.dgn/feed 0
Sektörün Gözü Yurtdışında https://daghan.com/sektorun-gozu-yurtdisinda.dgn https://daghan.com/sektorun-gozu-yurtdisinda.dgn#respond Tue, 13 Nov 2012 08:46:19 +0000 https://www.daghan.com/?p=1455 Son 10 yılda dünya paralelinde teknolojik altyapı olarak büyük yol kat eden, ortalama erişim kapasitesini %1000 büyüten Türk veri merkezi sektörünün gözü artık yurtdışı pazarında…

Ülkemizdeki enerji ve internet maliyetinin yüksekliği nedeniyle yerel seviyede sıkışmış veri merkezi pazarı, diğer bir çok sektörden daha büyük büyüme ve yüksek kazançlar getirme potansiyeline sahip.

E-ticaret hacminin büyütülmesi, internet teknolojilerinin geliştirilmesi ve hızlandırılması, yeni Türk sosyal medya markaları, arama motorları gibi araçların oluşabilmesi gibi hedeflere hızla ulaşmanın yolunun, Türkiye’de konumlanmış yüksek teknolojiye sahip veri merkezlerinden geçtiği bir gerçek. Tüm süreçlerin internete taşındığı (Bulut Bilişim) bir ortamda verinin depolanabileceği tek yer veri merkezindeki elektronik sistemler olarak karşımıza çıkarken, kritik verilerin yabancı ellere teslim edilmesi ilerleyen süreçte ulusal bir güvenlik sorununun yaşanmaması içinde önem arz ediyor.

Neler Yapıldı?
Dünyada geniş bant internet hızla yaygınlaşırken, yurtdışındaki uygun erişim maliyetleri nedeniyle özellikle video içerikleri, internet üzerinden canlı yayın gibi trafik ihtiyacı duyan hizmetler yurtdışından satın alınıyor, ancak Türk kullanıcı bu içeriğe ulaşmak için yurtdışı hatları kullanmak zorunda kalıyor, iletim maliyeti yüksek olan bu otobanı kullanırken yaşanan arızalardan, yavaşlamalardan büyük ölçüde etkileniyordu. Yaşanan bu erişim darboğazı nedeniyle internet kullanıcılarının şikayetleri her geçen gün artmakta ve bu konuda bir alternatif de üretilememekteydi.

Yaşanan erişim problemlerini azaltmak ve içeriği Türkiye’ye taşıyarak lokal trafikten sunmak amacıyla BTK’nın da onayı, desteği sonrası Mayıs 2011’de Türk Telekom, veri merkezi işletmecilerine “Yurtdışı trafiğinin Türkiye’ye getirilmesi” kampanyasının müjdesini verdi. Kampanya sonucunda elde edilen maliyet düşüşünün ürün fiyatlarına yansıtılması sonrasında da Türkiye’de web server kiralama, web hosting fiyatlarında indirimler yapılırken bu durum tüketiciler tarafından da memnuniyet ile karşılandı.

Ancak kampanya yapılmasına karşın yurtdışına göre halen yüksek olan erişim maliyetleri nedeniyle, transfer edilebilecek Türk içerik kısa sürede tükenerek pazar yine durağan konuma geçti. Sadece erişim maliyeti indirimi ile belirli bir noktaya kadar iteklenen büyümenin yavaşlaması ile birlikte, problemin sadece erişim maliyeti olmadığı tekrar hatırlandı.

İşletmeci Neler bekliyor? Neler istiyor?
Şimdilerde ulusal bir hedef ve yasal süreçlerin sağlıklı işlemesi adına içeriğin ülke içine taşınması konusunda çalışmalar hızlandırılmış durumda. Ancak özellikle yurtdışı piyasaya hizmet sunmak için yasal düzenlemeler hazır durumda değil ve bu konuda ciddi sıkıntılar bulunmakta.

Geçtiğimiz hafta Türkiye’de hizmet veren üç veri merkezi işletmecisinin ve Ulaştırma Bakanlığı İnternet Kurulu‘nun katılımıyla Türk Telekom’un ev sahipliğinde gerçekleşen toplantıda Türkiye’deki veri merkezlerinin büyütülmesi ve yurtdışı hizmetlerin Türkiye’den sunulması konularında görüşler dile getirildi. Gerçekleşen toplantı sonrasında ilk etapta yapılması gerekenler aşağıdaki şekilde özetlenmiş oldu.

  1. Yasal Düzenlemeler ve İşleyişteki Zorluklar
    T.İ.B’in Türk hosting, veri merkezi sektörünü domine eden şirket temsilcilerini davet ettiği 4 Kasım 2012 tarihinde gerçekleşen çalıştayda özellikle yasal süreçlerin takibinde yaşanan problemler gündeme gelmesi ile tüm şirketlerin bu durumdan fazlası ile muzdarip olduğu da ortaya çıktı. Suçlunun yakalanması konusunda tüm firmalar yardıma hazır olduğunu deklare etseler de, farklı kollardan yürüyen, her gün bir yenisi şirketlere ulaşan onlarca dava dosyasının takibi bile ciddi bir iş yükü getirmekte. Harcanan zamandan öte, bir çok dava ve soruşturmada veri merkezi işletmecisi veya yer sağlayıcının gerçekte içeriğin sahibi olmadığını anlatmak durumunda kalması, ayrı bir sıkıntı kaynağı olarak karşımıza çıkmakta. Türkiye’deki hukuki değerlendirme sürecinde içeriklerin sınıflandırılması, veri merkezi sektörünün merkezleri olarak görülen ülkelerden farklılık gösterdiği için, yabancı bir içeriğin Türkiye’de barındırılması şu an için oldukça zor görünmekte. Yine bu süreçte içeriğin Türkiye için engellenmesi, filtrelenmesi durumunda yer sağlayıcının yurtdışı için yayına devam edip edemeyeceği de açıklığa kavuşmamış bir durum.5651 sayılı “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun” ile tüm internet oyuncuları kategorilere ayrılmak istense de veri merkezi işletmecileri için bir sınıflama bulunmamakta. Erişim sağlayıcı, yer sağlayıcı ve içerik sağlayıcı olarak yapılan ayrımda, veri merkezi barındırdığı web sunucu içindeki içeriğe direkt erişimi olmamasına karşın, yer sağlayıcı kategorisinde yer aldığından, işi sadece sunucu oteli işletmek olan veri merkezi işletmecisi, sahip olmadığı; “siteyi ziyaret eden kullanıcıların erişim bilgilerinden” mesul tutulabilmek. Bu noktada kesinlikle veri merkezi için yeni bir sınıflandırma getirilmeli ve yasadaki sorumluluk kapsamı tanımı net olarak doldurulmalıdır.
  2. Enerji Maliyetleri
    Üretim yapan ve “Sanayi Sicil Belgesi” alan işletmelere uygulanan %27 elektrik enerjisi indirimi veri merkezleri için uygulanmamaktadır. Özellikle 24 saat esası ile çalışan, günün her saati aynı miktarda enerji kullanımı yapan ve ülkenin gece boşa akan enerjisini de satın alan veri merkezleri için enerji indirimi uygulanmalıdır.
  3. Erişim Maliyetleri
    İnternet erişim maliyetlerinin düşebilmesi, Türkiye’de veri merkezleri tarafından daha fazla internet trafiğinin kullanılmasına bağlı olduğundan, erişim üzerindeki %5 özel iletişim vergi yükü kaldırılmalıdır. Türkiye’nin ana internet erişim sağlayıcısı konumundaki Türk Telekom erişim fiyatlarını Avrupa ile aynı seviyelere getirebilse dahi, %5 ek vergi yükü yurtdışı erişim maliyetleri hesaplanırken direkt olarak rekabetin baştan kaybedilmesine sebep olmaktadır. Şu anda sektörün toplam kapasitesi ve bu kapasiteden alınan vergi hesaplandığında çok fazla bir yekün tutmayan bu %5 verginin kaldırılması durumunda sektör, daha rahat büyüyeceğinden satıştan elde edilen vergi ile özel iletişim vergisindeki kayıp misli ile kapanacaktır.

Düzenlemeler Ülkeye Ne Kazandırır?

  1. İstihdam
    Her geçen gün daha stratejik bir önem kazanan web barındırma, veri merkezi hizmetlerinde Türkiye’nin bir toplama noktası olması konusunda yapılacak çalışmalar elektronik ticaret hacminin büyümesine de katkıda bulunabilecek, bu alanda hizmet veren firma ve kalifiye personelin yetişmesine katkıda bulunabilecektir. Erişim avantajları nedeniyle bölge operasyonlarını Türkiye’ye taşıyan dünya devleri için de Türkiye’de yetişmiş kadro ihtiyacı oluşacağından bu noktada istihdam açısından katkılar tartışılmaz olacaktır.
  2. Kayıp Vergiler
    Elektronik reklamcılık, web sitesi barındırma, sunucu kiralama ve e-ticaret konularında hizmetlerin yurtdışından satın alınması nedeniyle yaşanan vergi kayıpları engellenebilecektir.
  3. Stratejik Araç
    Enerjinin dünyadaki stratejik önemi yanında artık internet erişimi de hayatın ve ticaretin olmazsa olmazı arasındadır. Bu açıdan bölgenin internet toplama noktası olmak, komşularımız ile ortak ticari ilişkilere yeni boyutlar kazandıracak, siyasi kararlara etki edebilir boyutlara ulaşabilecektir.
  4. Ulusal Güvenlik
    Ticaretin ve siyasetin her alanında kullanılan e-posta, ses iletişimi (voip) gibi elektronik haberleşme teknolojilerinin ülke dışındaki servislerden faydalanılarak kullanılması, veri güvenliği açısından da ulusal güvenlik problemlerine sebep olabilmektedir. Savaş, yurtdışı erişim hatlarının zarar görebileceği doğal afet gibi durumlarda, yurtdışından sunulan servislerin durması veya dış etmenler ile durdurulması durumunda ticaret ve günlük yaşam bu durumdan etkilenebilecekken, servislerin Türkiye içinden (Yerel) olarak sunulması bu tip riskleri azaltacak/ortadan kaldıracaktır.
  5. Yeni Gelir Kapısı
    Yapısı gereği şu anda ağırlıklı olarak Türk pazarına hizmet veren sektörün dışa açılması durumunda tüm dünyadan hizmet alımları yapılacak ve bu veri merkezi cirolarında ciddi artışa ve doğal olarak vergi tahsilatında da artışına sebep olacaktır. Potansiyeli görmek adına; ülkemizdeki tüm veri merkezlerinin toplam erişim kapasitesi ve toplam alan büyüklüğünün Avrupa’da konumlanmış sadece bir veri merkezini geçemiyor olması özellikle incelenmesi gereken bir konudur.
]]>
https://daghan.com/sektorun-gozu-yurtdisinda.dgn/feed 0
Robotlar Uyumaz… https://daghan.com/robotlar-uyumaz.dgn https://daghan.com/robotlar-uyumaz.dgn#respond Sun, 26 Aug 2012 14:29:59 +0000 https://www.daghan.com/?p=1249 1987 yapımı efsane RoboCop‘un insanları şaşırttığı yıllar çok geride kalırken Curiosity Mars görevinde. Bilimkurgu filmlerinden gördüğümüz kadarıyla sonu pek hayırlı olmasa da, yapay zekaya sahip robotların hayatı kolaylaştırması ve tüm işleri üstleniyor olması, insanın ruhunu zenginleştirmesi için daha çok zamana sahip olmasını sağlayabilir.

İnsandan kaynaklanan hataları en düşük seviyeye çekmek için bir çok sistemi bilgisayar teknolojisi ile takip etmek veri merkezi açısından da büyük önem taşıyor. Artık çok da şaşırtmayan ısı, nem kontrolü, kamera ile izleme gibi takipler yanında, networkün ve tüm sistemin yapay zeka yazılımlar tarafından takip edimesi, acil durumda kendi kendine karar verebilmesi, daha az iş gücü ile sistemin ayakta tutulmasını mümkün kılıyor.
Teknolojiyi yakından takip eden bizim için de; yerimizden kalkmadan sunucu kurmak, arkamıza yaslanıp yapay zekanın enerji sistemini, networkü yönetmesini seyretmek yanında, veri merkezi içinde güvenlik turu atmakta artık daha kolay. Dahili mikrofonu ile ses dinleyip, kayıtlı rotalarda gezerek bekçilik yapan yeni robotumuzun kamerasından da gerçek zamanlı görüntü aktarımı mümkün oluyor. Sözümüzü dinleyen Rovio’ya “eve dön” dendiğinde ise şarj ünitesine oturup bir sonraki nöbetini bekliyor.

]]>
https://daghan.com/robotlar-uyumaz.dgn/feed 0
Orada bir datacenter var, uzakta… https://daghan.com/uzaktaki-datacenter.dgn https://daghan.com/uzaktaki-datacenter.dgn#comments Sun, 05 Aug 2012 07:24:26 +0000 https://www.daghan.com/?p=1202 Görüşmede duygu ve düşünceler bölümüne gelinmiş, kahveler yudumlanırken; “Bir datacenter varmış” dedi, müşteri adayı… Bu yer o kadar büyükmüş ki, bir ucundan diğer ucuna elektrikli araba (Segway) ile gidiliyormuş… Veri merkezinin tükettiği elektrik ise neredeyse orta büyüklükte bir ilin kullanımına bedelmiş… Müşteriye verilen sunucular şu hızda, ram kapasiteleri bu büyüklükteymiş…

Tüm bunları sessizce dinleyip, önümdeki soğuk sudan bir yudum içtikten sonra ekledim: “Bunlar ne güzel şeyler değil mi? Ancak bizde o uzaktaki yerde olan imkanların yarısı olsa, biz burda ne imkansızlıkları imkanlı kılardık. Alçak gönüllü olmak isterdim ama bu şartlar altında bu sektörde iş yapmak başlı başına bir iş! ”

“Devlet bize yardım etsin diyorsunuz yani?” diye ekledi müşteri adayı.

“Devletimize zeval vermesin, devlet desteğinden öte genel olarak sektörde işleyişle ilgili onlarla aramızda kocaman bir fark var…”

Veri merkezi sektöründe onlarcasına şahit ve müdahil olduğum bu ve buna benzer dialoglarda yapılan hata ülkemizdeki hizmetler ile yurtdışı hizmetlerin karşılaştırılması. Değerlendirmelerde şunu unutmamak gerekir ki; “Orada solunan oksijen ile burada ki oksijen aynı değil.”

İnternet sektörünün neredeyse ağır sanayiden daha çok gelir getirdiği, bilişim çalışanlarının toplumsal kaliteyi arttırdığı yeni yeni anlaşılırken bu konudaki sorunlar şu şekilde sıralanabilir.

  • Donanım üretici markaların ülkelere göre gerçekleştirdiği pazarlama stratejileri 
    Yeni bir donanımın veya donanım teknolojisinin dünyada genel kabulu için özellikle A.B.D sonrasında avrupa pazarında başarı sağlaması gerektiği için bu bölgelerde ürünler daha uygun fiyatlarla ve olanaklarla tüketiciye ulaşabiliyor. Halen gelişmekte olan ülkeler kategorisinde yer aldığımızdan markalar açısından ülke pazarına sürülen ürünlerin satış stratejisi optimum karlılık için gerçekleşiyor. Bu durumda fabrika çıkışı olarak maça 1-0 yenik başlanıyor.
  • Üretici ile tüketici arasına distribütör katmanı
    Satış ve destek konularında ülkeye yatırım yapmak istemeyen markalar bu ihtiyaçlarını tüketici ile direkt etkileşim kurmayarak çözüyor ve alım-satımcı distributörler devreye giriyor. Marka ile direkt anlaşma sağlansa da yüksek miktarlı ve sürekli alımlar gerçekleştirilmediğinde ürünler distribütörü üzmemek adına distribütör kanalından geçirilerek ara katmana para kazandırılmaya çalışılıyor.
  • Ürünler üzerindeki vergiler
    Veri merkezinin ticaretini sürdürebilmesi için satın almak zorunda olduğu donanımlar ham madde olarak değerlendirilmediğinden ürünler normal vergi sistemi üzerinden geçerek son noktada ürünler üzerinde ciddi vergi yükü oluşturulmuş oluyor. Veri merkezi açısından kullanılan sunucunun ticari ömrü ise 2-3 yılı geçemediğinden bu konudaki ihtiyaçlar asla bitmiyor.
  • Enerji
    Teknolojik gelişimin önündeki büyük engellerden biri halen elektrik enerjisi olarak karşımıza çıkıyor. Altyapı yetersizliği, özelleştirme ile daha kötü yönetilen enerji şirketleri, ülkedeki enerji darboğazı gibi sebepler nedeniyle enerji maliyetleri oldukça yüksek. Stabil,kesintisiz enerjinin temini zor olduğu gibi enerji kesintilerinde kullanılan jeneratörlerin yakıtı, yine dünyanın en pahalı birim fiyatı üzerinden satın alınmakta ve gizli bir masraf kalemi olarak veri merkezinin karşısına çıkmaktadır.
  • İnternet erişimi
    Son bir yıl içinde ülkenin internet erişimi lokomotifi Türk Telekom tarafından özellikle veri merkezi işletmecileri talepleri ve piyasa koşulları nedeniyle yapılan özel kampanyalar ile fiyatlarda olumlu değişiklikler olsa da halen en yakın nokta olan avrupa ile aramızda dört kat fiyat farkı bulunmaktadır. Ayrıca veri merkezinin internet erişimi için ödediği fatura bedelinden önceleri %15 şimdilerde %5 özel iletişim vergisi tahsili yapılmaktadır. Ancak bir veri merkezinin ana ham maddesi olan internetin neden özel iletişim vergisi ile cezalandırıldığı ayrı bir tartışma konusudur.
  • Finansal ihtiyaçlar
    Bir veri merkezi için donanım tedariği konusundaki finans ihtiyacı kısa dönemde veri merkezi gelirleri ile karşılanacak büyüklükte olmadığı gibi ihtiyaç süreklidir. Ülkedeki bankacılık ve finans sektörü, işinin tamamını bilgisayar ve internet olanakları ile gerçekleştirmesine rağmen; “Nereden geliyor bu internet değirmeninin suyu?” sorusunu kendine sormuyor olsa gerek, özellikle bilişim,internet sektöründen halen korkmakta, temkinli yaklaşmakta ve bu sektöre verilen kredi/leasinglerde kılı kırk yararak mümkün olan maksimum seviyede veri merkezi işletmecisine işkence etmeyi, işletmecinin evini barkını ipotek altına almayı kendine görev bilmektedir.
  • Yasal düzenlemeler ve uygulamalar
    5651 sayılı yasada “yer sağlayıcı” statüsünde tanımlanan, kendinden talep edilmesi durumunda bilgi paylaşarak görevini tamamlayacak olan veri merkezi, her nedense bazı dosyalarda algı olarak yer sağlayıp, yardım ve yataklık eden şeklinde de yorumlandığından karakollar, adliye koridorları veri merkezi sahibi veya yöneticilerin uğrak yeri olmakta, verilen ifadeler sonrası dosyalar kişisel olarak devam etmekte, firma sahibi veya yöneticisi adının asla geçmesi uygun olmayan onlarca dosyada yer almaktadır.Madde 5 – (1) Yer sağlayıcı, yer sağladığı içeriği kontrol etmek veya hukuka aykırı bir faaliyetin söz konusu olup olmadığını araştırmakla yükümlü değildir.”

Görüldüğü üzere beklentiler ve talepler alışılagelmiş şekilde sadece “devletten” değil. Ülkenin toplumsal yapısı ve teknolojik gelişime bakış açısı üzerine sihirli bir değnek değmediği sürece en az on yıl daha onların oksijeni ile bizimkisi aynı olmayacak.

Avrupada yaşanan yoğun ekonomik kriz ve ülkemizdeki sektörün gladyatör lokomotifleri sayesinde Türkiye, yarışta başa güreşiyor gibi görünse de bu on yıllık süreçte onlar bu dünyanın oksijen kaynakları yerine yeni keşifler için başka evrenlere yolculuğa çıkar mı? Belirsiz…

“Orada bir köy var, uzakta, o köy bizim köyümüzdür.
Gezmesek de, tozmasak da o köy bizim köyümüzdür.

Orada bir ev var, uzakta, o ev bizim evimizdir.
Yatmasak da, kalkmasak da o ev bizim evimizdir.

Orada bir ses var, uzakta, o ses bizim sesimizdir.
duymasak da, tınmasak da o ses bizim sesimizdir.

Orada bir dağ var, uzakta, o dağ bizim dağımızdır.
İnmesek de, çıkmasak da o dağ bizim dağımızdır.

Orada bir yol var, uzakta, o yol bizim yolumuzdur.
Dönmesek de, varmasak da o yol bizim yolumuzdur.”

]]>
https://daghan.com/uzaktaki-datacenter.dgn/feed 5
Bilişime %50 vergi indirimi https://daghan.com/datacenter-vergi-indirimi.dgn https://daghan.com/datacenter-vergi-indirimi.dgn#comments Fri, 06 Jul 2012 19:38:35 +0000 https://www.daghan.com/?p=1119 Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın kanunlaşarak, yürürlüğe girdiği 15.06.2012 tarihinden itibaren yurtdışı firmalara yazılım, callcenter, web hosting ve veri merkezi konularında sunulan hizmetler için düzenlenen faturalarda %50 vergi indirimi sağlandı.

Hali hazırda yurtdışı satışlarda kdv oranı %0 iken, yeni düzenleme ile bu satışlardan elde edilen gelirlerden alınan vergide de yarı oranda indirim yapılmış oldu.

Özellikle yurtdışı internet trafiğininTürkiye’ye getirilmesi konusunda Türk Telekom tarafından yapılan veri merkezi kampanyaları sonrası sağlanan bu vergi avantajı ile de yurtdışına veri merkezi,barındırma konularında hizmet sunulması özendirilmiş oldu.

Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilerle, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında bulunanlara Türkiye’de verilen ve münhasıran yurt dışında yararlanılan mimarlık, mühendislik, tasarım, yazılım, tıbbi raporlama, muhasebe kaydı tutma, çağrı merkezi ve veri saklama hizmeti alanlarında faaliyette bulunan hizmet işletmeleri ile ilgili bakanlığın izni ve denetimine tabi olarak eğitim ve sağlık alanında faaliyet gösteren ve Türkiye’de yerleşmiş olmayan kişilere hizmet veren işletmelerin münhasıran bu faaliyetlerinden elde ettikleri kazancın %50’si.

Bu indirimden yararlanılabilmesi için fatura veya benzeri belgenin yurt dışındaki müşteri adına düzenlenmesi şarttır. Bu bentte yer alan oranı, hizmet alanları itibarıyla sıfıra kadar indirmeye veya %100’e kadar artırmaya Bakanlar Kurulu, bu bendin uygulamasına ve denetime ilişkin usul ve esasları belirlemeye ilgili bakanlıkların görüşünü almak suretiyle Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Kanunlaşan, kanun tasarısı 32. madde ğ bendinde yer alan yukarıdaki metne buradan ulaşabilirsiniz.

]]>
https://daghan.com/datacenter-vergi-indirimi.dgn/feed 1
Instagram, Pinterest'e erişilemiyor! https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn#respond Sat, 30 Jun 2012 09:01:20 +0000 https://www.daghan.com/?p=1005 29 Haziran 2012 cuma akşamı Kuzey Virginia Amerika’da yaşanan fırtına nedeniyle  Amazon Cloud (Bulut) server sistemi  kesintiye uğrarken, servisin kesintiye uğraması ile birlikte Instagram, Pinterest ve Amerikan çevrim içi internet yayın hizmeti sunan Netflix servislerinde de sorunlar yaşanıyor.

Datacenter’da hizmet alan 1 milyondan fazla kullanıcının etkilendiği kesintide; Pinterest servisi kendisini daha kolay ayağa kaldırabilmişken, geçtiğimiz günlerde 1 milyar dolar fiyatla facebook tarafından satın alınan fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’ın büyük fotoğraf içeriği düşünüldüğünde bu servisin daha geç kendini toparlanacağı kesin.

Kuvvetli yağmur ve fırtına nedeniyle enerji problemi yaşanırken, datacenter içindeki sunucular enerji problemi sonrası erişilemez duruma gelmiş durumda.

Hizmetlerin tek noktaya toplanması esası üzerine kurulan bulut teknolojisi gündemdeyken verimerkezlerinin, yedeklilik yapısının önemi bu tip durumlarda kendini gösteriyor.

Verimerkezi herşey yolundayken pek hatırlanmasada yaşanan kesintiler ile aksayan işlerimiz ve servisler sonrası stratejik önemini bir kez daha gösteriyor.

]]>
https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn/feed 0