youtube – Daghan.com – Gerekirse YAZARım http://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Thu, 28 Jan 2021 00:20:04 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.1 http://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico youtube – Daghan.com – Gerekirse YAZARım http://daghan.com 32 32 YouTube Türkiye’ye Temsilci Atıyor. http://daghan.com/youtube-turkiyeye-temsilci-atiyor.dgn http://daghan.com/youtube-turkiyeye-temsilci-atiyor.dgn#respond Wed, 16 Dec 2020 13:01:26 +0000 https://daghan.com/?p=6121 Güncellenen internet yasamız ile birlikte sosyal medya platformlarından Türkiye’de bir temsilci ataması istenmişti. Kapatma kararları bu temsilciye iletilecek ve 24 saat içinde erişim kaldırmanın gerçekleştirilmesi talep edilmekteydi. Bu noktada sosyal medya platformları bu talebe uymadılar ve düzenlemede bildirildiği üzere 2 kez para cezası aldılar. Reklam yayını durdurma ve bant daraltma süreçlerine doğru ilerlenirken YouTube temsilci atayacağını duyurdu ve aşağıdaki açıklamayı yayınladı.

Açıklamada dikkat çeken nokta ise içerik yayından kaldırmalarda aynı şekilde bir yol izleneceğinin garantisi verilmesi ancak yasal düzenlemeye göre mahkeme kararlarından farklı bir davranış şekli mümkün değil. Platformun durumu kendi değerlendirme insiyatifi yok. Alınan kararları 24 saat içinde yerine getirmesi gerekiyor. Bu sebeple sürecin nasıl işleyeceği merak konusu. İşte youtube tarafından yapılan açıklama:

YouTube 2012’de Türkiye’de kurulduğundan bu yana gelişen bir yaratıcı ekonomiye katkıda bulunan on binlerce başarılı içerik oluşturucuya ev sahipliği yaptı. Bunlar arasında girişimciler, gazeteciler, eğlendirenler, öğretmenler ve platform aracılığıyla küresel bir izleyici kitlesine ulaşan çok çeşitli sesler var.

YouTube, Türk kullanıcılar için bir bilgi kaynağı, yaratıcılık, merak ve öğrenme mekanı, fikirleri keşfetmek ve eğlenmek için bir yerdir. YouTube’da, açık platformumuzun oynadığı önemli rolü anlıyoruz ve bu ekosistemi beslemek ve korumak için kararlar almaya devam edeceğiz. Geçtiğimiz birkaç ay içinde, yerel bir temsilci atama, görevden alma ve yanıtlama işlemlerinin tamamlanma sürelerine uyma ve altı aylık şeffaflık raporları yayınlama gibi sosyal medya platformları için yeni gereklilikler sağlayan, Türkiye’nin yakın zamanda değiştirilen 5651 sayılı İnternet Kanununu kapsamlı bir şekilde analiz ediyoruz.

YouTube, ifade özgürlüğü, bilgiye erişim ve şeffaflık taahhütlerimizi korurken, faaliyet gösterdiğimiz ülkelerdeki yasalara ve düzenlemelere saygı duyar. Değerlerimizden ödün vermeden ileriye dönük bir yol bulabildik ve yasaya uygun yerel bir temsilci tüzel kişiliği atama sürecini başlatacağız. YouTube, Türkiye’de yerel temsilci olarak hizmet verecek bir tüzel kişilik kuracak ve hükümete yerel bir irtibat noktası sağlayacak. Uyumluluğa yönelik bu adım, YouTube’un içerik kaldırma taleplerini inceleme şeklini veya YouTube’un kullanıcı verilerini işleme veya tutma şeklini değiştirmez. Şu anda, resmi makamlardan gelen kaldırma taleplerini, doğru yasal süreçlerle bildirildiğinde inceliyor ve şeffaflık konusundaki tutumumuza uygun olarak bu talepleri şeffaflık raporumuzda açıklıyoruz. Bu talepleri yasalara ve kendi politikalarımıza aykırı olarak değerlendirmeye, sahip olduğumuz süreçleri sürdürmeye devam edeceğiz. Türk kullanıcılarımıza, yaratıcılarımıza ve iş ortaklarımıza bağlılığımızı sürdürüyoruz ve platformun canlılığını ve açıklığını korumaya devam edeceğiz.

]]>
http://daghan.com/youtube-turkiyeye-temsilci-atiyor.dgn/feed 0
Google Servislerine Erişim yok! #Youtubedown http://daghan.com/google-servislerine-erisim-yok-youtubedown.dgn http://daghan.com/google-servislerine-erisim-yok-youtubedown.dgn#respond Mon, 14 Dec 2020 12:13:28 +0000 https://daghan.com/?p=6098 YouTube, Gmail ve birçok Google servisi çalışmıyor. Popüler web sitesi YouTube, Gmail, Google ve Google Drive dahil birçok Google hizmeti hizmet veremez durumda. 

Bu web siteleri dışında Google Play, Google Maps, Google Hangouts, Google Duo ve Google Meet’in bile servis veremez durumda olduğu görülüyor. Erişim kesintisi sadece Türkiye’de değil, Avrupa’nın bazı bölgeleri, Amerika Birleşik Devletleri ve daha fazlası dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşanıyor. 

Özellikle Türkiye’de ücretsiz olması ve yeterli teknik bilgiye sahip olmayan üniversitelerin e-posta servislerini Google üzerinden alması nedeniyle şu an üniversitelerin e-posta servisleri de çalışamaz duruma gelmiş durumda.

Devlet üniversiteleri e-posta servislerini kontrol ettiğiniz sistemle yerli çözüm kullanmayan üniversiteleri uniposta.daghan.com adresinden takip edebilirsiniz.

]]>
http://daghan.com/google-servislerine-erisim-yok-youtubedown.dgn/feed 0
Sosyal Medya Sitelerine Erişim Engellendi – 23 Aralık http://daghan.com/facebook-twitter-acilmiyor-23-aralik.dgn http://daghan.com/facebook-twitter-acilmiyor-23-aralik.dgn#respond Thu, 22 Dec 2016 22:20:34 +0000 https://www.daghan.com/?p=4636 Facebook’un neden açılmadığını merak eden kullanıcılar, bir yandan da nasıl giriş yapılacağını merak ediyor. Peki Facebook’a nasıl giriş yapılır?
Facebook neden yavaş ve neden açılmıyor?
Zaman zaman erişim sıkıntısı yaşadığımız Facebook bu sefer internet üzerinden yayınlanan video nedeniyle erişilemez durumda. Benzer şekilde twitter ve youtube adreslerine de erişim sağlanamıyor. Facebook açılmıyor şikayetinin sebebi uygulanan engelleme kararı. DAEŞ tarafından yayınlanan video sonrasında facebook, twitter gibi sosyal medya sitelerine erişim engeli getirildi.
Facebook, Twitter Erişim Yok!
El Bab çevresinde DAEŞ ile TSK-ÖSO arasındaki çatışmalar sürerken, örgüt bir dehşet videosunu internetten yayınladı. Bunun üzerine sosyal medya sitelerine erişim engellendi.

]]>
http://daghan.com/facebook-twitter-acilmiyor-23-aralik.dgn/feed 0
Youtube Engellendi! http://daghan.com/youtube-yasagi-13-ocak-2014.dgn http://daghan.com/youtube-yasagi-13-ocak-2014.dgn#comments Mon, 13 Jan 2014 18:48:06 +0000 https://www.daghan.com/?p=2645 08.01.2014 tarihli kararla Vimeo’nun erişime kapatılması video sitelerini bekleyen sonu bize hatırlatmıştı. Vimeo’ya erişilmek istendiğinde “Ulaşmaya çalıştığınız internet sitesi İstanbul 10. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 08.01.2014 tarihli 2014/23 D. İş ve / sayılı kararı ile erişime engellenmiştir” yazısı ile karşılaşılmıştı. İlgili videolar siteden kaldırılarak erişimin tekrar sağlanması sağlanmıştı.


Yotube Engellendi. 13 Ocak 201413 Ocak 2014‘de ise Türk kullanıcılar tarafından “Youtube’a erişemiyorum“, “Youtube yasaklandı mı?“, “Youtube neden kapatıldı?” soruları ile sosyal medyada gündem oluşturulmaya başlandı. Öncelikle Turknet, Uydunet ve Kablonet kullanıcılarının fark ettiği durumla ilgili şimdilik mahkeme kararı yer almayan bir kapatma sayfası yayınlanıyor.
DNS değiştirilerek aşılabilen bu engellemeler ise yakında hayatımıza girecek yeni yasa ile aşılamaz bir hal alacak. Daha derin bir filtreleme sistemi devreye gireceğinden artık DNS değişikliği ile kapalı sitelere erişim sağlanamayacak. Yeni yasanın bizden götürecekleri hakkındaki “Engellemede Özgürlük” yazıma ulaşabilirsiniz.

]]>
http://daghan.com/youtube-yasagi-13-ocak-2014.dgn/feed 1
Medyada Tehlike Çanları! http://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn http://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn#respond Sat, 02 Jun 2012 13:27:29 +0000 https://www.daghan.com/?p=722 İçinde bulunduğumuz İletişim ve Teknoloji Çağı’nda ajansı (Haberleri) almak için transistörlü radyolara daha az kulak kabartır olduk.
Tüm dünyada olduğu gibi kendi haberini üreten halk, artık haberin iletilmesi, yayılması aşamasında da kendi işini kendi görüyor ve eskilerin süper gücü geleneksel basın organlarını haberin kaynağı olarak daha az tercih ediyor.

Her dönemde tek elden yönetilme, manipüle edilme (yönlendirilme) riski ile yüzyüze gelmiş Türk basınında, basın özgürlüğü kavramının tam oturmaması,  büyük olarak ifade edilen yayın organlarının bağlı bulundukları holdinglerin, bu yayın organlarını birer şirket zihniyeti ile yönetmesi gibi sebeplerle konvansiyonel medyaya (Geleneksel medya) olan güven azalıyor, yeni neslin medya alışkanlıklarıda değişiyor.

Yeni Neslin Medya Alışkanlıkları
Yeni nesil, ebeveynlerinden farklı olarak artık daha az televizyon izliyor, vaktini daha çok bilgisayar karşında geçiriyor. Beğendiği televizyon dizilerini reklam bombardımanı yaşamadan ertesi gün internetten izlemek ona daha kolay geliyor.

Basılı gazete almak yerine gündemi, mobil cihazlardan takip etmek daha kolay bir yol olarak görülüyor.

Köşe yazarlarını okumak yerine  “Sözlük” olarak tabir edilen internet sitelerindeki entryler (yazılar) ve twitter’da yazılanlar, trending topic olan konular gençler için daha çok önem arz ediyor.

Ürününü genç kesime satmak isteyen reklam verenlerinde internete yönelmesi ile beklenen son hızla yaklaşıyor…

“Dokuz köyden kovulmak, felakat tellağı yapmak istemem ama görünen köye de kılavuz gerekmiyor!”

IMS Research’ün yayınladığı rapora göre 2011 yılında satışa gönderilen tüm TV’lerin dörtte biri internet bağlantısına sahip.  Raporda 2016 yılında mağazalara gönderilen her 10 TV’den 7’sinin internet bağlantısına sahip olacağı öngörülüyor.

Ülkemizde teknolojik cihazlara verilen önem ve bütçeye göre ayrılan pay düşünüldüğünde çok kısa sürede evdeki televizyonların akıllı olanlarla değiştirdiği, bunun çok hızlı olacağı bir gerçek. (Asgari ücretin iki katına satılan cep telefonlarının herkesin elinde olduğu…)

Akıllı Televizyonlar Ne Kadar Akıllı?
Akıllı televizyonlar, televizyon izleme alışkanlıklarını tamamen değiştirecek teknik özelliklere sahip. Google ve Apple tarafından geliştirilen akıllı televizyonlarında pazara girmesi ile televizyonda application (Yazılım) çağı başlamış bulunuyor. Aslında televizyon gibi bir ev elektroniği pazarına Google’ın girme arzusu yazılım marketten elde edeceği gelirden öte Youtube gibi platformalardaki videoların izle/öde şeklinde sunulacak olması olarak özetlenebilir.

http://www.youtube.com/watch?v=CgU-Ju4yydA

Yani artık televizyon yayın akışını siz belirleyecek ve ilgi duyduğunuz programı düşük bir bedelle satın alarak izleyebileceksiniz. Aylık toplam yayın harcamanız ise şuandaki dijital platformlara harcadığınız bedelden daha çok olmayacağı gibi bu şekilde gelir elde eden yayıncılar programları size reklamsız olarak sunabilecekler. İzlediğine bedel ödemek istemeyenler için ise reklamlı versiyonlar bulunabilecek. Yayıncı olmak, yapım hazırlamak için profesyonel olmak gerekmeyecek. Şuan Youtube üzerinde onlarca örneği bulunduğu gibi amatör olarakta programlar hazırlayıp kolayca bunları platform üzerinde sunabilecek, büyük izlenme sayısı alıp, ünlüleri kıskandıracak gelirler elde edebileceksiniz.

İstediğin yapımı seçme, istediğini istediğin zaman seyretme modelleri ile yayıncılık anlayışı; gerçek anlamda sadece talep edileni üretmeye, yenilikler yapmaya ve “ne versem izlemek zorundasın!” anlayışını terkedip, “lütfen beni izlermisin?” modeline dönüş yapmış olacak.

Bu yeni yayıncılık anlayışının yayılma hızı ise şuanda, “musluk akıyorken kovaları doldurma telaşesi” ile bir saatlik yapımı dört saatte sunan mevcut geleneksel medyanın insanları ne kadar zorlayacağı ile ilintili olarak hız kazanacak.

]]>
http://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn/feed 0