bursa barosu – Daghan.com – Gerekirse YAZARım http://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Wed, 10 Apr 2019 20:36:39 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.3.1 http://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico bursa barosu – Daghan.com – Gerekirse YAZARım http://daghan.com 32 32 Bilişim Hukukunun Bilinmeyenleri http://daghan.com/bilisim-hukuku.dgn http://daghan.com/bilisim-hukuku.dgn#respond Thu, 24 Mar 2016 15:35:31 +0000 https://www.daghan.com/?p=4022 Bursa Barosu’nun düzenlediği Erişim yasakları, içeriğin çıkartılması, unutulma hakkı, siber saldırılar, güncel yargı kararları konulu “Bilişim Hukukunun Bilinmeyenleri” paneli 18 Mart Cuma saat 14:00‘de Bursa Adalet Sarayı Konferans Salonunda gerçekleşti.
Bilisim_Hukuku_paneli_Bursa_barosu
Panelde neler konuşuldu?
Girdiğiniz güvenli internet sitelerinde URL tabanlı kapatma uygulaması teknik olarak mümkün değil. (Google, Twitter, Facebook, sosyal medya mecralarında güvenli site üzerinden iletişim kuruyoruz) İş böyle olunca Facebook’un altında yayınlanmış bir sayfanın ya da twitter’ın ilgili kişinin yayınladığı bir içeriğin engellenmesi sadece o şirketlerin içeriği sayfalarından çıkartmasıyla mümkün oluyor. Mahkeme bu konuda ilgili sayfayla ilgili bir çıkartma kararı aldıysa, site küçük ve Türkiye’de ise karar burada uygulanabiliyor, gerekli kurumlara ulaşılamıyorsa ya da bu kurumlar bu içeriğin kaldırılmasını gerekli görmüyorlarsa, (Twitter’da olduğu gibi. çünkü ABD’deki hukuk sistemi bizden daha farklı) o zaman bizim yerel mahkemenin aldığı karar uygulanmıyor gibi oluyor.
Eğer gündem oluşturabilecek bir sosyal medya mecrası ise bu, sitenin tamamının kapatılmasını Anayasa Mahkemesi bile iptal edebiliyor. Yasa diyor ki teknik olarak imkanı yoksa tamamını kapatın. Buradaki mahkemenin aldığı kararı uygulamayan bir şirket söz konusu ise doğal olarak şirketin de bundan zarar görmesi doğal bir sonuç oluyor. Sosyal medya da şöyle bir çözüm öneriyor. Siz bu sayfaları Türkiye’den ziyaret ediyorsanız buradan göremiyorsunuz. Herhangi bir ülkeden görebiliyorsunuz. Aslında içerik yerli yerinde duruyor.(İki yıl Youtube yasaklıydık bir ara hatırlayın. Bizim ulaşamadığımız her siteye bizim dışımızdaki herkes ulaşabiliyordu. Uygulanan yasaklar ile bizim kendimizi savunma hakkımız elimizden alınmıştı sadece. Bu konuyla ilgili Türkiye AİHM’de mahkûm olmuştu.)
Yer sağlayıcılar, içerikleri barındıranlardır. Erişim sağlayanlar da bu içerikleri internete ulaştıranlar. Bir de bizim şirketimiz gibi yer sağlayıcılara yer sağlayanlar var. Bizim verilere müdahale etme şansımız yok. Sağladığımız yerde ne yapıldığını bilemeyiz.(Kiraladığınız PTT posta kutusunda sakladığınız yasa dışı bir evrak ile ilgili PTT’nin suçlanması gibi.) Bu konuyla ilgili BTK tarafından yeni düzenlemeler gerekmektedir.

Çıktığında ‘izlenecek miyiz’ endişesi yaratan kanunda tanım ve kapsam çok tartışılıp tam netleşmediğinden, sadece nereden nereye bağlandığınız bilgisini değil, girdiğiniz siteleri de kayıt altına aldı bazı servis sağlayıcılar. Olaylar olduğunda sosyal medya mecrasındaki yavaşlamanın en büyük etken de, girdiğiniz bütün sitelerin bir takım cihazlar içinden geçirilip, hem URL engelleme ile ilgili hem de girdiğiniz sitelerin tespiti ile ilgili bir takım uygulamalardan geçiyorsunuz.
Evinizdeki internetinizi paylaşıyorsanız ve sizin ağınızdan bir suç işlenmişse ilk olarak aboneye gelecektir soruşturma. Bilgisayarınızda yapılan incelemede suç teşkil eden bir şey bulunmaz ise suçu işlemiş sayılmıyorsunuz. Ağa bağlı diğer bilgisayarlar sonradan tespit edilip incelenecektir. O yüzden arkada ağı kullananlarla ilgili detaylı bir kayıt tutulması gerekmekte.
Unutulma Hakkı ilk olarak Arjantin’de, sonrasında AB’de kabul edilmiş bir hak. Kişisel bilgilerin arama motorlarından silinmesini isteme talebine unutulma hakkı diyoruz. İçerik kaldırılmıyor, sadece aramalarda çıkmıyor. Biz AB üyesi olmadığımız için bunu talep etsek de Google bunu yapmak zorunda değil. (Sorun çıkartmadan kaldırıldığına dair bir örnek geldi izleyiciler arasından)
Her türlü verimiz işleniyor. Bununla ilgili bir engelleme kararı yok. Mecliste böyle bir çalışma da yok. Çünkü ucunun nerelere dayanacağı meselesi olduğundan bu yüzden de böyle bir yasa hazırlanmıyor.
“.tr” adreslerinin tümünün tahsisi ve yönetimi ODTÜ’de bulunuyor. ODTÜ bundan bir gelir elde ediyor.14 Aralık’ta sonu .tr ile başlayan tüm sitelere saldırıldı ve siteler çalışamaz hale geldi. İnternetteki bir çok kaynak yurt dışında barınıyor. Biz hep yasaklamayı biliyoruz. Sadece engellemek ve yasaklamak üzerine sistem kurduğumuzdan Facebook gibi kurumlar Türkiye’de sunucularını yerleştirmiyor. Çünkü biliyor ki Facebook/Google/Twitter Türkiye’ye bir yetkili atarsa, o yetkili nezaretten çıkamaz. Ve dünyaya bunu açıklayamazsınız.
Tüm içerikler yurt dışında olunca bizim kapasitemiz buna yetmiyor. Bir de üzerine yurt dışı kaynaklı DDOS saldırılar gelince Türkiye’nin internet erişiminde çok ciddi problemler yaşanıyor.
Huseyin_Bulun_Daghan_uzgur_Cankat_taskin_Neslihan_Aktosun
Panel sonunda Bursa Barosu adına tarafımıza katkılarımızdan ötürü plaket takdim eden Hüseyin Bulun ve Neslihan Aktosun’a teşekkürlerimi sunmak isterim.

Kaynak: http://www.meltemgazetesi.com/37801-2/

]]>
http://daghan.com/bilisim-hukuku.dgn/feed 0
İnternet Erişim Yasakları http://daghan.com/erisim-yasaklari.dgn http://daghan.com/erisim-yasaklari.dgn#respond Sat, 15 Mar 2014 12:49:15 +0000 https://www.daghan.com/?p=2855 Bursa Barosu’nun düzenlediği “5651 Sayılı Yasa ve son değişiklikler ışığında İnternete Erişim Yasakları” konulu Panel, 7 Mart 2014 Cuma günü Bursa Adalet Sarayı Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.
Yer sağlayıcı olarak yeni yasanın getireceği yeni uygulamaları katılımcılara aktarmaya çalıştığım panelde Avukat Cankat Taşkın‘da yeni ve eski yasanın farklılıklarını ve AB ile uyumunu ele aldı.
Panel öncesi basınla yaptığım röportajda öne çıkan ve bültenlerde yer veirlen noktalar şunlar oldu:
‘E-MAİLLER DE TAKİP EDİLEBİLİR’
Yeni düzenlemeyle birlikte e-maillerin de ilerleyen aşamalarda takip edilebileceğini öne süren Dağhan Uzgur şöyle devam etti: “İnternet maalesef biraz engellenmesi güç tabi. E-mail gibi özel protokollerin şuan için takip edilmesi belki mümkün olmayabilir ama ilerleyen aşamalarda birlik kurulduktan sonra bir takım verilerin izlenmesi hususunda değişiklikler yapılırsa bunu da mümkün olma ihtimali var. Vatandaşlarımız interneti doğru kullanmalı, internet sınırsız özgürlükler içeren bir yer olamıyor maalesef. Bu açıdan vatandaşlarımız dikkatli olmalı. Ama tabi ki yasayla da kısıtlanıyor olması bir sistemi tümüyle ele almak yerine bir makinenin küçük bir dişlisini çıkarıp onu parlatmak, daha sonra buradan bir düzelme sağlamak maalesef çok akıllıca değil. Aslında internet yasasının yeniden ele alınıp yeniden düzenlenmesi lazım. Bu yapılırken de bu konuyla ilgili birimlerin ve sosyal toplumların da görüşünün alınması lazım. Avrupa Birliği (AB) ile uyumsuz bir yasa karşımıza çıkmış durumda.”
‘PROFİL TAKİP EDİLME ENDİŞEŞİ YAŞANIYOR’
Düzenlemeyle birlikte vatandaşlarda ‘profilim takip ediliyor, girdiğim siteler izleniyor’ endişesi oluştuğunu hatırlatan Uzgur, “Son kullanıcıları alakadar eden profilleme endişesi var. Tüm internet kullanıcıları ‘acaba takip edilecek miyiz?’ diye bir endişeye sahipler. Bu kurulacak birlikle birlikte kurulacağı teknoloji ile oluşturulacak sistemle bu tarz bir profilleme olabilme ihtimali de maalesef var. Kullanıcıların girdiği internet sitelerin de takip edilmesi de gündeme gelebilir, bu konuda ciddi endişeler var. Halen şuanda tam olarak düzenlemeler tamamlanmadığı için yasa uygulamaya başlamasına rağmen bir takım eksiklikler var, bu konuda belirlenmiş bir durum söz konusu değil” diye konuştu.
Kaynak: Cihan
Ekrem Demiroöz - Dağhan UzgurTEŞEKKÜR
Ev sahipliğini Bursa Barosu’nun yaptığı, katılımcılara yararlı olduğunu düşündüğüm bu güzel organizasyon sonunda Bursa Barosu Başkanı Ekrem Demiröz ‘ün tarafıma verdiği plaket için başta Sayın Ekrem Demiröz olmak üzere tüm baro çalışanlarına teşekkürlerimi sunarım.

]]>
http://daghan.com/erisim-yasaklari.dgn/feed 0