Cloud Computing – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Wed, 27 Jan 2021 22:47:15 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico Cloud Computing – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Amazon servislerine erişim engellendi mi? https://daghan.com/amazona-erisim-engeli.dgn https://daghan.com/amazona-erisim-engeli.dgn#respond Mon, 11 Apr 2016 08:58:02 +0000 https://www.daghan.com/?p=4079 İşletmelerin sağlamlığı ve multi lokasyon olması nedeniyle tercih ettiği Amazon servislerine Türkiye’den erişimde problemler yaşanmaya başlandı.

Aynı zamanda Amazon altyapısını kullanan wetransfer, dropbox gibi internet sitesi ve hizmetlerine erişimde benzer şekilde erişim problemleri yaşanmakta.
Başta bir çok şirketin en önemli enstrumanı olan slack olmak üzere, bir çok servisin (podio) bugün itibariyle Türk Telekom ağından ulaşılamıyor. Problemin Amazon üzerinde barınan bir site veya servise yönelik yapılmak istenen bir erişim engelleme nedeniyle yaşandığı düşünülüyor.
Bununla birlikte bulut bilişim servislerinin önemi bir kez daha ortaya çıkarken, Türkiye’de gerektiği şekilde önem verilmeyen veri merkezi teknolojilerinin önemi bu tip olaylar ile bir kez daha gündeme geliyor. Ülke içinde gerek regülatif düzenlemeler gerek maliyetletin yüksekliği nedeniyle hak ettiği kadar gelişemeyen veri merkezi sektöründe, içeriklerin yurtdışında barındırılması aynı zamanda güvenlik zafiyetlerinin ortaya çıkmasına sebep olabiliyor.
Türkiye’ye yönelik servis ve hizmet üretenlerin, ürettikleri servisleri yurtdışında barındırmayı tercih etmeleri nedeniyle bugün yaşandığı gibi yurtdışı kaynaklı bir erişim probleminde veya engellemede, ülkemize hizmet sunan bu servisler direkt olarak durumdan etkilemekte.

Amazon AWS nedir?
Amazon İnternet Hizmetleri şirketi tarafından 2006 yılından bu yana aktif olan bir bulut bilişim servisidir.
Çok uzun zaman önce bulut bilişimin temelleri atıldığında Amazon bu konuda liderlik misyonu ile yola çıkmış ve kısa zamanda fazla iş başarmıştır. Geliştirdiği API’ler ve SDK’ler sayesinde kullanımı kolay ve kendi sistemlerinize entegrasyonu, rakiplerine nispeten daha kolay bir hal almıştır.

]]>
https://daghan.com/amazona-erisim-engeli.dgn/feed 0
Kuş Yuvadan Uçuyor – Bölüm 1 https://daghan.com/kus-yuvadan-ucuyor.dgn https://daghan.com/kus-yuvadan-ucuyor.dgn#respond Sat, 28 Nov 2015 13:27:54 +0000 https://www.daghan.com/?p=3106

Ülkenin en köklü ve yaygın iletişim operatörü olan Türk Telekom’da abone kaybı devam ediyor. 2015 üçüncü çeyrek sonu itibariyle şirketin toplam erişim hattı sayısı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,1 düşüşle 12,9 milyona indi. Bu kapsamda sabit ses hattı sayısı da yüzde 9,4 düşüşle 10,6 milyona indi. Yine şirketin TV abone sayısı da yüzde 1,2 düşüşle 1,8 milyona geriledi.
Döviz borcu fazla olan şirket, dövizdeki dalgalanma ile birlikte geçen yıl aynı dönemde 318,6 milyon lira net kâr elde etmesine karşın bu yılın aynı döneminde 493,4 milyon lira zarar açıkladı.

Yukarıdaki bu özet tablodan da anlaşılacağı üzere işler Türk Telekom için son çeyrekte pek yolunda gitmedi. Şirketten gelen son bilgilendirmeye göre; Türk Telekom, TTNET, AVEA markaları, belkide arkasında operasyonel giderlerin azaltılması amacı taşıyan bir sebeple birleşme sürecine sokuldular. Bu tip durumlarda el freni görevi gören pazarlama ve personel alanında gidilecek kısıtlamalar maddi açıdan kısa vadede yarar sağlasa da aslında kazın ayağı öyle değil. Ana problem eldeki gücün yeteri kadar ve verimli olarak kullanılmaması.

Sabit Hatlar
red-phoneMobil telefon alanındaki teknolojik gelişmelerle doğru orantılı olarak sabit hat kullanım oranındaki düşüş makul gibi görülebilir. Ama işleyen bir sistemin kaçarcasına terk ediliyor olmasının altındaki sebepler sadece teknolojik değişim değil. Sabit hatlara; SMS, görüntülü arama, hatların yazılımsal telefon santralleri ile buluşmasını sağlayacak SIP özelliğinin kazandırılmasındaki pazarlama hataları başlıca sebep olarak sayılabilir. Özellikle IP protokolünde, yazılım santrallerde kullanılmak üzere bakır hatların dönüşümünü sağlayacak sip özelliğinin yaygınlaştırılmaması, bağlantı için özel internet bağlantı yöntemleri gerekmesi, hat başına bedeller, sabit ücretler talep edilmesi nedeniyle her geçen gün şehir içi alışılmış hat kullanımında azalmanın devamına sebep olmakta.
Çalışan sayısı 2’den fazla olan her işletmede gelen çağrıların doğru kişiye yönlendirilmesi hem arayan hem aranan için zaman kazandıran bir durum. Özellikle iyi bir karşılama mesajı ile arayanın kendi kendine doğru departmana bağlanması kurumsallık açısından da çok önemli. Hal böyle olunca  her işletmenin telefon santrali için bir yatırım yapması mecburi. Düne kadar işletmeler bu iş için fiziksel iç santral cihazları kullanır iken artık işletmeler sanal yazılımsal santral kullanımına geçiş yapmaktalar. Bu yeni teknolojiler ile iç hatlara yönlendirme yapan, menü operatör ile telefon aktarma yükünü ortanan kaldıran, otomatik sorgulamalar yapabilen santral işini artık bulut teknolojileri ile sanal santral operatörleri yapar hale geldi. 0850 numaralar ile sadece internet erişimi olan her yere telefon ve santral hizmeti verebilen şirketler, tüm kullanıcıların ofisten telefonlara cevap verme zorunluluğunu da ortadan kaldırdı. Tüm bu gelişmeleri uzaktan takip eden TT,  ülkemizde iletişimde yeniliğe uygulanan her tür engellemeye karşı savaş vererek büyümeye çalışan operatörlere, saha avantajı olmasına rağmen yenildi ve sanal santral ve sip teknolojilerinde TT sınıfta kaldı.

İnternet Erişimi
internet-hiziÜlkede internetin kuruluşu sayılabilecek ilk hizmet olan BBS 1993 yılında başladı. Çevirmeli telefon hatlarından bir şehir içi/dışı operatör numarasını arayarak kurulan bu iletişimde kullanıcılar internetin ilk temellerini atarken, TT’de bu dönemde gelirlerini arttırdı. Kendisi BBS hizmeti vermesede  internete bağlı kalındığı süre boyunca TT görüşme bedelleri üzerinden abonelerinden ücret tahsil etmekteydi. Sonraki dönemde internet konusundaki bu konu TT’nin dikkatini çekti ve önce operatörlere uygulanan hat bedelleri sonrasında kendi sunduğu hizmet tarafına yapılan indirimler ile özel şirketler dial-up konusunda kepenkleri indirdi. Sonrasında ise geniş bant olarak adlandırılan ADSL zamanları başladı. Başlangıçta devrim olarak görülen bu hizmet yıllar içinde kendini yeteri kadar geliştiremediğinden Türkiye’nin genç nüfusunu memnun edemedi/edemiyor. Kısıtlı bir coğrafi bölge için olsa da diğer operatörler fiber altyapıyı geliştirmeye çalıştı ve 3G sonrası, 4.5G gelişi ile birlikte sabit internet erişimi önemini yitirmeye başladı.

IP TV
tivibu2010 yılından bu yana hizmet veren Tivibu ilk çıktığı dönemde büyük memnuniyet ve şaşkınlık yarattı. İnternet üzerinden televizyon izleme fikri, aynı zamanda interaktif süreçlerin başlaması açısından da heyecan vericiydi. Tv izlerken, izleyici yayıncı ile etkileşime geçebilecekti. Ama geçemedi… Üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen görüntüde donma şikayetleri, hatta izlenen TV yayının internet kotasından düşmesi gibi ölümcül hatalar nedeniyle kuruluş ana fikrine aykırı olarak uyduya taşınma yolunu seçmesine rağmen abone kaybetmeye başladı.

Mobil İletişim
mobile-internetKendisi ayrı bir yazı ve tartışma konusu olan Aycell+Area= Avea sürecinde Avea’nın frekans talihsizliği nedeniyle kapsama alanı sorunu bir türlü tam olarak çözülemedi. Ek olarak kamu personeline bedava sayılacak bedeller ile verilen hatlar nedeniyle marka bir türlü hak ettiği yere gelemedi. Yine diğer markalar teknolojik yenilikleri peşi sıra duyururken Avea tarafında elindeki tüm imkanlara rağmen ses getiren bir yenilik oluşturulamadı.


 

Yukarıda yeralan tespitler analiz edildiğinde tümünün ortak noktasını tespit etmek oldukça kolay. Geleceği okumadaki yavaşlık, eldeki imkanlar ile iyi ürünler ortaya çıkartamamak, genç nüfusun istediğini sunmaya direnmek, ekosistemi büyütmek yerine hep yok etmek üzerine alınan kararlar.
TT halen Türkiye’de en büyük fiber optik altyapıya sahip, iletişimde en yaygın şirketi durumunda. Sahip olduğu sabit internet kullanıcısı ile büyük bir ağı yönetiyor ve bu konumundan ötürü veri merkezleride dahil olmak üzere ülkedeki internete yön veriyor. Yıllardır süren bu iktidarın ise doğal olarak yorucu bir temposu ve beraberinde getirdiği karlılıkta hızlı düşüş gibi riskleri bulunuyor.

 

Şimdilerde yukarıda sayılanlardan farklı olarak iletişimde de farklı kıpırdanmalar başladı. Yurtdışı oyuncuların fiber optik kabloları ile ülkeye giriş yapmaları ile rüzgar her an terse dönebilir. Peki bu alanda neler kapıda bunu da bir sonraki yazımda özetlemeye çalışacağım

Linkler:
http://www.haberturk.com/ekonomi/is-yasam/haber/1142809-turk-telekom-3-ceyrekte-zarar-acikladi
http://www.hurriyet.com.tr/k-rda-telekom-zararda-avea-29192796

]]>
https://daghan.com/kus-yuvadan-ucuyor.dgn/feed 0
Uludağ Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencilerine seminer https://daghan.com/bulut-bilisim-semineri.dgn https://daghan.com/bulut-bilisim-semineri.dgn#respond Fri, 05 Apr 2013 15:26:26 +0000 https://www.daghan.com/?p=1856 Bilişim Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) tarafından düzenlenen Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Eğitim Görevlisi Dr. Filiz Gülsoy‘un nazik daveti ve ev sahipliğinde Fen-Edebiyat Fakültesi, Fen Amfisinde “Bulut Bilişim ve Veri Merkezi Teknolojileri” seminerini gerçekleştirdik. Uludağ Üniversitesi Matematik Bölümü öğrencilerine sektör ile ilgili son gelişmeleri ve yeni teknolojileri anlatma fırsatı yakaladığım seminerde; Matematik bölümü öğrencilerinin analitik düşünme yeteneklerinin farklı sektörlerde de değerlendirmesinin önemini hatırlatırken, üniversiteyi bitiren öğrenciler için geliri yüksek iş bulmanın zorluğu, eskiden iş garantili olarak görülen öğretmenlik alanınında da yığılma olduğunu hatırlatıp, kendilerinin mobil yazılım ve bilişim alanına yönelmelerini tavsiye ettim.

Bilişim teknolojilerinin hayatımızdaki geniş kullanımına değinirken, gelecek yeni teknolojileri üretecek, geliştirecek insanlara ihtiyacın artacağını tezi ile bilişim alanına eğilmek ve bu dalda çalışmanın, kişinin gelecek kaygısını ortadan kaldıracağını, saygın ve kabul gören bir meslek alanında çalışmanın  maddi getirileri yanında, sosyal getirilerinin de kişinin hayatına pozitif etki sağlayacağı fikrimi öğrenciler ile paylaştım.

Basında Seminer…
“Bilişim Sektörü Sanayici ve İşadamları Derneği (BİSİAD) nitelikli bilişim uzmanlarının yetişmesi amacıyla Uludağ Üniversitesi (UÜ) Matematik Bölümü öğrencilerine “Bulut Bilişim” isimli semineri gerçekleştirdi. Konuşmacı olarak, DGN Teknoloji genel müdürü Dağhan Uzgur katıldığı seminerde öğrencilere Bulut Bilişim üzerine bilgiler verildi.

BURSA HAKİMİYETTürkiye’de veri merkezlerinin yaygınlaşması ve kapasitenin büyümesinin ülkemiz açısından da stratejik önemi olduğunu vurgulayan Uzgur, “Şirketlerin ve kurumların bilgilerini güvenli bir ortamda ülke içinde saklanması iş hayatında şirketlerin daha güvenli ticaret yapmasını sağlayacaktır. Bu konuda veri merkezi işletmecileri üzerine düşen görevi yerine getirmelidir. Devletin ise veri merkezlerinin gelişmesi için indirimli enerji kullanımı ve yasal düzenlemeler ile sektörü desteklemelidir” dedi.

İnternet erişiminde Özel İletişim Vergisi’ne de değinen Uzgur, “Bugün, üretim yapan işletmelere, fabrikalara uygulanan %25 enerji  indirimi veri merkezlerine uygulanmalıdır. Ayrıca İnternet erişimi üzerinde %5 Özel İletişim vergisi yükü de bulunmaktadır” diye konuştu.

Matematik bölümü öğrencilerine iş tercihinde bilişim sektörünü tavsiye eden Uzgur, “Hızla yaygınlaşan  Bulut Bilişim Platformunun işletilmesiyle ilgili personel ihtiyacı bulunmaktadır.  Yine Bulut Bilişim sistemlerinin kişisel olarak barındırıldığı veri merkezleri içinde istihdam olanakları bulunmaktadır. Sizlere iş tercihi yaparken, bu konuları göz önünde bulundurmanızı tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.” – Diğer Haberler

]]>
https://daghan.com/bulut-bilisim-semineri.dgn/feed 0
Cloud Computing, Nam-ı değer "Bulut Bilişim" https://daghan.com/cloud-computing-bulut-bilisim.dgn https://daghan.com/cloud-computing-bulut-bilisim.dgn#respond Tue, 05 Feb 2013 18:35:07 +0000 https://www.daghan.com/?p=1772 Yazılım (software), donanım (hardware), dosya saklama (storage) gibi temel ihtiyaçların, uzak bir bilgisayardan internet bağlantısıyla sunulması anlamına gelen “Bulut Bilişim” kavramı hayatımıza girdi.

Sanallaştırma teknolojisi gibi yan unsurlar ile dünyadaki kısıtlı enerji kaynaklarının daha verimli kullanılması yanında, güvenlik, yedeklilik, mobilite avantajları ile de “Bulut Bilişim” sistemler, işletmelerde IT giderlerinde önemli tasarruf sağlamakta…

Esnek Büyüme Avantajı
Modüler Sistem SunucuBir projenin toplam kullanacağı işlemci gücünün hesaplanması çoğu zaman doğru olarak öngörülememektedir. Gelecekte sıkıntı yaşamamak adına başlangıç aşamasında ihtiyaç fazlası donanım yatırımı ise ilk kurulum maliyetini arttırabilmektedir. Bulut sistemlerde ise gerektiği kadar kaynak kullanımı, gelecek günlerde ne tür işlemci gücüne sahip olunacağının tespiti kolaylıkla yapılabilmekte, büyüme gereken noktada esnek şekilde sistem kapasitesi arttırılabilmektedir.

Yazılım Bulutta!
Bulutun getirdiği fiziksel esneklikler yanında, işletmelerde kullanılan bir çok yazılımın internet ortamından online çalışır hale getirilmesi, yazılım maliyetlerinin azalmasına imkan sağlayabilmektedir. Yazılım üreten firma açısından, kullanıcının lisanslama modeli tam olarak uygulanabilir olduğundan, kullanıcı için daha uygun lisans bedelleri ile hizmet sunulabilmektedir.

Bulut sistemi üzerinde çalışan, kullandığın kadar öde (pay as you go) modeli ile kurgulanmış bir yazılım da; kullanıcı sadece kullandığı modüller için ücret öderken, yazılımın güncel tutulması daha kolaydır. Yerinde kurulum gibi lojistik destek gereken unsurlar üreticiye ek yükler getirmemektedir.

Güvenli veri saklama
StorageVeri güvenliği açısından yedekli bir saklama yapısı ile olası veri kayıplarının yaşanması engellenebilir. Ancak yedekli yapının kurulması, sistemin donanımsal olarak güncel tutulması, işletmeler için yüksek maliyetleri de beraberinde getirmektedir. İhtiyaca göre saklama alanı sağlayan ve gelecekteki esnek büyüme avantajı ile  “Bulut Bilişim” sistemleri tüm bu yatırım maliyetleri ortadan kaldırmaktadır.

Dünya Hafifliyor
Hızla yaygınlaşan ve her geçen gün yeni bir kullanım alanı yaratan bu teknoloji ile bilgisayarlarımız, eskisi gibi yüksek işlemci hızlarına, saklama alanlarına ihtiyaç duymadığı için hafiflemekte ve yeni teknoloji edinme maliyetleri düşmektedir.

Küresel CIO Bilgiişlem Araştırması 2012 sonuçlarına göre Bulut Bilişimin dünyada olduğu gibi Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi’nde de son dönemin hızla büyüyen trendi olduğunu ortaya konmuştur. Yapılan bu araştırmaya göre kritik iş uygulamaların yaygınlaşması ile birlikte buluta geçişin de hız kazandığı görülmüştür. EMEA Bölgesi’ndeki kurumların %84’ü Bulut Bilişimin bir öncelik olduğunu, %56’sı da gelecek 18 ay içinde kritik/yüksek önceliğe sahip olacağını ifade etmiştir. Yine bu bölgedeki kurumların %44’ü kritik iş uygulamalarını bulut üzerinden kullandığını ya da işlerini dönüştürmek için bulutu kullandıklarını belirtirken, araştırma genelinde de bu oranın %44 olduğu görülmüştür.

Sanallaştırma (Virtualization)
Hali hazırda çalışan bir çok bilgisayarın, aynı şekilde bir yada birden çok sunucu üzerinde aynı anda çalıştırılması olarak açıklanabilen sanallaştırma teknolojisi ile enerji maliyetleri düşürülebilmektedir. Yine sanallaştırma teknolojisi ile Buluta taşınan bilgisayarlar, internet üzerinden her an erişilebilir konumda olabilmektedir.

CIO Bilgiişlem Araştırmasına göre; Araştırmaya katılan kurumların %70’i sanallaştırmayı Buluta geçiş için çok önemli görmektedir. Buluta henüz geçmemiş kurumların %68’i sanallaştırmayı önemli görürken, Buluta geçmiş kurumlarda bu oran %81’e çıkmıştır. Sanallaştırma deneyimi olan kurumlar, işlerindeki dönüşümün getirdiği fırsatları görerek Buluta diğerlerine oranla daha fazla öncelik verdiği görülmüştür.

Bulut Bilişimin getirdiği avantajlar sorulduğunda ise 3 önemli madde karşımıza çıkmaktadır. Buna göre servis seviye yönetimi avantajı ön plana çıkmaktadır.

Dünya geneli Avrupa, Orta Doğu ve Afrika
1 Servis seviye yönetimi Yüzde 51 Yüzde 42
2 Maliyet görünürlüğü ve finansal yönetim Yüzde 47 Yüzde 36
3 Otomatikleştirilmiş felaket yönetimi Yüzde 42 Yüzde 30

FotoğraflarDGN Teknoloji‘de oluşturulmuş, Bulut Bilişim Sistemi

]]>
https://daghan.com/cloud-computing-bulut-bilisim.dgn/feed 0
Buluttaki Sosis Deposu https://daghan.com/sosis-deposu.dgn https://daghan.com/sosis-deposu.dgn#comments Mon, 02 Jul 2012 11:37:07 +0000 https://www.daghan.com/?p=1044 Kol gücü ve tek tek görüşme esasına göre yapılan anketler, analizler, kamuoyu araştırmaları, paranın ibresi internete döndükçe sanallaşmaya başladı.

İnternet teknolojisinin geniş iletişim olanaklarıyla yüksek katılımcı sayısına ulaşmak, daha kesin ve kıymetli verilere ulaşmanın önünü açtı.

Bir makinenin çalışmasındaki kullanım istatistikleri, geçen yılın hava sıcaklığı para kazandıran bilgiler olsa da, insana dayalı organik verinin kıymeti düşünüldüğünde; geleceğin, insanların ürettiği organik verinin üzerine kurulu olması gayet doğal. Üretilen organik verileri, mümkün olan en kısa yoldan, zahmetsizce elde etmenin ise bir çok yolu bulunuyor.

  • Elektronik postalarınızı silmenize gerek kalmayacak büyüklükteki e-mail alanlarında depolamak.
  • Sosyal ağlarda konumunuzu, akrabalarınızı, arkadaşlarınızı, iş ağınızı, lokasyonunuzu işaretlemek.
  • Analizlerinizi, raporlarınızı bulut bilişim ile web tabanlı araçlarda oluşturmak.
  • Kişisel bilgisayarınızı tamamen bulut bilişime taşıyarak tüm kullanımınızı burada gerçekleştirmek.
  • Dosyalarınıza her yerden erişmek ve yedeklemek amacı ile bulut disk alanlarına depolamak.

Yukarıdaki tüm sistemlerin hizmet sağlayıcı şirketlere büyük maliyetler getirmesine rağmen, size ücretsiz sunulmasının sebebi ne olabilir? Kendi ellerimizle teslim ettiğimiz ve analizi için CPU gücünün yettiği bu sistemlerde, her birimiz aslında “Big Brother” için çalışıyor olabilir miyiz?

Size “Dosyanız/E-mailiniz başarıyla silindi”, şeklinde bilgi veren sistemlerin aslında veriyi silmeden görünmez hale getirdiği tartışılmaz bir gerçek.

Ars Technica sitesinin tespiti üzerine, Facebook 3 yıldır silindi zannedilen fotoğraflara erişim sağlanması ile ilgili bir açıklama yaparak, “kullanıcıların profillerinden kaldırdığı fotoğrafların birçoğunun hala eski sunucularında bulunduğunu” itiraf etti. Facebook, konuya dikkat çekilmesi üzerine “fotoğrafların içerik dağıtım ağından (CDN) kaldırılmakta olduğunu” açıkladı.

Devletlerin, güvenlik anlayışındaki değişimin miladı olan 11 Eylül sonrası teknolojik gelişmelerin de yardımı ile meşrulaşan “Big Brother” durumu bir yandan hayatımızı kameralarla kayıt altına alırken, vatandaşlık numarası ile de bireylerin izlenmesi kolaylaştırıyor.

 George Orwell’ın “1984” adlı kitabında geçen “Big brother is watching you!” cümlesinden türeyen “Big Brother”; halkın üzerinde sürekli izlendiği paranoyası oluşturularak, halkın sisteme itaat etmesinin sağlanması olgusunu tanımlar.

Tüm bunlarla birlikte verilerinizi teslim ettiğiniz servis sağlayıcının ülkesindeki hukuk sisteminin verilerinize her zaman erişim sağlanabileceğini unutmamak gerekiyor. Özellikle hukuk sistemi tam gelişmemiş ve vatandaşını paronaya seviyesinde kontrol altında tutmak isteyen bazı(!) ülkelerde üçüncü kişilerin verinize erişimi çok daha zahmetsiz olabilir.

Mahkeme kararı olmaksızın, sadece savcılık yazısı ile tüm iletişim araçlarının dinlenebildiği, verilerin kopyalandığı, incelendiği düşünülünce Türkiye’de konumlanmış veya konumlanacak kişisel bulut servislerinin (internet disk) kullanımına daha çok dikkat etmek gerekiyor.

Ekonomik kriz içindeki güney kıbrısın, Avrupa Birliği dönem başkanı olması ile ilgili olarak Angela Merkel’in danışmanı, Kurt Lauk’un geçtiğimiz günlerde ettiği sözü hatırlatarak bu yazımızın da sonuna geliyorum…

“Sosis deposu köpeğe emanet edilmez”

 

]]>
https://daghan.com/sosis-deposu.dgn/feed 1
Instagram, Pinterest'e erişilemiyor! https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn#respond Sat, 30 Jun 2012 09:01:20 +0000 https://www.daghan.com/?p=1005 29 Haziran 2012 cuma akşamı Kuzey Virginia Amerika’da yaşanan fırtına nedeniyle  Amazon Cloud (Bulut) server sistemi  kesintiye uğrarken, servisin kesintiye uğraması ile birlikte Instagram, Pinterest ve Amerikan çevrim içi internet yayın hizmeti sunan Netflix servislerinde de sorunlar yaşanıyor.

Datacenter’da hizmet alan 1 milyondan fazla kullanıcının etkilendiği kesintide; Pinterest servisi kendisini daha kolay ayağa kaldırabilmişken, geçtiğimiz günlerde 1 milyar dolar fiyatla facebook tarafından satın alınan fotoğraf paylaşım sitesi Instagram’ın büyük fotoğraf içeriği düşünüldüğünde bu servisin daha geç kendini toparlanacağı kesin.

Kuvvetli yağmur ve fırtına nedeniyle enerji problemi yaşanırken, datacenter içindeki sunucular enerji problemi sonrası erişilemez duruma gelmiş durumda.

Hizmetlerin tek noktaya toplanması esası üzerine kurulan bulut teknolojisi gündemdeyken verimerkezlerinin, yedeklilik yapısının önemi bu tip durumlarda kendini gösteriyor.

Verimerkezi herşey yolundayken pek hatırlanmasada yaşanan kesintiler ile aksayan işlerimiz ve servisler sonrası stratejik önemini bir kez daha gösteriyor.

]]>
https://daghan.com/instagram-pintereste-erisilemiyor.dgn/feed 0
Gelecek, gelecek… https://daghan.com/gelecek-gelecek.dgn https://daghan.com/gelecek-gelecek.dgn#comments Thu, 24 May 2012 15:57:24 +0000 https://www.daghan.com/?p=336 The Matrix, senaryosu ile oldukça geniş kitleleri etkilemiş ve kesinlikle kült (Belli bir dönemde aşırı ilgi gören film) haline gelmiş bir yapımdır. 1999 yapımı bol aksiyonla süslenmiş bu yapımın ana fikrinde; insanlığın kendi teknolojik çalışmaları sonucunda oluşturduğu yapay zekanın dünyada tükenen enerji kaynakları nedeniyle insanlığı enerji kaynağı (Pil) olarak kullanması konu alınıyor.

Yaşayan organizmalar olarak insanların, verimli ve uzun ömürlü piller haline gelebilmesi için ruhsal açıdan da bir hayata sahip olması gerektiğini farkeden makineler, insanlara sanal bir gerçeklik yaşatıyorlar ve fiziksel olarak bir fanusta ömrünü tüketen insanlar, ruhsal açıdan daha önceden ana hatları ve görevleri belirlenmiş hayatlarını, birazda kendi müdahale şansları olarak Matrix içinde, makinelerin kontrolünde yaşıyorlar.

Andy Wachowski, Lana Wachowski kardeşler tarafından yazılan ve yönetilen seri filmler dünyada fırtına gibi eserken, din ve düşünce dünyasından film hakkında çok sayıda yorum ve eleştiri geldi. Diğer açıdan da film, yaşamın, sadece fiziksel yaşamın sürdüğü bu dünyadan ibaret olamayacağı konusundaki gerçeğin anlaşılması açısından itici bir güce sahipti…

Bilim kurgu tarihinde iyi düşünülmüş yapımların büyük ağırlı olarak gelecekten tutarlı haberler vermesi, insanlığın gelişimindeki hayallerinin dışa vurumu olarak yorumlanabilir.

1969 yapımı computer ile neler yapabileceğini hayal eden bu filmde ise şu yenilikler öngörülmüş:

  1. Ürün fotoğraflarının yer aldığı platform üzerinden evden alışveriş. (E-ticaret)
  2. Güvenlik kameraları aracılığı ile izleme (Ev güvenliği – Home Security)
  3. Finansal takip ve kontrol (İnternet Bankacılığı – Internet Banking)
  4. Farklı noktadaki bilgisayarlara erişim,paylaşım. (Dosya paylaşımı,ağ komşuları – File sharing,Network neighbors)
  5. Bilgisayardan çıktı almak. (Yazıcı-Printer)
  6. Klavyesiz ortamdan bilgi girişi. (Dokunmatik ekranlar-Touch screen)

Ve tüm sistemlerin birbiri ile iletişimini sağlayan internet…

Bu yazının içeriğini oluşturan ve az sonra okuyacağınız, internet teknolojileri konusundaki bana ait öngörüler ise daha yakın (10 yıl) zamanı kapsıyor. Bulutlara Dokunmak yazıma gönderme yaparak gelecekteki veri depolama alışkanlığının şu anda ekranına baktığınız cihazın içinde olmayacağı, bununla birlikte her cihazın bir internet erişim adresi olacağı da akıllı televizyonların hayatımıza girmesi ile görülür bir gerçek haline geldi. Akıllı cihaz edinme maliyetleri düşmeye devam edecek. Bulut Bilişim desteği ile daha hafif, taşınması kolay cihazlar üretilecek.

Biz bu fikri 1966 yılında yayınlanmaya başlayan Star Trek’de görmemişmiydik?

Bu durumda hayatımızın olmazsa olmazları arasına iletişimi kapsayan cep telefonu yerine daha yetenekli ve işlevsel cihazlar alacak.Google’ın tanıttığı Project Glass‘ın ilk versiyonu her ne kadar lansmandaki kadar havalı özelliklere sahip olmasa da, yakın gelecekte digital gözlük takmış insanların sokaklarda gezmesi garip gelmeyecek.

Computer Geek’lerin (Mahallenin bilgisayarcısı) tekelinde olan veriye hızlı ve verimli ulaşım halkın her katmanına inecek. İsteyen istediği bilgiye anında ulaşabileceği için çok bilen değil, aleti hızlı çeken kişi (cowboy) kazanacak.

Sosyal ağların insanları bilgisayar başına bağladığı varsayımı yıkılarak insanlar tüm randevularını ve zamanlamalarını (Time Schedule), sosyal medya üzerinden düzenleyecek. Sosyal medyada hayatı paylaşım (Fotoğraf,Video) zorunlu olduğu için, paylaşım yapabilmek için gerçek hayatı yaşamak gerekecek. Burada size farklı gelebilecek bir öngörü ile; anında mesajlaşmanın daha popüler olmayacağını, zamanın sürekli değer kazanacağı gelecekte, kimsenin anında mesajlaşma ile uzun yazışmalara girmeyeceğini, twitter tarzı sistemleri daha çok benimseyeceğini düşünüyorum.

Petrol yakıtlar tahmin edilenden daha çabuk terk edilecek. Elektrikli araçların ve akıllı kişisel cihazların kullanımının artması daha verimli pil teknolojileri gelişmesine önayak olacak ve petrol yakıt teknolojisi yerine pil teknolojisi ve alternatif enerji kaynakları ile ilgili yeni, büyük bir pazar açılacak.

Geleneksel baskılı broşür, tanıtım, katalog, kartvizit gibi kavramlar demode olacak. Özellikle okullarda tablet bilgisayar ile eğitim gören yeni neslin iş hayatına gireceği 10-15 yıl sürecinde tamamen baskılı yöntemlerden uzaklaşılacak.

İnternet hızlarının artması için fiberoptik altyapı geliştirilecek ve işletme maliyeti yüksek olan uydu sistemlerini kullanmak yerine evlerde IPTV, Voip, Internet paketi içeren multi paketler ile hizmet alınacak. HD yayınların rahatlıkla izlenebilmesi ve evdeki diğer cihazların internete rahat erişimi için en az 100Mbps hız standart hale gelecek.

Her bireyin kendine özel veri alanının oluşturulması, iş dünyası için verilerimizin depolanmasının önemi arttıkça, bu sistemlerin barınması için ihtiyaç duyulan iklimlendirilmiş ortamı ve kesintisiz enerji sağlayacak altyapıya sahip bilgisayar otellerinin (Datacenter) önemi daha da artacak.

İnsanlara enjekte edilmesi planlanan akıllı çiplerden bir örnek.

Yakın bir tarihte hayatımıza girecek dijital kimlik kartlarımızla (Nüfus cüzdanı), başka bir yerde depolanması mümkün olmayan kişisel bilgilerimiz bu kartlarda yer alacak, ıslak imzanın yerini şifre (Pin) alacak, mali ve ülke yönetimi açısından birey takibi daha kolay yapılabilecek.

Her ne kadar şu anda ütopik olarak görülüp, reddedilse de kartlardaki çipler, kartların taşınmasındaki zorluklar farkedildikten ve önemi anlaşıldıktan sonra isteyenlerin vücutları içine yerleştirilebilecek ve bir süre sonra da doğumdan itibaren herkes kişisel çipine sahip olacak.

 

Ve en sonunda yine The Matrix filmine atıfta bulunup, anımsayacak ve şu cümleyi kuracağız.

“What is the Matrix?”

 

 

]]>
https://daghan.com/gelecek-gelecek.dgn/feed 1
Bulutlara Dokunmak https://daghan.com/bulutlara-dokunmak.dgn https://daghan.com/bulutlara-dokunmak.dgn#respond Tue, 22 May 2012 18:28:48 +0000 https://www.daghan.com/?p=302

Bulut Bilişim (Cloud Computing) tanımında; mavi gökyüzünde süzülen bulutlar özgürlüğü, Bilişim ise internet-teknoloji’yi temsil etmektedir.

Televizyon reklamlarında, internet/teknoloji dergilerinde ve IT (Internet Technologies) camiasında sıklıkla duyduğumuz Bulut Bilişim,
mevcut alışkanlıklarımızı değiştiren bir anlayışla kullandığımız yazılımlar internet ortamına taşınmakta, lokasyon ve cihaz bağımsız olarak çalışabilmekte.

Yine yanımızdan ayırmak istemediğimiz dosyalarımız, bir depolama aracı taşımaya ihtiyaç duymadan depolanabilmekte ve platform bağımsız tüm mobil cihazlardan erişilebilmekte.

Teknolojinin avantajlarını sıralamak istersek;

  • Düşük Donanım Maliyeti

    Son yıllarda dikkat edildiği üzere kişisel kullanımlarda Overclock (Hız Aşırtma) çağından gelmiş olan benim gibi eski bilgisayar kullanıcıları için hızdan daha ziyade, daha küçük ve daha az enerji tüketen CPU mimarileri ön plana çıkmakta. Normal şartlarda burun kıvırılacak bu CPU’ları içinde barındıran netbook’ların kendine yer edinebilme sebeplerinden en önemlisi birçok uygulamanın internet gezgini (Browser) içinde çalışıyor olması ve aslında uygulamaların Cloud’da bulunması.  Düşük kapasiteli sabit diske, belleğe ve işlemciye sahip olan Netbook benzeri ürünler düşük donanım maliyetini beraberinde getirmekte.

  • Gelişmiş Performans
    Klasik programlardan farklı olarak işlemler Cloud‘da yer alan işlemci,donanım gücü ile yapılır. Bu durum sizin daha az sistem kaynağı tüketmenizi sağladığı gibi performans kaybı yaşamanızı da engeller.
  • Düşük Yazılım Maliyeti
    Her bilgisayar için ayrı ayrı yazılım paketleri almak yerine sadece kullanıcıların ihtiyaç duyduğu uygulamalara erişim sağlanır. Program üreticisi yazılımını güvenlik altına alabildiği için daha uygun fiyatla sunabilir. Kullanıcılar yazılımları satın almak yerine kiralayabilir ve bu şekilde tasarruf edebilir. Yine kullanılan yazılımlar her zaman geliştirici tarafından güncel tutulabilir.
  • Uyumluluk
    Cloud Computing sayesinde oluşturduğunuz bir belgenin diğer bilgisayarlarda nasıl görüneceği, açılıp açılmayacağı gibi dertleriniz olmaz. Örneğin Google’ın döküman hizmeti Google Docs ile oluşturulan bir döküman her bilgisayarda aynı şekilde görünür ve çalışır.
  • Ortak Çalışma
    Cloud Computing’in en büyük avantajlarından biri aynı belge üzerinde aynı anda birden çok kişinin düzenleme yapabilmesidir. Bunun yanında dosyalar kişisel bilgisayarlar yerine Bulut’da depolandığı için kullanıcılar, internet bağlantısına sahip olan herhangi bir bilgisayar ile belgenin en güncel haline her an ulaşabilir.

Teknolojinin güzelliklerini anlattık. Her güzelin bir kusuru olduğuna göre; bu güzelinde tehlikeli olabilecek ve işinizi aktasatabilecek tarafları bulunmakta:

  • Stabil,Hızlı İnternet Bağlantısı Gerektirmesi
    Tamamı web ortamında çalışan servisleriniz için daima kesintisiz bir internet bağlantısına ihtiyaç duyacaksınız. Cloud servis sağlayıcınızın bir kabahati olmasa da, internet erişim sağlayıcınız nedeniyle yaşayacağınız bir problem sonucunda internet erişiminiz kesilirse, yedek bir çözüm bulundurmak gerekebilir. Yine hızı düşük bir internet erişimi ile uygulamalarınızı çalıştırmakta zorluk yaşayabilirsiniz.
  • Güvenlik
    Tüm belgelerinizin Bulut’da bulunması her ne kadar iyi bir şey olsa da kötü niyetli kişiler Bulut sunucularına erişmenin yolunu bulabilir veya sizin hesabınız ile verilerinize ulaşabilir. (Hesap güvenliği burada ön plana çıkıyor)
  • Kötü/Kalitesiz Servis Sağlayıcı
    Hizmet aldığınız Bulut sistemini işleten firma, gerekli bakım ve servisleri yapmaz ise, Bulut’da meydana gelebilecek bir arızada tüm verilerinizi kaybedebilir, işlerinizin aksamasına sebep olabilir…
]]>
https://daghan.com/bulutlara-dokunmak.dgn/feed 0