apple – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com Teknoloji, sosyal medya, veri merkezi (datacenter) üzerine Wed, 27 Jan 2021 23:37:58 +0000 tr hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.2.2 https://daghan.com/wp-content/uploads/2020/06/logo.ico apple – Daghan.com – Gerekirse YAZARım https://daghan.com 32 32 Sen mi büyüksün Elma, yoksa biz mi? https://daghan.com/sen-mi-buyuksun-elma-yoksa-biz-mi.dgn https://daghan.com/sen-mi-buyuksun-elma-yoksa-biz-mi.dgn#respond Wed, 23 Aug 2017 07:21:38 +0000 https://www.daghan.com/?p=4743 “EKOMETRE Yıl 16 Sayı 420 – Ağustos 2017”
Türkiye’nin ekonomik büyüklüğü ile dev dünya markalarını karşılaştırmak bu ara çok trend. Meşhur markaların piyasa değerleri ve elde ettikleri kârları o kadar dev ki, bizimle kıyas yapılınca ortaya vahim bir tablo çıkıyor. Bu verileri bende kimi zaman kullanıyorum ama daha çok teknoloji ve yazılım alanına dikkati çekmek için. Yoksa amacım elin markası karşısında ülkemiz değerlerini ezmek, hırpalamak asla değil…
Mesela Elma’nın her çeyrek karı açıklandığında buna benzer karşılaştırmaları okuyabilirsiniz: “Apple’ın 2017 itibari ile kasasında 261 Milyar Dolar, bizim Merkez Bankası kasasında ise 30 Milyar Dolar nakit paramız var. Elma’nın marka değeri; 815 Milyar Dolar, BİST’te işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri ise 203 Milyar Dolar! Bizim şirketler bir araya gelse elmanın bir dilimi oluyor. Elma nakit parasıyla BİST’e gelse bizim şirketleri toparlar üzerine de çay içmeye parası kalır…”
Yaklaşık olarak üç aşağı beş yukarı finansal veriler ve matematik olarak doğru. Rakamları çarp, böl, ruh haline göre benzetme türet, sıkıntı yok… Ama telefonu da kırıp yiyemiyorsun, çaya batırıp “kıtlayamıyorsun” be arkadaş! Markaya hak ettiğinden fazla değer biçiliyor olabilir mi? Merak ettim, twitter hesabım üzerinden bir anket düzenledim. Soru şıklarım ise şöyle oldu;
Apple’a hak ettiğinden fazla mı değer biçiliyor? Bizim şirketlerimiz yeterince değerlenmiyor ve değeri anlaşılamıyor mu? Para, marka önemsiz, önemli olan ülkenin milli ideolojisi mi?
Mini mini anketime göre %49 Apple’a hak ettiğinden fazla değer biçiliyor dedi. %11 değerimiz anlaşılmıyor (Bizi kıskanıyorlar) dedi. %40 ise mühim olan ideolojimiz, ülkece milli bir hedefimiz olsun dedi.
Bu anket bana ait bir sosyal medya hesabından yapıldığı için takipçi profilim ağırlıklı teknolojiyle haşır neşir kişilerden oluşuyor. Çıkan sonuca göre insanlar bu elmalı karşılaştırmadan hoşnut değil. Belli ki bu karşılaştırmayı yıllardır bizim gelişmiş ülkeler ile karşılaştırmamıza benzetmişler.
Sonuçlar farklı farklı yorumlanır ama bir de anketime gelen bir yanıt var. Yorum epey uzun, sahibinden özür dilerim, alan dar özet geçeyim;
“Siz değer üretirsiniz ve kullanıcı buna para verir. Oturduğunuz yerden değer yaratılmaz. Hesap makinesinden bozma bilgisayarları bugünkü haline getiren mühendisler olmalı. Mühendis adama 1500 lira veremezsin icabında evini sen tutacaksın araba vereceksin altına. Mühendis sana değil sen mühendise uyacaksın. Uzmanlar yetiştireceksin. Şirketinden çıkan CEO başka bir deve CEO olarak gidebilecek kapasitede olacak. Bizim ne gibi bir değerimiz var söyler misiniz? Direnç bile üretmezken yarı iletken teknolojisinde çığır mı açacağız? Süslü dileklerle olmaz. Patron kafasıyla olmaz. Diyorum ya icabında çalışanlarınız sizi azarlayacak. İlerici ve aydınlık olacaksın. “
İyi mahsuller ortaya çıkması için iyi bir ekosistem gerekir. Ekosistem nedir?
Wikipedia.com’a erişim yasağı olmasa, açıp bakalım diyeceğim ama site malumunuz kapalı, bu yüzden ekosistemin anlamını aktarayım: Ekosistem, belirli bir kısımda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlerdir.
Yani bir ürününün icadı, geliştirilmesi (Ar-Ge), üretimi ve dünyaya pazarlanması için uygun bir ortam gerekir. Mühendisleri bir odaya kapatıp, yap bana telefon, yap bana araba dediğinizde iklim müsait değilse, ortaya çıkan ürünü global pazarda bol sıfırlı marka değeri kazanması mümkün olamaz. Bilime saygı duyan, teknolojiyi destekleyen, düşüncelerin özgürce dile gelebildiği ortamlarda, verimli, karlı teknolojik mahsuller ortaya çıkar. Aksi durumda geleceğinden endişe edenlerin yaşadığı ortamda anca günü kurtarır işler yapılır.

]]>
https://daghan.com/sen-mi-buyuksun-elma-yoksa-biz-mi.dgn/feed 0
Apple iPhone 7 geliyor. https://daghan.com/iphone-7.dgn https://daghan.com/iphone-7.dgn#respond Mon, 11 Jul 2016 08:31:18 +0000 https://www.daghan.com/?p=4360 Eylül 2016’da iPhone 7 ile tanışacağız. Tanışmadan önce model tarihçesini incelemek gerekiyor.
Apple, 2009 yılında 3Gs model ile birlikte üzerinden çok bir değişiklik yapılmayan modellerin sonuna S getirmeye başladı. Bu yöntemle model numaraları birer yıl atlayarak büyütülmüş oldu.
2007 – iPhone
2008 – iPhone 3G
2009 – iPhone 3GS
2010 – iPhone 4 (Yeni Tasarım)
2011 – iPhone 4s
2012 – iPhone 5 (Yeni Tasarım)
2013 – iPhone 5s
2014 – iPhone 6 and iPhone 6 Plus (Yeni Tasarım)
2015 – iPhone 6s and iPhone 6s Plus
2016 yılına geldiğimizde 7 modelini elimize alma fırsatını bulacağız. iPhone 7 Plus modelinde çift arka kamera ile sunulacak, iPhone 6s ile aynı tasarım devam ettirilecek, yeni yüksek kapasiteli işlemci (CPU) ile telefon güçlendirilecek ve 2 ayrı ekran boyu ile ürün sunulacak, pil kapasitesi büyütülecek, çift hoparlör ile stereo ses çıkışı sağlanacak.

Daha Büyük Pil
big-battery-iphone-7 iPhone-7-Big-Battery
iPhone kullanıcılarına “yeni modelde neler istersiniz?” şekline bir soru sorulsa muhtemelen en çok gelen taleplerin başında daha uzun pil süresi gelecektir. Görünene göre iPhone 7 de daha büyük bir pil kapasitesi olacak. iPhone 7 ve iPhone 7 Plus 1735 mAh ve 2810 mAh kapasiteler ile sunulacak. Bu rakamlar iPhone 6S ve iPhone 6S Plus modellerinde 1715 mAh ve 2750 mAh olarak sunuluyor.
iPhone 6 ile benzer yapıda olacak yeni modelde pil kapasitesi büyütülmesindeki amaç 2. hoparlör gibi enerji tüketen komponentlerin enerji ihtiyacını karşılamak olabilir.

Çift Arka Kamera
iphone_7_plus_rear2 kameralı yapının neler getireceği konusunda çok fazla detay olmamakla birlikte, diğer markalarda kullanılan çift kamera teknolojisi ile fotoğraflara derinlik kazandırılması sağlanıyor.
Yine daha hızlı odaklama sağlaması açısından çift kamera kullanılıyor. Ancak yeni iPhone modelindeki kamera lenslerinin aynı büyüklükte olması 2 kameranında fotoğraf çekiminde rol alacağı ve sensör işlevinden daha öte bir işe yarayacağını düşündürüyor.

Çift Hoparlör
Mevcut modellerde alt kısımda yer alan 1 adet hoparlör yanında eklenecek ikinci hoparlör ile stereo ses çıkış olanağı kavuşulmuş olacak. Bu şekilde kulaklık takmadan yüksek kalitede ses ile müzikleri dinlemek mümkün olabilecek.

Tasarım
iphone7_kulaklikTasarım olarak büyük bir değişiklik beklenmeyen yeni modelde, kulaklık girişi kaldırılması sonrası bir incelme yaşanacağı söylentisi gelmiş olsa da kulaklık girişinin kaldırılması durumu şu an için söylenti aşamasında kalmış durumda.
Genel tasarım itibari ile 6 modelinden çok farklı bir değişiklik öngörülmüyor.

Kablosuz Şarj
Kablosuz şarj beklenen özelliklerden olsa da yeni iPhone modellerinde beklentilerin karşılanmaması bir gelenek. Bu açıdan kablosuz şarj özelliğinin 2017 modellerinde görülebileceği düşünülüyor.

iPhone 7 nasıl görünecek?
Bu sefer sızan görüntülerde yine bir hayal kırıklığı söz konusu çift kamera beklentisi yerine daha büyük bir kamera ile yine büyük bir değişiklik olmayacağı görülüyor. Önceki iPhone modelleri gelişimi de düşünüldüğünde bu tek kamera durumunun gerçek olma ihtimali daha yüksek görünüyor.
iPhone7 iphone 7

]]>
https://daghan.com/iphone-7.dgn/feed 0
iPhone 5 boya küpüne düştü! https://daghan.com/apple-iphone-5c.dgn https://daghan.com/apple-iphone-5c.dgn#respond Wed, 11 Sep 2013 15:38:52 +0000 https://www.daghan.com/?p=2220 iphone5cRahmetli bu dünyadan göçüp gidince geride kalan mirasyediler, uzun süredir Steve Jobs tarafından engellenen projelerini bir bir hayata geçirmeye başladılar.

Tablet dünyasının boy standartını belirleyen Jobs için tabletlerin daha küçük olması anlamsızdı. Ama ölümünden hemen sonra teknolojik bir yenilik getirmeyen sadece ebadı küçülen iPad Mini ürünü ile tanıştık. Şimdi ise Apple’ı şahlandıran iPhone ürünü için gidişat pek iç açıcı değil.

Nokia: Taklit etmek, övgünün en iyi şeklidir.

iPhone 5C ürünü ile gelir seviyesi düşük kullanıcı ve pazarları hedeflediğini söyleyen Apple’ın, bu yeni üründeki özellikleri iPhone 5 ile neredeyse aynı. Prestij kaynağı, kaliteli ürün arayanların tercihi olan iPhone kullanıcılarının kalbini kırmamak için kullanılan “Ama iPhone 5C ucuz!” tanımı sadece 100$ ucuz fiyatı ile açıklamalarla örtüşmekten çok uzak. iPhone 5C’nin ucuz görünmesi için tek yapılan Nokia’dan devşirme renkli arka kapaklar.

nokiavsiphone5cNokia’nın lansman sonrası “Taklit etmek, övgünün en iyi şeklidir.” göndermesi de düşünülünce Apple açısından tam bir karizma kaybı yaşandı denilebilir. Genelde bu tip yeni ürün lansmanları sonrası değer kazanan Apple hisselerinin %3 düşüşü de bu konudaki yorumlarımı doğrular nitelikte…

Boya küpüne sokup çıkartılan, yeniden paketlenip müşteriye sunulan cihazlar yerine artık teknolojik olarak yenilikleri bekler duruma geldik. Samsung/Android cephesinin de elinin armut toplamadığını düşünürsek, bu kadar basit satış stratejilerini; “yıllarca kuş serisi araçları piyasaya süren Tofaş bile yapmamıştı” demekten kendimi alamıyorum.

]]>
https://daghan.com/apple-iphone-5c.dgn/feed 0
iPhone 5 Gelmiştir! https://daghan.com/iphone5-gelmistir.dgn https://daghan.com/iphone5-gelmistir.dgn#respond Thu, 13 Sep 2012 10:52:14 +0000 https://www.daghan.com/?p=1317 Yer bir alışveriş merkezi, oyuncakçının önü. Beğendiği oyuncak için talebini ortaya koyan çocuk feryat figan bağırıyor; “İstiyorum! İstiyorum! Onu istiyorum!”.

Ama çocuk ebeveyni tarafından kolundan çeke çeke dükkanın önünden uzaklaştırılıyor. Nede olsa çocuğun istediği o oyuncak pahalı, gereksiz ve aynından zaten var

12 Eylül 2012’de Apple tarafından yapılan yeni iPhone 5 lansmanında görüntülü canlı yayın olmadığı için etkinliği 3 web sitesi, ve Burak tarafından yapılan radyo programından takip ettim. 8 Haziran tarihli iPhone Geliyor yazımda paylaştığım videoda görülen cihaz, ete kemiğe bürünmüş olarak karşımıza çıkıyor. Gözler rahmetli Steve Jobs’u arasa da, siyah gömlek, kot pantalon ile sunumu Tim Cook yapıyor.

Yeni iPhone 5;

  • Ekranı: 3.5 inçlik ekran 4 inçe büyümüş. Google Maps yerine farklı haritanın kullanıldığı yeni uygulama da iOS 6 ile kullanıma sunuluyor. Özellikle 3d grafik konusundaki gelişim ve 3d oyun demosu güzel görünüyor.
  • 4G desteği olan cihaz için ülkemizde çok ümitli olmamak gerekiyor. Wi-fi’den bile hızlı iletişim vaadeden bu teknoloji için ülkemizdeki ilerleme çok kolay olmayacak.
  • Nano simkart kullanacak iPhone 5 için şuan Türk operatörlerin bir açıklaması yok. Bu açıdan binbir zahmetle telefonlar gelse de simkart sorunu yaşanması olası. Ancak 2-3 haftaya  oluşacak yoğun baskı neticesinde, iPhone 5 uyumlu sim kart problemi cihazlar yasal olarak Türkiye’ye gelmeden önce çözülebilir.
  • iPhone 5 eskisine göre 2 kat hızlı A6 işlemci kullanıyor.
  • iPhone 5 LTE yani en hızlı mobil intetnet bağlantısını destekleyen antene sahip.
  • Artık kablosuz iletişimin çok hızlı olması nedeniyle kablo ile yapılacak data aktarımlarında hızın önemsiz olduğu vurgulanıyor ve iPhone 5’te şarj ve data girişinin küçültüldüğü açıklanıyor. Ancak ebat değişikliği nedeniyle eskiden satın alınan ses sistemleri gibi eski arabirimleri bir çevirici ile yeni iPhone’da kullanabiliyorsunuz.
  • iPhone 5, 7.8 mm ile %18 daha ince ve 112 gram ağrılığıyla eski modeline göre daha hafif.
  • iPhone 5’in 8 megapiksel kamerası var. Panoromik fotoğraf çekimi ve HD video çekimi yapıyor. Fotoğraf çekim hızı 2 katına çıkartılmış.

Büyük heyecanla beklenen lansman sonrası büyüklere balon; “iPhone 5 için nereye gidip de alsak?”, “Hangi yurtdışına çıkacak arkadaşdan istesek?” hesapları başladı bile. Türkiye’ye bavulda girecek ilk cihazların ise karborsa satılacağı kesin. Yukarıda sayılan teknolojik gelişimler birçokları için önemli veya hayatında kullanılabilir olmasa da şekilciliği yaşam biçimi olarak benimsemiş toplum için iPhone 5 sahibi olmak bir sınıf atlama göstergesi olacak. Bu açıdan ilk önce cihaza sahip olma arzusu nedeniyle 750$ civarı A.B.D’den satın alınacak un-lock (fabrikadan kilitsiz) modellerin, Türkiye’de 3000 TL ve üzeri rakamlardan rahat satılabileceğini söyleyebilirim.

“Dükkanımıza Yeni iPhone Gelmiştir!” yazan mağaza camekanları önünde, kredi kartı extresini düşünüp, düşünüp iç çeken yetişkinler göreceğimiz günler hızla yaklaşırken, bu sefer yetişkinleri çocuklar kollarından çekip aynını söyleyecek;

Pahalı, gereksiz ve benzerinden zaten var…”

]]>
https://daghan.com/iphone5-gelmistir.dgn/feed 0
iPhone5 Geliyor! https://daghan.com/iphone-5-geliyor-video.dgn https://daghan.com/iphone-5-geliyor-video.dgn#respond Fri, 08 Jun 2012 09:11:02 +0000 https://www.daghan.com/?p=898 Artık Nokia’nın hükümdarlığında, yavaş gelişen mobil telefon zamanlarından çok uzaktayız. Piyasadaki eski etkinliğini kaybetmiş Nokia, finansal krizin çözümünü Microsoft’la ortak işlerde araya dursun, akıllı  telefon piyasası yükselişine devam ediyor.
Tasarım ve teknoloji konusunda Steve Jobs önderdiğinde yeni bir çağı başlatan Apple ile birlikte notebook’lar, mobil telefonlar eskisi gibi değil. Bununla birlikte mobil cihaz piyasasının ihtiyacı olan mobil cihazlar için yaygın işletim sistemi ihtiyacını Google’da Android ile karşılar durumda.
Nielsen tarafından yapılan 2012 1. çeyrek mobil işletim sistemi araştırmasına göre kullanıcıların cihazlarındaki işletim sistemleri aşağıdaki şekilde;

  • Android OS  – 48.5%
  • iOS  – 32.0%
  • RIM Blackberry – 11.6%
  • Windows Mobile –  4.1%
  • Windows Phone – 1.7%
  • Diğer – 2.1%

Sıralamada Android ağırlığı görülse de Iphone’a karşı bir haçlı seferi yapıldığı benzetmesi çok yanlış olmaz. Diğer tüm markalara karşı iOS ile savaşta olan Apple bu yaz sonu çıkacak Iphone 5 ile yine dengeleri değiştireceğe benziyor.
Kendisi cihaz üreticisi olmayan Google’ın Android için en büyük dezavantajı ise halen farklı üreticiler tarafından üretilen farklı platformlarda çalışmak zorunda olması. Farklı platformlarda stabil çalışan yazılım üretmek zor olmakla birlikte bu durum kullanıcılar tarafından en çok eleştirilen durum. Ancak daha fazla CPU ve Ram gücüne sahip yeni cihazlar ile bu sorun çözülmeye çalışılırken Iphone aynı işleri daha düşük işlemci güçleri ile yapabilmekte.
Görsel olarak rakiplerinin gerisinde kalan Iphone’un yaz sonu piyasaya çıkması beklenen yeni modeli Iphone 5, Apple severlerin yüzünü yine güldürecek gibi görünüyor.
Yeni Iphone 5 ‘deki belli başlı değişiklikler;

  • Daha küçük, farklı Mikro Sim kart yuvası.
  • Telefonun altına taşınan kulaklık girişi.
  • Daha küçük ebatlı bir data girişi.
  • Daha ince ve hafif tasarım.
  • Daha büyük ekran ve muhtemelen daha yüksek çözünürlük.
]]>
https://daghan.com/iphone-5-geliyor-video.dgn/feed 0
“Let’s Talk About Sex!” https://daghan.com/lets-talking-about-sex.dgn https://daghan.com/lets-talking-about-sex.dgn#respond Wed, 06 Jun 2012 13:51:52 +0000 https://www.daghan.com/?p=769 Mağara duvarlarına çizilmiş duvar resimleri, taştan yontularak yapılmış cinsel metalı figürler, fotoğrafın icadı ve sonrasında 1900’ü yıllarda ilk sinema filmleri ile aynı zamanlarda karşımıza çıkan Porno, insanlık tarihi kadar eski olması yanında her zaman teknolojiyi en yakından takip eden sektör olması açısından da ilginç…

Yıllık 13 milyar dolarlık hacmi ile Porno, Microsoft, Google, Amazon, eBay, Yahoo, Apple gibi dünya devi şirketlerin bilişim piyasalarına sundukları mal ve hizmet hasılatlarını geride bırakabilen yegane sektör.
Sektörün en büyük içerik sağlayıcısı konumunda olan, Porno filmlerinin %89 gibi bir oranının üreticisi ABD’de ise her 39 dakikada bir porno film çekilmekte. Ancak diğer taraftan ABD’de 2010 yılında yapılan bir araştırmada hristiyan inanışlı ailelerin 47%’si ev yaşantılarında Pornonun bir problem olduğunu dile getirerek, dert yanıyorlar.
ABD’de Porno kaynaklı ticari hacim,  NFL, Beyzbol ligi ve NBA toplamından daha büyük durumda:

  • Saniyede, 28,258 kullanıcı internetde porno izliyor.
  • Saniyede, $3,075.64 internette porno için harcanıyor.
  • Saniyede, 372 kişi arama motorlarında “adult” kelimesini arıyor.
  • İnternette indirilen dosyaların 35%’i pornografi ile ilgili.
  • Arama motorlarında yapıların aramaların %25’i porno ile ilgili. (68 milyon/gün)
  • Günde porno içerikli 2,5 milyar email gönderiliyor.

Türkiye’de ise kimse Porno ile ilgilenmiyor!
Avrupa Komisyonu tarafından internetin sivil ve politik katılım etkisini ölçmek için yürütülen Civic Web projesi kapsamında yapılan araştırmalara göre Türkiye’de kullanıcılar, sanal porno sektörü ile sanal oyun, romantizm ve çöpçatan sitelerine ilgi duymuyor, en çok haber, müzik, sanat, edebiyat ve sağlık sitelerinde vakit geçiriyor! (Herkesin boş vakitlerinde kitap okuması gibi!)
Kalkınma Bakanlığı Bilgi Toplumu Dairesi tarafından TBMM İnternet Araştırma Komisyonu’na sunulan bilgilere göre ise Türkiye’de TÜİK tarafından yapılan başka bir araştırmada, internet kullanıcıları en çok çevrimiçi haber, gazete ve dergi okuduklarını belirtti!

Kimse izlemiyorsa nasıl oluyor?
5651 sayılı yasa, BTK tarafından yönetilen filtre sistemi ile normal yollarla porno sitelere girmenin kolay kolay mümkün olmadığını hatırlattıktan sonra BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafından yapılan araştırmaya bir göz atalım:

  • Türkiye’de her saniye online porno için yaklaşık $250 harcanıyor.
  • Türkiye’deki internet kullanıcılarının %75’i porno film izliyor.
  • Türkiye’deki internet sitelerinin birçoğu (%12.5) pornografik içerikli.
  • Türkiye’de kadınların %13’ü işyerinde porno film izliyor. Bu rakam erkekler için %20.

Çıkan sonuçlar ise pek şaşırtıcı değil. Türkiye dinamikleri gözönüne alındığında “muhafazakar” olarak nitelendirilen toplumun, anket sorularının yanıtlarına verdiği cevaplar ile hayatındaki gerçek uygulama farkı burada da görülüyor.

Salt N Pepa söylüyor: Let’s Talk About Sex Baby!

]]>
https://daghan.com/lets-talking-about-sex.dgn/feed 0
Medyada Tehlike Çanları! https://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn https://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn#respond Sat, 02 Jun 2012 13:27:29 +0000 https://www.daghan.com/?p=722 İçinde bulunduğumuz İletişim ve Teknoloji Çağı’nda ajansı (Haberleri) almak için transistörlü radyolara daha az kulak kabartır olduk.
Tüm dünyada olduğu gibi kendi haberini üreten halk, artık haberin iletilmesi, yayılması aşamasında da kendi işini kendi görüyor ve eskilerin süper gücü geleneksel basın organlarını haberin kaynağı olarak daha az tercih ediyor.

Her dönemde tek elden yönetilme, manipüle edilme (yönlendirilme) riski ile yüzyüze gelmiş Türk basınında, basın özgürlüğü kavramının tam oturmaması,  büyük olarak ifade edilen yayın organlarının bağlı bulundukları holdinglerin, bu yayın organlarını birer şirket zihniyeti ile yönetmesi gibi sebeplerle konvansiyonel medyaya (Geleneksel medya) olan güven azalıyor, yeni neslin medya alışkanlıklarıda değişiyor.

Yeni Neslin Medya Alışkanlıkları
Yeni nesil, ebeveynlerinden farklı olarak artık daha az televizyon izliyor, vaktini daha çok bilgisayar karşında geçiriyor. Beğendiği televizyon dizilerini reklam bombardımanı yaşamadan ertesi gün internetten izlemek ona daha kolay geliyor.

Basılı gazete almak yerine gündemi, mobil cihazlardan takip etmek daha kolay bir yol olarak görülüyor.

Köşe yazarlarını okumak yerine  “Sözlük” olarak tabir edilen internet sitelerindeki entryler (yazılar) ve twitter’da yazılanlar, trending topic olan konular gençler için daha çok önem arz ediyor.

Ürününü genç kesime satmak isteyen reklam verenlerinde internete yönelmesi ile beklenen son hızla yaklaşıyor…

“Dokuz köyden kovulmak, felakat tellağı yapmak istemem ama görünen köye de kılavuz gerekmiyor!”

IMS Research’ün yayınladığı rapora göre 2011 yılında satışa gönderilen tüm TV’lerin dörtte biri internet bağlantısına sahip.  Raporda 2016 yılında mağazalara gönderilen her 10 TV’den 7’sinin internet bağlantısına sahip olacağı öngörülüyor.

Ülkemizde teknolojik cihazlara verilen önem ve bütçeye göre ayrılan pay düşünüldüğünde çok kısa sürede evdeki televizyonların akıllı olanlarla değiştirdiği, bunun çok hızlı olacağı bir gerçek. (Asgari ücretin iki katına satılan cep telefonlarının herkesin elinde olduğu…)

Akıllı Televizyonlar Ne Kadar Akıllı?
Akıllı televizyonlar, televizyon izleme alışkanlıklarını tamamen değiştirecek teknik özelliklere sahip. Google ve Apple tarafından geliştirilen akıllı televizyonlarında pazara girmesi ile televizyonda application (Yazılım) çağı başlamış bulunuyor. Aslında televizyon gibi bir ev elektroniği pazarına Google’ın girme arzusu yazılım marketten elde edeceği gelirden öte Youtube gibi platformalardaki videoların izle/öde şeklinde sunulacak olması olarak özetlenebilir.

http://www.youtube.com/watch?v=CgU-Ju4yydA

Yani artık televizyon yayın akışını siz belirleyecek ve ilgi duyduğunuz programı düşük bir bedelle satın alarak izleyebileceksiniz. Aylık toplam yayın harcamanız ise şuandaki dijital platformlara harcadığınız bedelden daha çok olmayacağı gibi bu şekilde gelir elde eden yayıncılar programları size reklamsız olarak sunabilecekler. İzlediğine bedel ödemek istemeyenler için ise reklamlı versiyonlar bulunabilecek. Yayıncı olmak, yapım hazırlamak için profesyonel olmak gerekmeyecek. Şuan Youtube üzerinde onlarca örneği bulunduğu gibi amatör olarakta programlar hazırlayıp kolayca bunları platform üzerinde sunabilecek, büyük izlenme sayısı alıp, ünlüleri kıskandıracak gelirler elde edebileceksiniz.

İstediğin yapımı seçme, istediğini istediğin zaman seyretme modelleri ile yayıncılık anlayışı; gerçek anlamda sadece talep edileni üretmeye, yenilikler yapmaya ve “ne versem izlemek zorundasın!” anlayışını terkedip, “lütfen beni izlermisin?” modeline dönüş yapmış olacak.

Bu yeni yayıncılık anlayışının yayılma hızı ise şuanda, “musluk akıyorken kovaları doldurma telaşesi” ile bir saatlik yapımı dört saatte sunan mevcut geleneksel medyanın insanları ne kadar zorlayacağı ile ilintili olarak hız kazanacak.

]]>
https://daghan.com/medyada-tehlike-canlari.dgn/feed 0
Steve Jobs’lar, Bill Gates’ler https://daghan.com/steve-jobslar-bill-gatesler.dgn https://daghan.com/steve-jobslar-bill-gatesler.dgn#respond Sat, 19 May 2012 19:04:35 +0000 https://www.daghan.com/?p=238 Apple’ın kurucu ortağı, ölümünden 5 hafta öncesine kadar yönetim kurulu başkanı olan Steven Paul Jobs ve emekli, şimdilerde Gates Foundation‘da yaptığı çalışmalarla gündemde olan Microsoft’un kurucularından William Henry “Bill” Gates III, ya da daha çok bilinen adıyla Bill Gates bilişimde yeni bir tanımın isim babalığını yapıyorlar.

Başarının tanımında bilişim alanından iki ismin model olarak seçilmesi bir tesadüf olmasa gerek. Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance Apple’ın Google’ı geride bırakarak dünyanın en değerli markası olduğunu açıkladı. Açıklanan bu listenin ilk beşinde yine Amerikalı şirketler yer alırken Çin’in 25, Brezilya’nın 9, Rusya’nın 8, Hindistan’ın ise 6 marka ile temsil edildiği görüldü.

Dünyanın en değerli şirketi Apple, temmuzdan itibaren düzenli olarak üç ayda bir hisse başına 2.65 dolar temettü dağıtacak ve 2013 mali yılından itibaren 10 milyar dolar tutarında hisse senedini de geri alacak. Piyasa değeri 555 milyar dolara yaklaşan Apple dünyanın en değerli şirketi.

Bununla birlikte sadece 8 yılda adını devler arasına yazdıran facebook halka açıldı ve toplam değeri 100 milyar doları geçti. Bu durum Microsoft, Apple gibi 20-30 yıllık geçmişe sahip olan firmaların büyük gelirlerinin yanında sadece 8 yılda adını devler arasına yazdıran facebook bu açıdan dikkat çekiyor.

The Social Network” sonrası Zuckerberg’in Facebook projesinin çalıntı olduğu ve arkadaşlarını ezip geçerek, yarı yolda bırakarak ilerlemesinden ve halen facebook’un sürdürülebilir başarısı ile ilgili şüphelerden olsa gerek bu yazının başlığındada yer alan tanımda Zuckerberg’ler yok.

Yine sadece 13 kişilik kadrosu ile ikinci yılında 1 milyar dolara facebook tarafından satın anınan Instagram ve 8 Milyar dolar değeri ile twitter’da dikkatleri çekiyor.

iPhone ve Android yüklü cep telefonlarında adeta fırtına gibi esen Angry Birds’in (kızgın kuşlar oyunu) yaratıcısı olan Finlandiyalı iki genç mühendisin kurduğu Rovio adlı şirketin değeri 9 milyar dolara ulaştı.

Tüm bu örneklerdeki ortak payda ise dünyadaki tüm değerli markaların ve yine yükselişteki markaların teknoloji, internet alanında olması. Bugün ilaç ve silah sektörü ile birlikte bilişim dünyanın en karlı sektörü olarak görülebilir.

İlginç bir örnek olarak tüm dünyada 100 milyondan fazla satan Kalaşnikof’un üreticisi Rus Ijmaş (Izhmash), borçlarını ödeyemediği için iflas bayrağını çektiğinide hatırlatmak lazım.

Başarılı markaların bir diğer ortak noktası ise markaların ağırlıklı Amerika kökenli olması. Bir tesadüfün eseri olmayan bu durum için; “Dünyanın En Değerli 500 Markası” çalışması sonrasında, Türk markalarının listede yer alamamasıyla ilgili görüşlerini bildiren Brand Finance Türkiye Direktörü Muhterem İlgüner, “Bir ülkenin küresel ölçekte değerli marka sayısı, söz konusu ülkenin değer üretebilme kabiliyetini yansıtır.” açıklamasını yapıyor.

Bir ülkenin büyük gelir kaynağı vergiler, vergilerin kaynağıda şirketlerin elde ettiği kar oranında olduğuna göre, konvansiyonel (Alışagelmiş) sektörleri desteklemek yanında, biraz da bilişim-iletişim alanında imkanlar oluşturmak gerektiğini görmek ve bu konuda çaba sarfetmek gerekiyor.

İletişimin bir lüks değil çağımızda bir ihtiyaç olduğunun anlaşılması,ek vergilerle (özel iletişim vergisi) sektörü cezalandırmak yerine aksine, yukarıdaki projeksiyon ışığında sektörü teşfik etmek, ülkemizde “Steve Jobs‘lar,Bill Gates‘ler” kalıbını bir efsane olmaktan çıkartabilir gibi görünüyor.

]]>
https://daghan.com/steve-jobslar-bill-gatesler.dgn/feed 0