avrupa – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Wed, 30 May 2012 17:44:24 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico avrupa – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 e-Devlet, e-Kazanç https://daghan.com/e-devlet.dgn https://daghan.com/e-devlet.dgn#respond Wed, 30 May 2012 17:44:24 +0000 https://www.daghan.com/?p=442 Türkiye’de internet kullanıcı oranının (Sayılarla Türkiye’de İnternet), toplam nüfusumuzun %50’sine ulaşması ile birlikte artık internet hakkında daha fazla düşünür, konuşur hale geldik. İnternetin halka inmesinde teknolojik yenilikler, mobil cihazların yaygınlaşması yanında, gelişen,çeşitlenen ve kullanımı mecburiyet haline gelen e-Devlet uygulamalarının rolünü de unutmamak gerekiyor.

e-Devlet uygulamaları tek çatı altında toplanmadan önce kamu kuruluşlarının yapılanmasında dağıtık yapıyı sürdürmeleri özellikle kamuya ürün satan firmalar tarafından teşvik edilmekteydi. Büyük markaların dağıtık yapıyı teşvik ederek her kamu kuruluşunun bir sistem odasına sahip olmasını isteme sebebi ise; dağıtık yapıda daha fazla cihaz, daha fazla yazılım, daha fazla yatırım ve güncelleme maliyetinin yapılması gerekliliğidir.

Dağıtık yapının bir diğer dezavantajı ise; kurum bünyelerinde ayrı olarak geliştirilen, bir standartı olmayan, personele dayalı çözümlerinin birbirine uyumsuz olması ve güvenlik açıklarına zemin hazırlayarak vatandaşların bilgilerinin dışarıya sızması riskini taşımasıdır.

Birleşmiş Milletler e-Devlet 2012 Raporu’nda Türkiye, araştırmada yer alan toplam 190 ülke içerisinde kendine ancak 80. sırada yer bulabilmiştir. Geride kalan 2 yıl içerisinde gelişim endeksimiz çok az bir değişim gösterdiği için, daha önce sıralamada gerimizde olan ülkeler bizi geçmeyi başarmıştır.

Rapora göre 2012 yılı itibarı ile e-Devlet konusunda en başarılı avrupalı ülkeler Hollanda, İngiltere, Danimarka, Fransa olarak sıralanıyor.

*Raporun tamamına buradan ulaşılabilir.

 

Yeni vergi üretme/türetme, vergi oranları konusundaki yaratıcılığımızla diğer ülkelere pabucu ters giydiren ülkemizde, e-Devlet uygulaması şifre alma aşaması sayesinde elde edilen gelir de dikkat çekiyor.

17 Aralık 2008 tarihinde başlayan e-Devlet uygulamasından 14 Şubat 2012 tarihi itibariyle 11 milyon 853 bin 59 kişi yararlanmış. Sisteme giriş için gerekli olan şifre zarfları, başlangıç uygulamasında 1 lira olarak 11 milyon 853 bin kişiye dağıtılırken, şifresini unutan ya da kaybeden 884 bin 475 kişiye yeniden 10 lira tutarında şifre dağıtımı yapıldığını, elde edilen toplam gelirin 20 milyon 697 bin 809 lira olarak gerçekleştiğini belirtilmiş!

E-devlet şifresi zamlandı
6 Haziran 2012 tarihinde e-Devlet şifresinin ilk alım fiyatı 1 TL’den 2 TL’ye yükseltildi.  Şifrenin unutulması veya kaybolması durumunda yeniden almak için ödenen 10 TL’lik ücret ise 4 TL’ye düşürüldü.

e-Devlet; kamuda işleri hızlandırdığı, personel giderlerini azalttığı birde üzerine hazineye para kazandırdığına göre e-Devlet uygulamalarına rahatlıkla daha fazla bütçe ayrılabilir gibi görünüyor…

]]>
https://daghan.com/e-devlet.dgn/feed 0