trt – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Mon, 25 Jan 2021 15:46:23 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.1 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico trt – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Bu Estonya Artık Hoşaf Tadı Verdi! https://daghan.com/estonya-artik-hosaf-tadi-verdi.dgn https://daghan.com/estonya-artik-hosaf-tadi-verdi.dgn#respond Wed, 06 Sep 2017 15:57:41 +0000 https://www.daghan.com/?p=4749 “EKOMETRE Yıl 16 Sayı 421 – Eylül 2017”
Elektronik kripto para birimleri son dönemde oldukça popüler. Genelin kulak aşinalığı olan Bitcoin yanında Ethereum, Litecoin ve yüzlerce farklı isimde kripto para piyasada işlem görüyor. Kripto para kavramı, dünün konusu olmasa da dalgalı değerlenme potansiyeli ile ulusal basının da “sabun köpüğü” haberleri ile kendine yer bulabiliyor. Geleneksel basının özellikle teknoloji konusundaki “göz kanatan” teknoloji haberleri, konunun uzmanlarını sinir etse de ulusal mecralar haber yapıldıkça elektronik paraların değeri artmaya devam ediyor. Sonuçta reklamın iyisi kötüsü olmuyor…
Gerçek para ile satın alınarak giriş yapılan kripto para ile değer dalgalanmasına dayalı al/sat yaparak gelir elde edenlerin sayısı artıyor. Ama sonuç olarak elektronik para sistemlerinin geleceği sadece yatırım amaçlı kurgulanmış değil, gelecekte hayatımız içinde daha çok kullanılacak olması beklenen ve planlanan bir sonuç.
Devletin bastığı kâğıt paraya rakip olan elektronik paranın neden yükselişte olduğunun ise çok basit bir cevabı var. Özgürlük! Kripto para sisteminde, yapılan transferler herkese açık olarak izlenebilse de transferi kimin yaptığının bulunması transfer sahibi kendisini açık etmiyor ise kolay değil.
Estonya, “Estcoin” adını verdiği kendi kripto parasını çıkarıyor.
Estonya son dönemde bilişime yaptığı yatırım ile sürekli gündemde. Estonya iki buçuk yıl önce “e-vatandaşlık” adı verilen bir uygulama başlatmış ve yatırımcılar aldıkları dijital kimlik kartı ile uzaktan tüm bankacılık ve şirket kayıt işlemlerini yapabilir hale gelmişti. İnternet sitesi üzerinden form doldurup, kart bedelini ödeyen herkes Estonya’da şirket kurabilir hale gelirken, 22 binden fazla kişi programa kayıt oldu. Bu kartlar ile oturduğunuz yerden Estonya merkezli kurulan şirketler ise vergiden muaf olduğu için ciddi avantaja sahipler.
Tezgahını vatandaşının sırtına vurduğu ağır vergi sistemi ile döndüren bizim gibi ülkeler ise bu gelişmeleri burun bükerek izleyedursun, Estonya’nın yeni silahı “Estcoin” ile tanışmaya hazır olsunlar. Elektronik para hamlesi ile Estonya, yatırımcısının elde ettiği karı ülkelerine sokmalarını oldukça kolaylaştıracak imkanlar sunmak üzerine geliştiriliyor. Devlet alacaklarını kendi elektronik para birimi ile almayı hedefliyor, ülke içinde de bu paranın kullanıma açılması planlanıyor.
Hoşaf
TRT Haber’de yayınlanan “Bir Fikrin Mi Var” isimli yarışma programında ki “Organik Hoşaf” isimli proje ile ilgili sosyal medyada bir dünya yazıldı çizildi. Hep şikayet ettiğimiz sosyal medyanın kontrolsüzlüğü yine kendini gösterdi. Proje, yarışmayı kazanamamasına rağmen bu tip bir algı oluşturulmuştu. Organik hoşafın yeni bir icat olmaması hatta market raflarında bulunabilen ambalajlı alternatif ürün varken yeni diye sunulması hatalıydı. Bu denli ağır eleştiri yapılması doğru mu diye düşünüyordum ki “Organik Hoşaf” projesinin sahibi bayana bir başka ulusal kanalda rastladım. “Beni kıyafetimle ve inancımla eleştirdiler!” cümlesini duyduğumda hoşafın tadı azıma geldi ve programa monte edilen bu projenin gerçek bir “proje” olduğunu anlamış oldum. Toplumsal ayrışmayı bu denli kaşıyan işlerin son dönemde artıyor olması, bu konularda daha hassas olunması gerektiğini bir kez daha gösterdi.
Tabii biz hoşafın tadını düşünürken birileri de ülkesini kalkındıracak yeni projelerini açıkladı. Hoşaf moşaf derken de on günlük tatili patlattık. Oh ülkece en çok ihtiyacımız olan şeye kavuştuk yahu!
Şimdi soruyorum; sizce de bu estonlar yaptıkları işler, icatlar ile hoşaf tadı vermedi mi?

]]>
https://daghan.com/estonya-artik-hosaf-tadi-verdi.dgn/feed 0
Darbecilere İletişim Çelmesi! https://daghan.com/darbecilere-iletisim-celmesi.dgn https://daghan.com/darbecilere-iletisim-celmesi.dgn#respond Wed, 31 Aug 2016 08:02:47 +0000 https://www.daghan.com/?p=4492 “EKOMETRE Yıl 15 Sayı 408 – Ağustos 2016″
darbecilerİletişim kanallarının çeşitliliğinin ne kadar hayati bir gereksinim olduğunu son yaşadıklarımız tekrar gösterdi. TRT yayınına müdahale ederek bildiri okutmak veya bilindik 3-4 medya kuruluşunun yayınını kesmek bilginin akışını engellemeye yetmedi. Artık ne tek televizyon kanalımız ne de sadece konvansiyonel medya araçlarımız var. Ülke olarak stratejik olarak korumamız gereken en büyük ağımız internet.
Bu köşeden de defalarca önemini anlatmaya gayret ettiğim bilim, teknoloji ve iletişimin gücünün, vatandaşlarımızın canlarını kaybettiği bir kalkışmanın sonucunda anlıyor olmak ve bu durumu “bak işte” diye örneklemek üzücü.
cumhurbaskanligi-tweet
O gün Cumhurbaşkanlığı mesajını sosya medya üzerinden yayınladı.

İletişimin devlet tekelinde olmaması gerekliliği, iletişimde devletin sadece düzenler konumda olup, şirket kayırmadan yeni markaların önünü açması gerektiğini anlamak gerekiyor. Ülkemize ait, yani bize ait altyapıyı imtiyaz sözleşmesi ile 2026’ya kadar işletmesi, büyütmesi ve “paylaşması” adına kiraya veren devletimiz, verdiği söze uymayan “kiracının” bu hareketinin altında yatan ve ticari olmayan iletişimde tekel olma arzusunu görmesi gerekiyor. Hak ettiğimiz internet hızlarına sahip olamamamız bir yana, gelişime taş koyan tekel zihniyeti nedeniyle neredeyse bir düğmeye basınca duracak internet altyapısına sahip olmamız bu konunun öyle böyle bir durum olmadığını gösteriyor.
Konuyu biraz daha net anlatmak adına şu soruyu kendimize soralım: Cumhurbaşkanımız o gece 4.5G bağlantısına sahip bir akıllı telefon ile özel bir televizyon kanalına bağlanamamış ve vatandaşlarını sokağa çağıran mesajını duyuramamış olsaydı neler olurdu?
BİLİM VE TEKNOLOJİ
Bilim: “Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.”
Teknoloji: “Bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisi.”
Sonuç olarak iki tanımında ortak paydası “bilgi”. Bilgiye sahip olmak için de daha önce yazılmış olanları “OKUMAK” gerekiyor. Birilerinin daha çok, en çok bildiğini iddia etmesine aldırmadan kendi akıl süzgeciniz ile “OKUMAK” gerekiyor. Başkasının peşine güdümlü füze gibi takılıp, körü körüne koşturmak, insanın kendi benliğini de değersizleştiriyor. O yüzdendir ki toplumu avucuna almak isteyenler ya toplumu bilgisiz ve bilimsiz bırakmak için çalışıyor ya da bilgiyi araştırmaya üşenen tembellere kendi doğrularını dikte etmeye çalışıyor.
Başkasının bilimine, ilmine, teknolojisine bizleri mahkum etmeye çalışanlara inat artık alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Artık yaşadığımız bu musibet, bin nasihatten daha etkili olsun ve toplumsal barışımızı, “bilgi” ile taçlandıralım.
Hayatını hiçe sayıp bu ülkenin bir çakıl taşı için kendini feda eden kahramanlar! Bu ülke sizi asla unutmayacak…

]]>
https://daghan.com/darbecilere-iletisim-celmesi.dgn/feed 0