darbe – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Wed, 31 Aug 2016 08:02:47 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.1 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico darbe – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Darbecilere İletişim Çelmesi! https://daghan.com/darbecilere-iletisim-celmesi.dgn https://daghan.com/darbecilere-iletisim-celmesi.dgn#respond Wed, 31 Aug 2016 08:02:47 +0000 https://www.daghan.com/?p=4492 “EKOMETRE Yıl 15 Sayı 408 – Ağustos 2016″
darbecilerİletişim kanallarının çeşitliliğinin ne kadar hayati bir gereksinim olduğunu son yaşadıklarımız tekrar gösterdi. TRT yayınına müdahale ederek bildiri okutmak veya bilindik 3-4 medya kuruluşunun yayınını kesmek bilginin akışını engellemeye yetmedi. Artık ne tek televizyon kanalımız ne de sadece konvansiyonel medya araçlarımız var. Ülke olarak stratejik olarak korumamız gereken en büyük ağımız internet.
Bu köşeden de defalarca önemini anlatmaya gayret ettiğim bilim, teknoloji ve iletişimin gücünün, vatandaşlarımızın canlarını kaybettiği bir kalkışmanın sonucunda anlıyor olmak ve bu durumu “bak işte” diye örneklemek üzücü.
cumhurbaskanligi-tweet
O gün Cumhurbaşkanlığı mesajını sosya medya üzerinden yayınladı.

İletişimin devlet tekelinde olmaması gerekliliği, iletişimde devletin sadece düzenler konumda olup, şirket kayırmadan yeni markaların önünü açması gerektiğini anlamak gerekiyor. Ülkemize ait, yani bize ait altyapıyı imtiyaz sözleşmesi ile 2026’ya kadar işletmesi, büyütmesi ve “paylaşması” adına kiraya veren devletimiz, verdiği söze uymayan “kiracının” bu hareketinin altında yatan ve ticari olmayan iletişimde tekel olma arzusunu görmesi gerekiyor. Hak ettiğimiz internet hızlarına sahip olamamamız bir yana, gelişime taş koyan tekel zihniyeti nedeniyle neredeyse bir düğmeye basınca duracak internet altyapısına sahip olmamız bu konunun öyle böyle bir durum olmadığını gösteriyor.
Konuyu biraz daha net anlatmak adına şu soruyu kendimize soralım: Cumhurbaşkanımız o gece 4.5G bağlantısına sahip bir akıllı telefon ile özel bir televizyon kanalına bağlanamamış ve vatandaşlarını sokağa çağıran mesajını duyuramamış olsaydı neler olurdu?
BİLİM VE TEKNOLOJİ
Bilim: “Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak yasalar çıkarmaya çalışan düzenli bilgi.”
Teknoloji: “Bir sanayi alanında gücü ve bilgiyi biriktirme, denetleme, işleme, iletme gibi amaçlarla oluşturulan makinelerin, araç gereçlerin, aygıtların, yöntemlerin vb. tümünü kapsayan uygulama bilgisi.”
Sonuç olarak iki tanımında ortak paydası “bilgi”. Bilgiye sahip olmak için de daha önce yazılmış olanları “OKUMAK” gerekiyor. Birilerinin daha çok, en çok bildiğini iddia etmesine aldırmadan kendi akıl süzgeciniz ile “OKUMAK” gerekiyor. Başkasının peşine güdümlü füze gibi takılıp, körü körüne koşturmak, insanın kendi benliğini de değersizleştiriyor. O yüzdendir ki toplumu avucuna almak isteyenler ya toplumu bilgisiz ve bilimsiz bırakmak için çalışıyor ya da bilgiyi araştırmaya üşenen tembellere kendi doğrularını dikte etmeye çalışıyor.
Başkasının bilimine, ilmine, teknolojisine bizleri mahkum etmeye çalışanlara inat artık alışkanlıklarımızı değiştirmemiz gerekiyor. Artık yaşadığımız bu musibet, bin nasihatten daha etkili olsun ve toplumsal barışımızı, “bilgi” ile taçlandıralım.
Hayatını hiçe sayıp bu ülkenin bir çakıl taşı için kendini feda eden kahramanlar! Bu ülke sizi asla unutmayacak…

]]>
https://daghan.com/darbecilere-iletisim-celmesi.dgn/feed 0