the matrix – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Thu, 24 May 2012 15:57:24 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.1 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico the matrix – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Gelecek, gelecek… https://daghan.com/gelecek-gelecek.dgn https://daghan.com/gelecek-gelecek.dgn#comments Thu, 24 May 2012 15:57:24 +0000 https://www.daghan.com/?p=336 The Matrix, senaryosu ile oldukça geniş kitleleri etkilemiş ve kesinlikle kült (Belli bir dönemde aşırı ilgi gören film) haline gelmiş bir yapımdır. 1999 yapımı bol aksiyonla süslenmiş bu yapımın ana fikrinde; insanlığın kendi teknolojik çalışmaları sonucunda oluşturduğu yapay zekanın dünyada tükenen enerji kaynakları nedeniyle insanlığı enerji kaynağı (Pil) olarak kullanması konu alınıyor.

Yaşayan organizmalar olarak insanların, verimli ve uzun ömürlü piller haline gelebilmesi için ruhsal açıdan da bir hayata sahip olması gerektiğini farkeden makineler, insanlara sanal bir gerçeklik yaşatıyorlar ve fiziksel olarak bir fanusta ömrünü tüketen insanlar, ruhsal açıdan daha önceden ana hatları ve görevleri belirlenmiş hayatlarını, birazda kendi müdahale şansları olarak Matrix içinde, makinelerin kontrolünde yaşıyorlar.

Andy Wachowski, Lana Wachowski kardeşler tarafından yazılan ve yönetilen seri filmler dünyada fırtına gibi eserken, din ve düşünce dünyasından film hakkında çok sayıda yorum ve eleştiri geldi. Diğer açıdan da film, yaşamın, sadece fiziksel yaşamın sürdüğü bu dünyadan ibaret olamayacağı konusundaki gerçeğin anlaşılması açısından itici bir güce sahipti…

Bilim kurgu tarihinde iyi düşünülmüş yapımların büyük ağırlı olarak gelecekten tutarlı haberler vermesi, insanlığın gelişimindeki hayallerinin dışa vurumu olarak yorumlanabilir.

1969 yapımı computer ile neler yapabileceğini hayal eden bu filmde ise şu yenilikler öngörülmüş:

  1. Ürün fotoğraflarının yer aldığı platform üzerinden evden alışveriş. (E-ticaret)
  2. Güvenlik kameraları aracılığı ile izleme (Ev güvenliği – Home Security)
  3. Finansal takip ve kontrol (İnternet Bankacılığı – Internet Banking)
  4. Farklı noktadaki bilgisayarlara erişim,paylaşım. (Dosya paylaşımı,ağ komşuları – File sharing,Network neighbors)
  5. Bilgisayardan çıktı almak. (Yazıcı-Printer)
  6. Klavyesiz ortamdan bilgi girişi. (Dokunmatik ekranlar-Touch screen)

Ve tüm sistemlerin birbiri ile iletişimini sağlayan internet…

Bu yazının içeriğini oluşturan ve az sonra okuyacağınız, internet teknolojileri konusundaki bana ait öngörüler ise daha yakın (10 yıl) zamanı kapsıyor. Bulutlara Dokunmak yazıma gönderme yaparak gelecekteki veri depolama alışkanlığının şu anda ekranına baktığınız cihazın içinde olmayacağı, bununla birlikte her cihazın bir internet erişim adresi olacağı da akıllı televizyonların hayatımıza girmesi ile görülür bir gerçek haline geldi. Akıllı cihaz edinme maliyetleri düşmeye devam edecek. Bulut Bilişim desteği ile daha hafif, taşınması kolay cihazlar üretilecek.

Biz bu fikri 1966 yılında yayınlanmaya başlayan Star Trek’de görmemişmiydik?

Bu durumda hayatımızın olmazsa olmazları arasına iletişimi kapsayan cep telefonu yerine daha yetenekli ve işlevsel cihazlar alacak.Google’ın tanıttığı Project Glass‘ın ilk versiyonu her ne kadar lansmandaki kadar havalı özelliklere sahip olmasa da, yakın gelecekte digital gözlük takmış insanların sokaklarda gezmesi garip gelmeyecek.

Computer Geek’lerin (Mahallenin bilgisayarcısı) tekelinde olan veriye hızlı ve verimli ulaşım halkın her katmanına inecek. İsteyen istediği bilgiye anında ulaşabileceği için çok bilen değil, aleti hızlı çeken kişi (cowboy) kazanacak.

Sosyal ağların insanları bilgisayar başına bağladığı varsayımı yıkılarak insanlar tüm randevularını ve zamanlamalarını (Time Schedule), sosyal medya üzerinden düzenleyecek. Sosyal medyada hayatı paylaşım (Fotoğraf,Video) zorunlu olduğu için, paylaşım yapabilmek için gerçek hayatı yaşamak gerekecek. Burada size farklı gelebilecek bir öngörü ile; anında mesajlaşmanın daha popüler olmayacağını, zamanın sürekli değer kazanacağı gelecekte, kimsenin anında mesajlaşma ile uzun yazışmalara girmeyeceğini, twitter tarzı sistemleri daha çok benimseyeceğini düşünüyorum.

Petrol yakıtlar tahmin edilenden daha çabuk terk edilecek. Elektrikli araçların ve akıllı kişisel cihazların kullanımının artması daha verimli pil teknolojileri gelişmesine önayak olacak ve petrol yakıt teknolojisi yerine pil teknolojisi ve alternatif enerji kaynakları ile ilgili yeni, büyük bir pazar açılacak.

Geleneksel baskılı broşür, tanıtım, katalog, kartvizit gibi kavramlar demode olacak. Özellikle okullarda tablet bilgisayar ile eğitim gören yeni neslin iş hayatına gireceği 10-15 yıl sürecinde tamamen baskılı yöntemlerden uzaklaşılacak.

İnternet hızlarının artması için fiberoptik altyapı geliştirilecek ve işletme maliyeti yüksek olan uydu sistemlerini kullanmak yerine evlerde IPTV, Voip, Internet paketi içeren multi paketler ile hizmet alınacak. HD yayınların rahatlıkla izlenebilmesi ve evdeki diğer cihazların internete rahat erişimi için en az 100Mbps hız standart hale gelecek.

Her bireyin kendine özel veri alanının oluşturulması, iş dünyası için verilerimizin depolanmasının önemi arttıkça, bu sistemlerin barınması için ihtiyaç duyulan iklimlendirilmiş ortamı ve kesintisiz enerji sağlayacak altyapıya sahip bilgisayar otellerinin (Datacenter) önemi daha da artacak.

İnsanlara enjekte edilmesi planlanan akıllı çiplerden bir örnek.

Yakın bir tarihte hayatımıza girecek dijital kimlik kartlarımızla (Nüfus cüzdanı), başka bir yerde depolanması mümkün olmayan kişisel bilgilerimiz bu kartlarda yer alacak, ıslak imzanın yerini şifre (Pin) alacak, mali ve ülke yönetimi açısından birey takibi daha kolay yapılabilecek.

Her ne kadar şu anda ütopik olarak görülüp, reddedilse de kartlardaki çipler, kartların taşınmasındaki zorluklar farkedildikten ve önemi anlaşıldıktan sonra isteyenlerin vücutları içine yerleştirilebilecek ve bir süre sonra da doğumdan itibaren herkes kişisel çipine sahip olacak.

 

Ve en sonunda yine The Matrix filmine atıfta bulunup, anımsayacak ve şu cümleyi kuracağız.

“What is the Matrix?”

 

 

]]>
https://daghan.com/gelecek-gelecek.dgn/feed 1