genişbant – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Thu, 13 Jan 2022 13:04:41 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico genişbant – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 İnternet Öcüsü! https://daghan.com/sayilarla-turkiyede-internet.dgn https://daghan.com/sayilarla-turkiyede-internet.dgn#respond Mon, 28 May 2012 18:49:46 +0000 https://www.daghan.com/?p=385 Halen güvenilir bir iletişim aracı olarak kabul görmeyen, aramıza almak istemediğimiz mahallenin sevilmeyen çocuğu internetin Türkiye’deki geleceği nedir? Yetersiz bilgilenme sebebiyle her yönü iyi algılanamayan, filtrelenen, hırpalanan  internet’in 2012 yılında Türkiye’deki durumuna bir bakış atalım…

Aracısız, ilk elden toplanılan kıymetli bilgilerin içinden kendine uygun olanları özümseyerek sonuçlar çıkartmak yerine, kulaktan kulağa kitlesel etkileşim ile bilgiye “Özet Geç!” muamelesi yapan yaklaşım, toplum tarafından daha rahat kabul görmekte. Bu yaklaşımla makyajlı, kolay algılanabilen paket bilgiyi/haberi sunan konvansiyonel (geleneksel) medyanın internet tanımı toplumda farklı yorumlara sebep olabiliyor.

Melek, melek: İnternet; getirdiği kolaylıklar ile hayatımıza hergün daha fazla giren, gelişen, bilgiye erişimi hızlandıran, en önemlisi de yeni ticaret yönteminin yeni mecrası, artık aramızdan biri…

Öcü, öcü: İnternet; sosyal medya vahşetleri, halk hareketi organizatörü, hükümet deviren, filtrelenerek içeriğinin dizginlenmesi gereken, mahallenin sevilmeyen çocuğu…

“Yenilik ve değişikliklere insan doğal olarak karşı koyma eğilimindedir. Her yeni usul, yöntem ve teknoloji, eski usul yöntem ve alışkanlıklara karşı olarak geliştirilmiştir. Bu nedenle, kişiler daha önce alışmış oldukları iş düzeninden, adet ve alışkanlıklarından vazgeçmeyi istemezler.”

Bu bilimsel yaklaşım ışığında; yenilikleri çığlıklarla köyden kovmak her zaman halk nezlinde prim toplayacaktır. Varoluşu, çok satmak, çok izlenmek gibi fiziksel gerçeklere dayalı, halkın duymak istediklerini söyleyen,  kendi gelecekleri için kaygı duyan, interneti komik videolar ve sosyal medyaya ait bir iki web sitesi ekseninde inceleyen konvansiyonel medyanın interneti sunuşunun bu yüzden korku üzerine kurulmasından daha doğal bir şey olamaz.

Sayılarla Öcü’nün gücü!
30 milyon Türk internet kullanıcısının yüzde 59′u erkeklerden, yüzde 41′i ise kadınlardan oluşuyor.

Türkiye’de toplam 18 milyon 49 bin 667 hane var. Yaklaşık 8 milyon hanede yani hanelerin %43’ünde bilgisayar bulunuyor. İnternet bağlantısı ise bu oranın %10 altında bulunuyor. Yani internet sahibi hane oranı %33. Bu oran 5,8 milyon hane sayısına denk geliyor.

Türk Telekom tarafından açıklanan Türkiye ADSL Penetrasyon (Pazarlanan ürün ya da hizmetin hedef kitledeki yaygınlığı) Haritası ile illere göre abone sayısı.

İnterneti ve bilgisayarı olmayan 6,5 milyon hanede en az bir internet kullanıcısı var. 5,6 milyon hanede ne bilgisayar ne internet ne de internet kullanıcısı bulunmuyor.

Türkiye ekonomisinin büyük kısmını bünyesinde barındıran İstanbul’da internet kullanım oranı %51.8.

İstanbul’dan sonra internet ve bilgisayar penetrasyonu en yüksek ilk 4 il Ankara, Kocaeli, Tekirdağ ve Antalya olarak sıralanıyor.

İnternet kullanıcılarının %54,5’i interneti araştırma yaparak bilgi edinmek ve %38,1’i e-posta kontrol etmek için kullanıyorlar. İnternetten gazete okumak da gittikçe yaygınlaşan bir alışkanlık haline geliyor. Araştırmaya göre kullanıcıların %36’sı internete, internet medyasını (gazeteler, haber siteleri) takip etmek için giriyor. Çoğunluğunun 15-35 yaş arası erkeklerden oluşan Türk internet kullanıcıları arasında oyun oynayanların oranı %33.6, müzik indirenlerin oranı ise %21.6.

İnternet hızlarında ise büyük çoğunluğun ADSL kullanıcısı olması ve alternatiflerin kısıtlı olması nedeniyle, kullanıcı hızlarını belirleyen şirket Türk Telekom olmakta. Buna göre BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) 2011 4. çeyrek raporuna göre %80 internet kullanıcısı 8Mbps hızında.

Türkiye’de internetin prime time’ı yani en yoğun kullanıldığı saatler 21.00-24.00 arası. Tüm internet trafiğinde bantı en çok meşgul eden aktivite, video izlemek. Genel internet trafiğinin %32’sini Youtube hariç video izleme oluştururken, Youtube tek başına %7.86 oranında bir trafik yaratıyor. İnternet trafiğinin yüzde  %28.23’ünü internette sörf yapma, % 10.86’sını dosya indirme, %3.7’sini Tivibu, %0.20’sini oyun, %0.82’sini anlık mesajlaşma ve %9.4’ünü diğer faaliyetler oluşturuyor.

İnteraktif televizyon, istediğini izle/video on demand (VOD),  ses ve internet erişimini tek şemsiye altında toplayacak geniş bant internetin yıllara göre gelişimine baktığımızda, 2011 4. çeyrekte Türkiye’de 14 milyonu aşkın bir kullanıcı geniş bant internet erişimine erişebilir durumda olduğu görülüyor.

Bu rakamlar eşliğinde bir kez daha sorayım… Nasıl? Öcü’den korktun mu?

]]>
https://daghan.com/sayilarla-turkiyede-internet.dgn/feed 0
İnternet Mercek Altında https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn#respond Thu, 28 Jul 2011 10:25:01 +0000 https://www.daghan.com/?p=87 28 Temmuz 2011 tarihinde Olay TV‘de yayınlanan “Mercek Altında” programında Dağhan Uzgur canlı yayında Filiz Kahraman’ın ve izleyicilerin sorularını yanıtladı.

]]>
https://daghan.com/internet-mercek-altinda.dgn/feed 0